Αθλητικοί Τραυματισμοί, Άσκηση

Η καινοτόμα μέθοδος για την καταπολέμηση του οστικού οιδήματος μυελού στις αθλητικές κακώσεις και στην αρθρίτιδα: Πλαστική Υποχονδρίου Οστού (Subchondroplasty®- SCP®)

Γεώργιος Β. Κασιμάτης, MD, PhD - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Γεώργιος Β. Κασιμάτης, MD, PhD - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

[vc_row][vc_column width="1/4"][vc_single_image image="14785" img_size="650x850" add_caption="yes" style="vc_box_border"][vc_empty_space height="25px"][vc_column_text]Στοιχεία Επικοινωνίας Τηλέφωνο : 217 7075109 E-mail : kasimatis@orthopedicare.gr Website : www.orthopedicare.gr[/vc_column_text][vc_empty_space height="45px"][vc_custom_heading text="Άρθρα" font_container="tag:h4|font_size:18|text_align:left" google_fonts="font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:600%20bold%20regular%3A600%3Anormal"][vc_column_text css=".vc_custom_1458044773675{margin-top: 15px !important;}"][posts_iatrou][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="3/4"][vc_column_text]Δρ. Γεώργιος Β. Κασιμάτης, MD, PhD Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Fellow της Ευρωπαϊκής Εταιρείας...

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Γεώργιος Κασιμάτης που έχει εξειδικευτεί στη θεραπεία του οστικού οιδήματος μυελού στις περιπτώσεις αθλητικών κακώσεων και αρχόμενης αρθρίτιδας απαντάει στις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με τη νέα μέθοδο Πλαστική Υποχονδρίου Οστού (Subchondroplasty®- SCP®). Ο ίδιος έχει εκπαιδευτεί στην πλέον σύγχρονη μέθοδο της Πλαστικής Υποχονδρίου Οστού (Subchondroplasty®- SCP®), παρακολουθεί ενδελεχώς τις νέες ιατρικές εφαρμογές, ενώ παράλληλα ασχολείται ιδιαίτερα με τις νέες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας.

 

Ποια είναι η νέα μέθοδος Subchondroplasty®- SCP®;

Η Πλαστική Υποχονδρίου Οστού είναι μια καινούρια μέθοδος που αντιμετωπίζει τις βλάβες που συνοδεύονται από οστικό οίδημα μυελού, κυρίως στις περιπτώσεις αθλητικών κακώσεων και αρχόμενης αρθρίτιδας. Πιο συγκεκριμένα, όταν υπάρχει οστικό οίδημα μυελού και ο ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σωστά, ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα κάταγμα στο υποχόνδριο οστό. Στην ουσία πρόκειται για ένα κενό, μια «λακούβα» δηλ. κάτω από το χόνδρο της άρθρωσης, κάτι το οποίο ουσιαστικά προαναγγέλλει την έναρξη αρθρίτιδας. Στόχος είναι λοιπόν να καλυφθεί άμεσα αυτό το κενό και να αποτραπεί έτσι η επιβάρυνση της κατάστασης του οστού και η πλήρης καταστροφή της άρθρωσης.

 

Ποια είναι η παλαιότερη μέθοδος και γιατί εγκαταλείφθηκε;

Μέχρι σήμερα, η μέθοδος που ακολουθούσαμε ήταν πρακτικά η πλήρης αποφυγή φόρτισης της άρθρωσης, δηλαδή η αυστηρή χρήση 2 βακτηριών (πατερίτσες) για διάστημα που κυμαινόταν, αλλά συνήθως ήταν το λιγότερο 3 μήνες. Πολλές φορές μάλιστα και παρά του ότι ο ασθενής συμμορφωνόταν και ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες, η κατάσταση επιδεινωνόταν με αποτέλεσμα τελικά να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του οστεοχόνδρινου ελλείμματος. Πλήθος χειρουργικών τεχνικών έχουν δοκιμαστεί, με στόχο την αποκατάσταση του αρθρικού χόνδρου, συχνά με τη χρήση μοσχευμάτων. Μάλιστα, σε περιπτώσεις εκτεταμένων βλαβών στο χόνδρο απαιτούνταν μεταμόσχευση οστεοχόνδρινων κυλίνδρων, τεχνική που αναφέρεται ως πλαστική μωσαϊκού (mosaicplasty). Ωστόσο, τόσο αυτή, όσο και οι άλλες επεμβάσεις αυτού του είδους,  είναι αρκετά επεμβατικές δεν έχουν πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η περίοδος αποθεραπείας μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο.

 

Σε τι διαφέρει η νέα μέθοδος;

Η Πλαστική Υποχονδρίου Οστού (Subchondroplasty®- SCP®), είναι αυτό που ζητάει ο ασθενής. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι είναι ελάχιστη επεμβατική. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεθόδους,  χρησιμοποιείται ακτινολογική υποβοήθηση και πραγματοποιούνται από το χειρουργό ελάχιστες οπές στο δέρμα, μήκους μερικών χιλιοστών. Με αυτό τον τρόπο, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος επιπλοκών, ενώ και το κοσμητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η εφαρμογή της δεν αποκλείει τη χρήση άλλης μεθόδου στο μέλλον, στην περίπτωση που αυτή δεν δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συστήνεται σε αθλητές η Πλαστική Υποχονδρίου Οστού;

Οι αθλητές εμφανίζουν αρκετά συχνά τέτοιου είδους κατάγματα, λόγω της επανειλημμένης καταπόνησης των οστών και των αρθρώσεων τους. Μέχρι τώρα  δεν υπήρχε αξιόπιστη λύση και συχνά κατέληγαν στο να υποβληθούν σε ένα αρκετά σύνθετο χειρουργείο, το οποίο δεν έλυνε πάντα το πρόβλημα. Ειδικά, αν είχε προχωρήσει η καταστροφή της άρθρωσης.

Σήμερα, η Πλαστική Υποχονδρίου Οστού είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος για την περίπτωση τους, γιατί μπορεί να προλάβει την περαιτέρω βλάβη της άρθρωσης με πολύ απλό τρόπο. Η θεραπεία απευθύνεται ακριβώς στο πρόβλημα, η διαδικασία που ακολουθείται διαρκεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα (περίπου είκοσι λεπτά) και η αποκατάσταση είναι άμεση. Σε περίπου ένα μήνα, ανάλογα και με την έκταση της βλάβης, ο αθλητής μπορεί να αρχίσει πάλι τις προπονήσεις.

 

Σε ποιες περιπτώσεις αρθρίτιδας συστήνεται η Πλαστική Υποχονδρίου Οστού;

Η εφαρμογή της Πλαστικής Υποχονδρίου Οστού μπορεί να γίνει επιτυχώς και σε περιπτώσεις αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, δηλαδή σε περιπτώσεις όπου η αρθρίτιδα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ασθενής που έχει συμπτώματα αρθρίτιδας συχνά παρουσιάζει βλάβες στον οστικό μυελό. Στην περίπτωση αυτή, πάλι εφαρμόζεται η Πλαστική Υποχονδρίου Οστού, με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο και την επιβράδυνση της αρθρίτιδας.

Εξυπακούεται βέβαια ότι, αν η αρθρίτιδα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τότε η μόνη μέθοδος που μπορεί να ωφελήσει τον ασθενή είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών της άρθρωσης, δηλαδή η αρθροπλαστική.

 

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Αρχικά πραγματοποιείται η διάγνωση με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας που απεικονίζει το οστικό οίδημα και χαρτογραφεί την έκταση της βλάβης. Ακολουθεί προεγχειρητικός σχεδιασμός από τον εξειδικευμένο ιατρό και ο ασθενής μετά από προετοιμασία υποβάλλεται σε ακτινοσκόπηση, δηλαδή εντοπίζεται η βλάβη στο χειρουργείο με τη βοήθεια ακτινολογικού μηχανήματος.

Όταν εντοπιστεί το ακριβές σημείο του οστού που παρουσιάζει τη βλάβη, ο ιατρός αρχίζει να παρασκευάζει το ειδικό διάλυμα που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της πλαστικής. Ακολουθεί η τοποθέτηση της ειδικής βελόνας στο ακριβές σημείο της βλάβης, μετά από ακτινοσκόπηση σε 2 επίπεδα (λήψη εικόνων (λήψη εικόνων τόσο face, όσο και profil)). Στη συνέχεια, το υποχόνδριο οστό σταθεροποιείται με την έγχυση, δια μέσου της βελόνας, αυτού του ειδικού ανόργανου βιοδραστικού υλικού σε μορφή πάστας.

Το συγκεκριμένο υλικό είναι πλούσιο σε φωσφορικό ασβέστιο και επιτυγχάνει να καλύψει το κενό που υπάρχει στην πάσχουσα περιοχή.

Αργότερα, το υλικό αυτό θα απορροφηθεί και θα δώσει τη θέση του σε νέο οστό, το οποίο θα δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό. Η χορήγηση του ειδικού αυτού υλικού πραγματοποιείται με ένεση διαμέσου μιας βελόνας, δεν υπάρχει δηλαδή τομή. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη διενέργεια ενδοσκόπησης της άρθρωσης (αρθροσκόπηση) με τη χρήση ειδικής κάμερας υψηλής ευκρίνειας, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του αρθρικού χόνδρου, αλλά και να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα του υλικού που τυχόν εισχώρησαν στην άρθρωση κατά τη διάρκεια της πλαστικής.

Χειρουργό Ορθοπαιδικό Γεώργιο Κασιμάτη

Η Πλαστική Υποχονδρίου Οστού δεν διαρκεί στο σύνολο περισσότερο από είκοσι λεπτά. Η έκχυση του ειδικού βιοδραστικού υγρού και η στερεοποίησή του αρχίζει μόλις εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα, στη θερμοκρασία των 37oC, και απαιτεί περίπου δέκα λεπτά.

Αφού ο ιατρός επιβεβαιώσει πως όλα έχουν διεξαχθεί σωστά και ελέγξει τις ακτινογραφίες, ακολουθεί αρθροσκόπηση και στο τέλος ο ασθενής οδηγείται στο χώρο της ημερήσιας νοσηλείας για λίγες ώρες. Δεν απαιτείται έτσι η παραμονή του στο νοσοκομείο και μπορεί να επιστρέψει σπίτι του του την ίδια κιόλας ημέρα.

 

Πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στην καθημερινότητά του;

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής λαμβάνει απλά παυσίπονα για 48 ώρες περίπου. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, συστήνεται η χρήση υποστήριξης (πατερίτσες) και η μερική φόρτιση του σκέλους. Το αίσθημα του πόνου συνήθως φεύγει πολύ γρήγορα και τα συμπτώματα υποχωρούν σχεδόν αμέσως. Ανάλογα με την περίπτωση, ο ιατρός μπορεί να συστήσει διάφορες ισομετρικές ασκήσεις με σκοπό την διατήρηση της μυϊκής μάζας, αλλά και ασκήσεις που επιτρέπουν την κίνηση της άρθρωσης, χωρίς τη φόρτισή της, προκειμένου να επιταχυνθεί η επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα με την Πλαστική Υποχονδρίου Οστού είναι πολύ ενθαρρυντικά με μέσο χρόνο αποκατάστασης των ασθενών τον ένα μήνα.

 

Τι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν;

Οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες στην περίπτωση της Πλαστικής Υποχονδρίου Οστού. Παρόλα αυτά μπορεί να παρουσιαστεί αιμάτωμα ή φλεγμονή.

Σε σπάνιες, επίσης, περιπτώσεις μπορεί το ειδικό υλικό που εγχύεται, να στερεοποιηθεί εντός της άρθρωσης, το οποίο όμως διαπιστώνεται και αφαιρείται εύκολα με την αρθροσκόπηση που ακολουθεί. Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί παροδικά έντονος πόνος τις δύο – τρεις πρώτες ημέρες,  μετά την εφαρμογή της μεθόδου.

Σε κάθε περίπτωση, η εκπαίδευση και η εμπειρία του ιατρού καθίστανται εξαιρετικά σημαντικά για την αποτροπή επιπλοκών και την εξασφάλιση του άριστου αποτελέσματος.

 

Για να κλείσετε ραντεβού με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό Γεώργιο Κασιμάτη ή για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πλαστική Υποχονδρίου Οστού (Subchondroplasty®- SCP®) καλέστε στο 2177075109 ή στο 6972 311623, είτε επικοινωνήστε μέσω email στο kasimatis@orthopedicare.gr.