Άσκηση, Συμβουλές

Σωστή αναπνοή στην άσκηση

<b>Νατάσσα Παπαδημητρίου</b> - Personal Trainer

Νατάσσα Παπαδημητρίου - Personal Trainer

ΣΠΟΥΔΕΣ • Απόφοιτη 2ου Ενιαίου Λυκείου Βύρωνα • Απόφοιτη του STUDIO ONE school of fitness by G.Xiros (Διεθνής πιστοποίηση Alan Herdman) • Απόφοιτη του Swaha Yoga Center (Διεθνής πιστοποίηση Aerial Yoga by Tania Popovich) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ • CERTIFICATE OF PILATES :...

Η

αναπνοή

είναι μια από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Πρόκειται για μία αυτόματη διαδικασία του αυτόνομου κεντρικού συστήματος και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν δίνεται πολλές φορές η προσοχή που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να αναπνέουμε λάθος.

Το άγχος, η βιασύνη και ο φόβος που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο τρόπο ζωής, δεν μας επιτρέπουν να αξιοποιούμε το μέγιστο της διαθέσιμης αναπνοής, αλλά δυστυχώς περίπου το 1/10 της συνολικής ικανότητας των πνευμόνων μας. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό για την επιβίωσή του ανθρώπου, όχι όμως αρκετό για να τον κάνει να φτάσει σε υψηλά επίπεδα ζωτικότητας και μακροζωίας.

Ο Joseph Pilates, ο Γερμανός που εφηύρε το δημοφιλές είδος γυμναστικής που φέρει το όνομά του, όντας ο ίδιος ασθματικός, έδωσε μεγάλη έμφαση στα οφέλη της σωστής αναπνοής. Μέσα από τη μέθοδό που ανέπτυξε, εστίασε σε μεγάλο βαθμό στην τεχνική της αναπνοής όχι μόνο κατά τη διάρκεια της

άσκησης

αλλά και στο πώς πρέπει να γίνεται αυτό στην καθημερινότητά μας. Το σημαντικότερο λάθος των περισσότερων ανθρώπων που γίνεται κατά την αναπνοή είναι ότι αναπνέουν ρηχά και βεβιασμένα με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνονται αρκετά ο εγκέφαλος και η καρδιά και να μην εξασκούνται οι πνεύμονες.

Η αναποτελεσματική αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων, όπως σε πνευματική αστάθεια, αρνητικές σκέψεις, κατάθλιψη, προβλήματα στην ακοή και στην όραση, και σε κάποιες περιπτώσεις σε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Αντιθέτως η ολοκληρωμένη και σωστή αναπνοή έχει πολλά οφέλη που συνηθίζουμε να αγνοούμε. Η βαθιά αναπνοή κάνει πιο δυνατούς και υγιείς τους πνεύμονες, δεν επιβαρύνει την λειτουργία της καρδιάς, αναζωογονεί το δέρμα, τους αδένες, βοηθά στην πέψη και στον έλεγχο του βάρους, απομακρύνει τις τοξίνες και κατά συνέπεια χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα. Αυτή η χαλάρωση σε νου και σώμα είναι αυτό που αναζητάει η πλειονότητα των ανθρώπων λόγω του στρες που κυριαρχεί στην καθημερινότητα του σύγχρονου τρόπου ζωής.