Ασθένειες & Διατροφή, Διατροφή

Διατροφικές συνήθειες και κεντρική παιδική παχυσαρκία

Ευρήματα πρόσφατων ερευνητικών δεδομένων αποδεικνύουν ότι η κεντρική παιδική παχυσαρκία αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου – σε σχέση με τη «γενική» – κυρίως για διαταραχές του μεταβολισμού και καρδιομεταβολικές παθήσεις σε

παιδιά

. Κεντρική

παχυσαρκία

ονομάζεται αυτή, κατά την οποία το λίπος συγκεντρώνεται γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Διατροφικές συνήθειες και κεντρική

παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά με κεντρική παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνα με μη-κεντρική παχυσαρκία ανέφεραν φτωχότερες διατροφικές συνήθειες, κυρίως όσον αφορά τη μείωση της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού γεύματος, τη λιγότερο συχνή κατανάλωση μικρογευματιδίων και τη μειωμένη συνολική συχνότητα γευμάτων. Διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων -αν και όχι τόσο ισχυρές- παρατηρήθηκαν επίσης σε άλλες διατροφικές συνήθειες, όπως η ποιότητα του πρωινού, των μικρογευμάτων και η κατανάλωση φρούτων – λαχανικών. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.

Τα παιδιά με κεντρική παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνα με μη-κεντρική παχυσαρκία ανέφεραν μικρότερη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, χαμηλότερη συχνότητα συμμετοχής σε ενεργά παιχνίδια και κυρίως υψηλή συμμετοχή σε καθιστικές δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.

Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα που έχουν μελετηθεί στη χώρα μας και αποτελεί μία από της πρώτες στον ελλαδικό χώρο που ερευνά διεξοδικά τη σχέση των διατροφικών συνηθειών, της φυσικής δραστηριότητας με την κεντρική παιδική παχυσαρκία. Συμπερασματικά, σε ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής των παιδιών όπως είναι η συχνότητα λήψης πρωινού γεύματος και κατανάλωσης μικρογευματιδίων, μαζί με το βαθμό συμμετοχής σε καθιστικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δοθεί απαραίτητη προσοχή ώστε να αποτελέσουν συστατικά στρατηγικών παρεμβάσεων της πολιτείας με στόχο την πρόληψη της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας, προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Πίνακας 1. Διατροφικές συνήθειες σε σχέση με την κεντρική παιδική παχυσαρκία

pinakas 1
*Οι τιμές p προέρχονται από το chi-square τεστ του Pearson. a Κατανάλωση πρωινού τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα. b Συνήθης κατανάλωση πρωινού: γάλα με δημητριακά ή γάλα και σάντουιτς ή γάλα και ψωμί με μαργαρίνη και μέλι / μαρμελάδα. c Συνήθης κατανάλωση σνακ στο σχολείο και μετά το γεύμα. d Συνήθης κατανάλωση υψηλής ποιότητας σνακ (φρούτα ή χυμούς φρούτων, τοστ ή σάντουιτς και γάλα ή γιαούρτι). e Συνήθης κατανάλωση πρωινού (τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα) και σνακ (στο σχολείο και μετά το γεύμα). f Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα γεύματα. g Κατανάλωση fast food λιγότερο από 1-2 ημέρες την εβδομάδα. h Κατανάλωση αναψυκτικών τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα.

Πίνακας 2. Σωματική δραστηριότητα και κεντρική παιδική παχυσαρκία

pinakas 2

*Οι τιμές p προέρχονται από το chi-square τεστ του Pearson. a Συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα. b Ενεργό παιχνίδι κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου και τα Σαββατοκύριακα τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα. c Συμμετοχή σε καθιστικές δραστηριότητες τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο http://logodiatrofis.gr/.