Αδυνάτισμα, Διατροφή

Διατροφικές συνήθειες και παιδική παχυσαρκία

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι η κεντρική παιδική παχυσαρκία αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου – σε σχέση με τη «γενική» – κυρίως για διαταραχές του μεταβολισμού και καρδιομεταβολικές παθήσεις σε παιδιά.

Σε μεγάλη πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εθνικής έρευνας για τη

διατροφή

και φυσική άσκηση προσδιορίστηκαν οι περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα, αλλά και η σχέση των Διατροφικών Συνηθειών / Φυσικής Δραστηριότητας με την Κεντρική Παιδική Παχυσαρκία. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό European Journal of Nutrition.
Το δείγμα αποτέλεσαν 124.133 μαθητές (49,2% κορίτσια), της 3ης (49.2%) και 5ης τάξη (50.8%) των δημοτικών σχολείων της Ελλάδας (~91% των συνολικών μαθητών) με μέση ηλικία 9,9±1,1 έτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι περιοχές της Ρόδου, η Κως, η Κάλυμνος, η Χίος, και οι νομοί Κιλκίς Χανίων και Ρεθύμνου αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα συγκέντρωσης κεντρικά παχύσαρκων παιδιών (>45%). Ακολουθούν και άλλοι νομοί με αυξημένο πρόβλημα όπως Ηρακλείου, Ροδόπης, Φλώρινας και Λευκάδας συγκεντρώνοντας ποσοστά 42-45% κεντρικά παχύσαρκων παιδιών.

Διατροφικές συνήθειες και κεντρική παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά με κεντρική παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνα με μη-κεντρική παχυσαρκία ανέφεραν φτωχότερες

διατροφικές συνήθειες

, κυρίως όσον αφορά στη μείωση της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού γεύματος, τη λιγότερο συχνή κατανάλωση μικρογευματιδίων και τη μειωμένη συνολική συχνότητα γευμάτων (όλα τα p<0,001). Διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων -αν και όχι τόσο ισχυρές- παρατηρήθηκαν επίσης σε άλλες διατροφικές συνήθειες, όπως η ποιότητα του πρωινού, των μικρογευμάτων και η κατανάλωση φρούτων – λαχανικών. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.

Σωματική δραστηριότητα και κεντρική παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά με κεντρική

παχυσαρκία

σε σύγκριση με εκείνα με μη-κεντρική παχυσαρκία ανέφεραν μικρότερη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, χαμηλότερη συχνότητα συμμετοχής σε ενεργά παιχνίδια και κυρίως υψηλή συμμετοχή σε καθιστικές δραστηριότητες (όλα τα p<0,001). Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.

Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα που έχουν μελετηθεί στη χώρα μας και αποτελεί μία από της πρώτες στον ελλαδικό χώρο που ερευνά διεξοδικά τη σχέση των διατροφικών συνηθειών, της φυσικής δραστηριότητας με την κεντρική παιδική παχυσαρκία. Συμπερασματικά, σε ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής των παιδιών όπως είναι η συχνότητα λήψης πρωινού γεύματος και κατανάλωσης μικρογευματιδίων, μαζί με το βαθμό συμμετοχής σε καθιστικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δοθεί απαραίτητη προσοχή ώστε να αποτελέσουν συστατικά στρατηγικών παρεμβάσεων της πολιτείας με στόχο την πρόληψη της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας, προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Πίνακας 1: Διατροφικές συνήθειες σε σχέση με την κεντρική παιδική παχυσαρκία

πινακας 1

*Οι τιμές p προέρχονται από το chi-square τεστ του Pearson. a Κατανάλωση πρωινού τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα. b Συνήθης κατανάλωση πρωινού: γάλα με δημητριακά ή γάλα και σάντουιτς ή γάλα και ψωμί με μαργαρίνη και μέλι / μαρμελάδα. c Συνήθης κατανάλωση σνακ στο σχολείο και μετά το γεύμα. d Συνήθης κατανάλωση υψηλής ποιότητας σνακ (φρούτα ή χυμούς φρούτων, τοστ ή σάντουιτς και γάλα ή γιαούρτι). e Συνήθης κατανάλωση πρωινού (τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα) και σνακ (στο σχολείο και μετά το γεύμα). f Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα γεύματα. g Κατανάλωση fast food λιγότερο από 1-2 ημέρες την εβδομάδα. h Κατανάλωση αναψυκτικών τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα.

Πίνακας 2: Σωματική δραστηριότητα σε σχέση με την κεντρική παιδική παχυσαρκία

πινακας 2

*Οι τιμές p προέρχονται από το chi-square τεστ του Pearson. a Συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα. b Ενεργό παιχνίδι κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου και τα Σαββατοκύριακα τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα. c Συμμετοχή σε καθιστικές δραστηριότητες τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://logodiatrofis.gr/.