Αδυνάτισμα, Διατροφή

Κυτταρίτιδα: Αλήθειες και Μύθοι

Έχετε κυτταρίτιδα; Μην αγχώνεστε, δεν είστε η μόνη! Το αισθητικό πρόβλημα της κυτταρίτιδας επηρεάζει περίπου το 90% των γυναικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Παρά το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για το τι ακριβώς είναι, τι την προκαλεί και πως μπορεί να κάποιος να απαλλαγεί από αυτή. Διαβάστε δύο αλήθειες και δύο μύθους σχετικά με την κυτταρίτιδά:

Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τις τοξίνες στο σώμα.

Μύθος! Πολλά προϊόντα διαφημίζουν και ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Όμως, ούτε η αποτελεσματικότητα των προϊόντων αλλά ούτε οι ισχυρισμοί για το τι προκαλεί την κυτταρίτιδα υποστηρίζονται επιστημονικά. Αντίθετα η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν χάνουν την ελαστικότητα τους οι ίνες του συνδετικού ιστού (κολλαγόνου) εξαιτίας τροποποιήσεων στους λιπώδεις ιστούς. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στους γλουτούς, τους μηρούς, τα χέρια και το στομάχι. Ο συνδετικός ιστός μπορεί να αποδυναμωθεί από τις ορμόνες, την έλλειψη άσκησης και τον μυϊκό τόνο, το υπερβολικό λίπος και την κακή κυκλοφορία, αλλά η κυτταρίτιδα δεν προκαλείται από τοξίνες.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερη κυτταρίτιδα από τους άντρες.

Αλήθεια. Οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος στους γοφούς και του μηρούς. Επίσης έχουν λιγότερο συνδετικό ιστό. Παρ’ όλα αυτά υπολογίζεται πως περίπου το 10% των ανδρών έχει κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται με τα χρόνια.

Αλήθεια. Οι ορμόνες συμβάλλουν σημαντικά  στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Στις γυναίκες, όσο περνούν τα χρόνια, το σώμα τους παράγει λιγότερο οιστρογόνο, ορμόνη που βοηθάει στην ομαλή ροή των αιμοφόρων αγγείων. Λιγότερο οιστρογόνο σημαίνει αυτόματα κακή κυκλοφορία αίματος, μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου και διάσπαση του παλιού συνδετικού ιστού.

Κυτταρίτιδα έχουν μόνο όσοι δεν είναι αδύνατοι και γυμνασμένοι.

Μύθος. Ναι, η παχυσαρκία κάνει περισσότερο αισθητή την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, καθώς το περίσσιο λίπος κάτω από το δέρμα ασκεί παραπάνω πίεση στον συνδετικό ιστό. Όμως η παχυσαρκία δεν συνεπάγεται αυτής. Είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτου βάρους και σωματικής κατάστασης.