Διατροφή, Πρόληψη Ασθενειών

Πανδημία έλλειψης σε βιταμίνη D!

Σύμφωνα με πρόσφατες εργασίες, πλέον ολόκληρος ο δυτικός κόσμος αντιμετωπίζει πανδημία έλλειψης βιταμίνης D. Στην Ελλάδα μάλιστα το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο. Μεγάλες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, και αυτό το φαινόμενο δε διαφοροποιείται ούτε το καλοκαίρι. Τα αίτια είναι διττά. Το πρώτο είναι η μελαχρινή επιδερμίδα, που είναι χαρακτηριστική στην πλειονότητα των Ελλήνων. Το δεύτερο είναι ότι ο χρόνος στον οποίο εκτιθέμεθα στον ήλιο μια τυπική μέρα, κατά την οποία μετακινούμαστε μόνο από τη δουλειά στο χώρο εργασίας. Ίσως να υπάρχει μια ελαφρά διαφοροποίηση το σαββατοκύριακο ή την περίοδο των διακοπών, στις διακοπές, αλλά πόσο τελικά συνολικό χρονικό διάστημα συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με  μελέτη, η οποία έγινε σε δείγμα 2.500 παιδιών ηλικίας 9-13 ετών από αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, το ποσοστό της ανεπάρκειας και έλλειψης βιταμίνης D υπολογίστηκε σε συνολικό άθροισμα 88,3% των παιδιών. Ως προς τη διαιτητική πρόσληψη της βιταμίνης D, το 100% των παιδιών εμφανίζει ημερήσια πρόσληψη κάτω από τη συνιστώμενη.

Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D

Τα παχύσαρκα άτομα παρουσιάζουν διπλάσια απαίτηση σε βιταμίνη D, για να αυξήσουν στον ίδιο βαθμό με τα άτομα φυσιολογικού βάρους τα επίπεδά της 25(ΟΗ)D στο αίμα.

Επίσης, τα άτομα με σκούρο δέρμα διαθέτουν φυσική προστασία από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Επιπλέον τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιεπιληπτικά και γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη), χρειάζονται διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης D προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ημερήσιες απαιτήσεις του οργανισμού τους.

Άλλες ομάδες πληθυσμού που έχουν υψηλές απαιτήσεις σε βιταμίνη D είναι οι ακόλουθες:

  • Άτομα που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους, είτε για λόγους υγείας, είτε στον εργασιακό χώρο.
  • Άτομα που κάνουν συχνή χρήση αντηλιακού.
  • Ηλικιωμένοι. Απαρτίζουν την απόλυτη ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω του κινδύνου της οστεοπόρωσης και των χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων που προκύπτουν ως συνέπεια της γήρανσης.
  • Τέλος, θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή σε περίπτωση που κάποιος νιώθει μεγαλύτερη κόπωση από ό,τι στο παρελθόν, εάν αισθάνεται πόνο στα οστά ή νιώθει αδυναμία.

Όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D σε παιδιά και ενήλικες είναι απαραίτητη και μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια ενός υγιούς τρόπου προσέγγισης του ηλιακού φωτός (ήπια έκθεση), με την επαρκή κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D.

Μπορείτε να δείτε παραπάνω πληροφορίες στο http://www.logodiatrofis.gr/.