Ειδήσεις - Νέα

Απώλεια βάρους και παθήσεις νοητικής υγείας

Νέα ευρήματα δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος ρυθμός απώλειας βάρους επί δεκαετίες από τη μεσήλικη ζωή ως τα γηρατειά μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους συνδέεται με την άνοια, αλλά έπρεπε να εντοπιστεί αν συσχετίζεται και με την ήπια γνωστική εξασθένηση. Όντως βρέθηκε σαφής σχέσης μεταξύ του ρυθμού απώλειας βάρους και του κινδύνου ήπιας γνωστικής εξασθένησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης για τα γνωστικά ζητήματα. Αυτό έχει συνέπειες για τις προληπτικές στρατηγικές για τη γνωστική εξασθένηση.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1895 γνωστικά υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 70 ετών και άνω και αξιολόγησαν τη γνωστική κατά μέσο όρο για 4,4 χρόνια. Λήφθηκαν επίσης αναδρομικές μέγιστες τιμές του βάρους τους στη μεσήλικη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 4.4 ετών, 524 από τα 1895 άτομα ανέπτυξαν ήπια γνωστική εξασθένηση. Το μέσο ποσοστό μεταβολής του βάρους ανά δεκαετία από τη μεσήλικη ζωή ως την εισαγωγή στη μελέτη ήταν μεγαλύτερο για τους συμμετέχοντες οι οποίοι ανέπτυξαν ήπια γνωστική εξασθένηση (-2,0 kg) από ό, τι εκείνων που παρέμειναν γνωστικά υγιείς (-1,2 kg).

Μια μεγαλύτερη μείωση του βάρους ανά δεκαετία συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για την ήπια γνωστική εξασθένηση, λαμβανομένων υπ’ όψιν παραγόντων φύλου, εκπαίδευσης κλπ. Απώλεια βάρους 5 kg ανά δεκαετία αντιστοιχεί σε αύξηση 24% του κινδύνου για την ήπια γνωστική εξασθένηση.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί αν η απώλεια βάρους ήταν εκούσια ή ακούσια.

Αρκετές υποθέσεις διατυπώθηκαν για να εξηγήσουν τα ευρήματα. Η μια αναφέρεται σε κάτι που είναι γνωστό ως η ανορεξία της γήρανσης. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν τρώνε λιγότερο. Ίσως υπάρχει κάτι στον εγκέφαλο – ίσως μια ορμόνη – που ρυθμίζει τη διατροφή και επηρεάζει την επιθυμία των ανθρώπων να τρώνε, η οποία μεταβάλλεται με τη γήρανση Αυτή η ίδια διαδικασία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία με κάποιο τρόπο.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η σύνδεση αυτή μπορεί να σχετίζεται με τη μυρωδιά. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν χάνουν την αίσθηση της όσφρησης, και αυτό συνδέεται με λιγότερη κατανάλωση. Η μυρωδιά σχετίζεται με τη γεύση και είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής. Η απώλεια της όσφρησης έχει επίσης συνδεθεί με τη νόσο του Alzheimer και πιστεύεται ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την οσμή μπορεί επίσης να εμπλέκονται από νωρίς με τη νόσο του Alzheimer.

Είναι επίσης πιθανό ότι η απώλεια βάρους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένηση που είναι πιθανό να αναπτύξουν άνοια.

Γνωρίζουμε ότι η ήπια γνωστική εξασθένηση είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας, αλλά δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι πάσχουν από ήπια γνωστική εξασθένιση αναπτύσσουν άνοια. Τα δεδομένα αναλύονται στο παρόν, αλλά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν αυτό μπορεί να συμβεί.