Ειδήσεις - Νέα

Διαβητικό πόδι

Νέες κατευθυντήριες γραμμές κλινικής πρακτικής έχουν έρθει στη δημοσιότητα και καλύπτουν την αντιμετώπιση ανθρώπων με  διαβητικό πόδι σε τέσσερις τομείς: την πρόληψη του έλκους, τη διάγνωση οστεομυελίτιδας, τη φροντίδα του τραύματος, και την περιφερική αρτηριακή νόσο.

Ακολουθούν συστάσεις για τη φροντίδα ασθενών με διαβητικό πόδι:

1. Για την πρόληψη του έλκους στο πόδι, πρέπει να γίνεται επαρκής γλυκαιμικός έλεγχος, περιοδική επιθεώρηση στο πόδι, και εκπαίδευση τους ασθενούς και της οικογένειάς του. Για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σημαντική νευροπάθεια, παραμορφώσεις στο πόδι ή προηγούμενο ακρωτηριασμό, συνιστώνται προσαρμοσμένα θεραπευτικά υποδήματα.Οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να εξετάζουν τα πόδια τους σε κάθε επίσκεψη, γιατί πρόκειται για ένα καταστροφικό πρόβλημα. Ο

διαβήτης

αν προληφθεί όσο ακόμα είναι μικρό το πρόβλημα, τόσο καλύτερα.

2. Σε ασθενείς με νέο διαβητικό έλκος ποδιού, οι συστάσεις αναφέρονται σε ακτινογραφία και, εάν υπάρχει ακόμα υποψία για απόστημα μαλακού ιστού ή οστεομυελίτιδα, μαγνητική τομογραφία. Οι μαγνητικές τομογραφίες ίσως κοστίζουν, όμως είναι και οι πιο κατάλληλες για ακριβή διάγνωση σε

διαβητικό πόδι

.

3. Χειρουργικός καθαρισμός: συνιστάται για όλα τα μολυσμένα έλκη και θεραπεία των λοιμώξεων. Για έλκη που δεν βελτιώνονται κατά περισσότερο από 50% μετά από 4 εβδομάδες καθιερωμένης θεραπείας των πληγών, πρέπει να διερευνηθούν άλλες επιλογές, όπως θεραπεία για την πίεση και θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο. Σε γενικές γραμμές, αυτό που ισχύει είναι ότι αν η πληγή δεν ανταποκρίνεται, πρέπει να δοκιμαστεί μια διαφορετική μεταχείριση.

4. Η μέτρηση του σφυροβραχιόνιου δείκτη συνίσταται για όλους τους ασθενείς με διαβήτη από την ηλικία των 50 και άνω. Τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο λόγω ιστορικού έλκους στο πόδι, πριν από αγγειακές εξετάσεις, ή επεμβάσεις για αγγειακή ή γνωστή καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να έχουν εξετάζονται ετησίως στα κάτω άκρα και τα πόδια. Σε ασθενείς με έλκος στο πόδι που έχουν περιφερική αρτηριακή νόσο, ενδείκνυται επαναγγείωση είτε με χειρουργική επέμβαση ή είτε με ενδαγγειακή θεραπεία. Επίσης, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, μόλις διαγνωσθεί αγγειακή νόσος θα πρέπει οι ασθενείς να μην καπνίζουν, να μειώσουν τη χοληστερόλη και την πίεση του αίματος τους.