Ειδήσεις - Νέα

Συμπτώματα γαστρικού bypass

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση γαστρικού bypass αναφέρουν βελτιωμένη μετεγχειρητική ευημερία, παρά τον υψηλό επιπολασμό συμπτωμάτων και τις επακόλουθες νοσηλείες, όπως διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Ενώ το 87% των ασθενών αναφέρει μεγαλύτερη ευεξία μετά τη διαδικασία, το 89% αναφέρει ένα ή περισσότερα συμπτώματα με μέσο όρο παρακολούθησης 4,7 ετών, συνηθέστερα κοιλιακό πόνο, σύνδρομο απόρριψης, κόπωση και αναιμία. Περίπου τα δύο τρίτα των χειρουργημένων έχει επαφή με έναν επαγγελματία του τομέα της υγείας εξαιτίας των συμπτωμάτων τους, και το 29% νοσηλεύεται μετεγχειρητικά
Τα ίδια συμπτώματα αναφέρθηκαν από το 79% ομάδας 89 υπέρβαρων ατόμων που δεν έκαναν τη χειρουργική επέμβαση, αλλά μόλις το 7% αυτών νοσηλεύτηκε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνήθως εξετάσει μόνο ορισμένες ειδικές επιπλοκές, όπως εκείνες που σχετίζονται με την ίδια τη διαδικασία, ενώ η παρούσα μελέτη επιχείρησε να συλλάβει όλες τις επιπλοκές μετά την επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και διατροφικών προβλημάτων.

Μερικές από τις διατροφικές επιπλοκές, όπως η αναιμία και η υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστούν με αρκετά άτυπα συμπτώματα και μπορούν εύκολα να αγνοηθούν από τους κλινικούς γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δεν είναι σαφές εάν τα συμπτώματα σχετίζονται με χειρουργική επέμβαση, απώλεια βάρους, ή ασθένεια.

Ορισμένοι ασθενείς θα αναπτύξουν συμπτώματα που μπορεί να είναι ανεπιθύμητα και μπορεί να προκαλούνται από τη χειρουργική διαδικασία. Ωστόσο, η μελέτη δεν δείχνει ποια συμπτώματα προκαλούνται από τη χειρουργική επέμβαση, ποια από χρόνιες ασθένειες και ποια από σημαντική απώλεια βάρους. Όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως η αναιμία και κόπωση, τονίζεται στη μελέτη.

Εναλλακτικές νεότερες διαδικασίες όπως η γαστρεκτομή με τη μέθοδο sleeve μπορεί να προσφέρει ένα χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών, αν και τα δεδομένα μακροχρόνιας παρακολούθησης για τη διαδικασία αυτή είναι ελλιπή. Η γαστρεκτομή με τη μέθοδο sleeve δεν φαίνεται να έχει χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών από το γαστρικό bypass, αλλά ότι οι μελέτες αποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους και τα ποσοστά ύφεσης διαβήτη είναι καλύτερα συγκριτικά με το γαστρικό bypass. Αυτή η επέμβαση δεν μπορεί να επαναφέρει το σώμα σε εντελώς υγιές επίπεδο, αλλά οι ασθενείς είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι ήταν πριν.