Ειδήσεις - Νέα

Θεραπείες γρίπης

Τα κρούσματα

γρίπης

αυξάνονται. Έχει παρατηρηθεί ότι κορυφώνονται συνήθως το Φεβρουάριο και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο. Ο εμβολιασμός παραμένει το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη. Τα εμβόλια γρίπης για την περίοδο 2016 έχουν τροποποιηθεί ώστε να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τους ιούς γρίπης που κυκλοφορούν.

Ένα σημαντικό συμπλήρωμα του εμβολιασμού είναι η χρήση των αντιϊκών φαρμάκων για τη θεραπεία της γρίπης. Η ταχεία θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με επιβεβαιωμένη γρίπη ή με συμπτώματα, που είναι πολύ άρρωστα ή βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο λόγω επιπλοκών της γρίπης.

Κλινικές δοκιμές και δεδομένα παρατήρησης δείχνουν ότι η έγκαιρη αντι-ιική θεραπεία μπορεί να μειώσει:

• τη διάρκεια των συμπτωμάτων πυρετού

• τον κίνδυνο για επιπλοκές της γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της μέσης ωτίτιδας σε μικρά παιδιά και της πνευμονίας που απαιτεί αντιβιοτικά σε ενήλικες

• τον κίνδυνο θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Το κλινικό όφελος είναι μεγαλύτερο όταν τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται νωρίς. Η αντι-ιική θεραπεία συνιστάται να αρχίζει το συντομότερο δυνατόν μετά τη διάγνωση της ασθένειας, στην ιδανική περίπτωση εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, αντι-ιικές θεραπείες μπορεί να εξακολουθούν να παρέχουν κάποιο όφελος σε νοσηλευόμενους ασθενείς, όταν ξεκινούν μετά από 48 ώρες από την έναρξη της νόσου.

Αντι-ιική

θεραπεία

συνιστάται όσο το δυνατόν νωρίτερα για οποιοδήποτε ασθενή με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα

συμπτώματα

γρίπης που έχει (1) νοσηλευθεί, (2) έχει πολύπλοκη, ή προοδευτική ασθένεια, ή (3) είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές της γρίπης. Συμπεριλαμβάνονται:

• Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών

• Οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω

• Τα άτομα με χρόνιες πνευμονικές (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), καρδιαγγειακές (εκτός υπέρτασης) νεφρικές, ηπατικές, αιματολογικές (συμπεριλαμβανομένης της νόσου δρεπανοκυτταρική), και μεταβολικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη) ή νευρολογικές και νευροαναπτυξιακές συνθήκες (περιλαμβανομένων διαταραχών του εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού, περιφερικών νεύρων και των μυών, όπως εγκεφαλική παράλυση, επιληψία, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, διανοητικής ανικανότητας, μέτρια έως σοβαρή αναπτυξιακή καθυστέρηση, μυϊκή δυστροφία, ή βλάβη του νωτιαίου μυελού)

• Τα άτομα με ανοσοκαταστολή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από φάρμακα ή από την HIV λοίμωξη

• Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή εντός 2 εβδομάδων μετά τον τοκετό

• Άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη

• Άτομα παθολογικά παχύσαρκα

• Οι κάτοικοι των γηροκομείων και άλλων εγκαταστάσεων της χρόνιας φροντίδας.

Η κλινική διάγνωση, με βάση την σοβαρότητα της ασθένειας και την εξέλιξη της νόσου, την ηλικία, υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, και το χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων, είναι σημαντική κατά τη λήψη αποφάσεων αντιικής θεραπείας για ασθενείς ομάδων υψηλού κινδύνου. Οι αποφάσεις για την έναρξη αντι-ιικής θεραπείας δεν θα πρέπει περιμένουν τα αποτελέσματα δοκιμών ή εργαστηριακής επιβεβαίωσης της γρίπης.