
Ίλιγγος
Δρ. Μιχαήλ Τσούνης – ΩΡΛ – Ρινοχειρουργός
Δρ Μιχαήλ Τσούνης ΩΡΛ – Ρινοχειρουργός Ο Μιχάλης Τσούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Το 1997 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) από όπου και αποφοίτησε το 2003. Ειδικεύτηκε στην Ωτορινολαρυγγολογία-Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου στο…
Τι είναι ο ίλιγγος;
Ο ίλιγγος αποτελεί μια ψευδαίσθηση – ένα αίσθημα πως ό,τι βρίσκεται στο περιβάλλον του ασθενή περιστρέφεται. Έτσι, ο ασθενής συνήθως νομίζει πως διάφορα αντικείμενα ή οι άνθρωποι γύρω του «γυρίζουν», ενώ παράλληλα μπορεί να χάνει και ο ίδιος την ισορροπία του. Το αίσθημα αυτό δεν είναι σίγουρα αληθινό. Ωστόσο τι είναι αυτό που το προκαλεί;
Ο Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Μιχάλης Τσούνης απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις σχετικά με τον ίλιγγο και μας δίνει σημαντικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να τον αποφύγουμε! Ο Δρ. Τσούνης είναι εξειδικευμένος ΩΡΛ απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στο εξωτερικό, όπου και εργάστηκε σε καταξιωμένες νοσοκομειακές κλινικές (Ιmperial College of Medicine, Queen’s Medical Center, Academic Medical Center).
Ίλιγγος: Ποια είναι τα αίτια;
Ο ίλιγγος χωρίζεται σε δύο τύπους: τον περιφερικό και τον κεντρικό. Ο περιφερικός είναι αποτέλεσμα κάποιας βλάβης στο λαβύρινθο, ενώ ο κεντρικός οφείλεται σε βλάβη που εντοπίζεται στο αιθουσαίο νεύρο, στην παρεγκεφαλίδα ή στον εγκέφαλο εν γένει. Τα συχνότερα αίτια των δύο αυτών τύπων αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:
Αίτια ιλίγγου
Περιφερικός ίλιγγος | Μετακίνηση ωτολίθων που ευθύνονται για τη ρύθμιση της ισορροπίας (καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως)
Νόσος Meniere – διαταραχή που εκτός από ίλιγγο ευθύνεται για εμβοές και βαρηκοΐα Οξεία φλεγμονή που εντοπίζεται στο λαβύρινθο (λαβυρινθίτιδα)
|
Κεντρικός ίλιγγος | Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
Όγκος που εντοπίζεται στην παρεγκεφαλίδα Ημικρανία Νευρολογικές νόσοι, όπως η Σκλήρυνση κατά πλάκας Οξεία φλεγμονή που εντοπίζεται στο αιθουσαίο νεύρο (αιθουσαία νευρίτιδα)
|
Ίλιγγος: Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;
Οι περισσότεροι ασθενείς που επισκέπτονται το ιατρείο με ίλιγγο εκφράζουν κάποια ή όλα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Ψευδαίσθηση κίνησης/περιστροφής
- Ναυτία
- Τάση για έμετο
- Αίσθημα λιποθυμίας
- Αστάθεια
Πότε επείγει να επισκεφτώ τον ΩΡΛ;
Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον ΩΡΛ ήδη από την έναρξη των συμπτωμάτων. Μια εμπεριστατωμένη εξέταση μπορεί να μας οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές επιπλοκές. Κάποιες φορές, ο ίλιγγος μπορεί να υποκρύπτει την παρουσία επικίνδυνης παθολογίας, οπότε ο ΩΡΛ θα σας υποδείξει εάν θα πρέπει να συμβουλευτείτε επιπλέον κάποιον γιατρό άλλης ειδικότητας.
Ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος, πόνος στο στήθος, αίσθημα μουδιάσματος στα χέρια ή τα πόδια και σύγχυση είναι κάποια από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν πως χρειάζεστε άμεση εκτίμηση από ειδικό. Δε θα πρέπει να αφήνετε τα συμπτώματα να επιμένουν.
Πώς διαγιγνώσκεται ο ίλιγγος;
Εάν αισθανθείτε τα συμπτώματα του ιλίγγου, τότε είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον ΩΡΛ. Εκείνος θα αναλάβει να σας εξετάσει και να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια των συμπτωμάτων σας. Η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει διάφορες εξετάσεις που έχουν σκοπό να αναδείξουν συνυπάρχουσες παθήσεις ή πιθανές επιπλοκές.
Τέτοιες εξετάσεις είναι:
- Έλεγχος νυσταγμού
- Έλεγχος ακοής
- Έλεγχος ισορροπίας
- Δοκιμασία Dix Hallpike
- Μαγνητική ή αξονική τομογραφία εγκεφάλου
Ποια είναι η θεραπεία;
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς, θα οριστεί η κατάλληλη θεραπεία για τον ίλιγγο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με τις οδηγίες του ειδικού ΩΡΛ μπορούν να σταματήσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα του ιλίγγου.
Ιδιαίτερα συχνή μορφή ιλίγγου είναι ο ίλιγγος θέσεως ο οποίος θεραπεύεται με ειδικές κινήσεις της κεφαλής από τον γιατρό, χωρίς την ανάγκη χορήγησης κάποιου φαρμάκου.
Ο εξειδικευμένος ιατρός θα αναλάβει να σας εξετάσει λεπτομερώς και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για να μπορέσετε να ξεπεράσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα.