
Παιδική Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Η παιδική ουρολοίμωξη είναι μια συχνά εμφανιζόμενη μόλυνση. Συγκεκριμένα, παρατηρείται στο 1% των αγοριών και στο 3% των κοριτσιών. Όταν υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία στο ουροποιητικό σύστημα ή κάποια δυσλειτουργία της κύστης, οι πιθανότητες για ουρολοίμωξη σε παιδιά αυξάνονται. Ως ουρολοίμωξη ορίζεται η μόλυνση της ουρήθρας από κάποιον μικροοργανισμό, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο κατά την ούρηση. Παρακάτω αναλύονται τα συχνότερα συμπτώματα καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης της λοίμωξης.
Συμπτώματα
Όταν μιλάμε για ουρολοίμωξη σε παιδιά, τα συμπτώματα διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία. Στα νεογέννητα, ως σύμπτωμα ουρολοίμωξης μπορεί να είναι η άρνηση λήψης γάλακτος ή ο ίκτερος (ο κιτρινοπράσινος χρωματισμός του δέρματος του μωρού). Στα βρέφη παρουσιάζεται ως κύριο σύμπτωμα ουρολοίμωξης ο πυρετός, ο οποίος διαρκεί αρκετές μέρες. Άλλα συμπτώματα είναι ο εμετός ή η διάρροια. Επομένως, τα σημάδια δεν είναι ξεκάθαρα στις πολύ μικρές ηλικίες. Όσο μεγαλώνει το παιδί όμως, τα συμπτώματα για παιδική ουρολοίμωξη γίνονται πιο συγκεκριμένα. Τα πιο συχνά από αυτά είναι η συχνοουρία και η δυσουρία. Η πρώτη αφορά τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα για ούρηση, με ελάχιστη ποσότητα ούρων κάθε φορά, και η δεύτερη τον πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση. Επιπλέον, κάποιες φορές τα ούρα των παιδιών με ουρολοίμωξη μυρίζουν έντονα και άσχημα. Ένα λιγότερο πιθανό σημάδι μπορεί να είναι η ενόχληση πάνω από την περιοχή της κύστης ή στο πίσω μέρος. Τέλος, αν το παιδί σας ανεβάσει πυρετό, σε συνδυασμό με τα παραπάνω συμπτώματα, τότε η ουρολοίμωξη γίνεται περισσότερο ανησυχητική.
Αντιμετώπιση
Η λήψη της κατάλληλης αντιβίωσης για ουρολοίμωξη σε παιδιά είναι ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης της μόλυνσης. Ο τύπος του αντιβιοτικού και η δοσολογία εξαρτάται τόσο από το μικρόβιο όσο και από την ηλικία του παιδιού. Ο τύπος του μικροβίου της ουρολοίμωξης ανιχνεύεται μέσα από καλλιέργεια ουρών. Ο γιατρός εξετάζει τα ούρα του παιδιού και στη συνέχεια προτείνει την κατάλληλη αντιβίωση. Κάποιες φορές, πραγματοποιείται ξανά καλλιέργεια ούρων στο τέλος της θεραπείας, ώστε ο γιατρός να σιγουρευτεί για την καταπολέμηση του μικροβίου. Εξαίρεση αποτελούν τα βρέφη που είναι μικρότερα των τριών μηνών, στα οποία ενδείκνυται η ενδοφλέβια αγωγή στο νοσοκομείο. Η θεραπεία της ουρολοίμωξης σε παιδιά διαρκεί από 7 έως 14 μέρες.
Συνοψίζοντας, στις περισσότερες περιπτώσεις η παιδική ουρολοίμωξη είναι εύκολη στην διάγνωση και στην αντιμετώπισή της. Το να μάθουμε στα παιδιά μας τη σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής σίγουρα αποτελεί την καλύτερη λύση για να προλάβουμε την εμφάνιση του προβλήματος.