Uncategorized, Οδοντιατρική, Υγεία

Φοβία οδοντιάτρου και τρόποι καταπολέμησης της | Happy Tooth

Λίλα Παπαδοπούλου - Παιδοδοντίατρος

Λίλα Παπαδοπούλου - Παιδοδοντίατρος

Η παιδοδοντίατρος κ. Λίλα Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Αποφοίτησε το 2005 από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών με βαθμό Λίαν Καλώς. Από το 2005 έως το 2007 εργάστηκε ως Postdoctoral Fellow στο Forsyth Dental Institute του Harvard Dental School....

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο αποτελεί μια αγχωτική κατάσταση για πολλούς ενήλικες, πόσο μάλλον για τους μικρούς μας φίλους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι διαδικασίες που ακολουθεί ο οδοντίατρος και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, φαντάζουν τρομακτικά στα μάτια ενός παιδιού. Ο φόβος αυτός, όμως, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει εμπόδιο στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διαχείριση του άγχους των παιδιών για τον οδοντίατρο.

Τί είναι αυτό που φοβίζει ένα παιδί;

Προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τη φοβία του οδοντιάτρου και να ξεπεράσουν το στρες της επίσκεψης, θα πρέπει να κατανοήσουμε τί είναι αυτό που τους προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Στους παράγοντες που ενδέχεται να φοβίζουν ένα παιδί περιλαμβάνονται:

 • Ο φόβος για το άγνωστο
 • Ο φόβος του πόνου
 • Ο φόβος των οδοντιατρικών εργαλείων
 • Κάποια προηγούμενη τραυματική εμπειρία
 • Ιστορίες τρόμου ή περιγραφές από συμμαθητές

 

Φοβία οδοντιάτρου: Τρόποι αντιμετώπισης

Έχοντας κατανοήσει όσα αγχώνουν ένα παιδί κατά την επίσκεψη του στον οδοντίατρο, μπορούμε να το καθησυχάσουμε και να το βοηθήσουμε να συνεργαστεί. Ο παιδοδοντίατρος, έχοντας εξειδικευτεί στην οδοντιατρική για παιδιά, χρησιμοποιεί ειδικό λεξιλόγιο και τακτικές προκειμένου να μετατρέψει την επίσκεψη από μια αγχώδη κατάσταση σε κάτι ευχάριστο. Μερικές συμβουλές αντιμετώπισης της φοβίας αυτής είναι οι εξής:

 • Προγραμματίστε από νωρίς την πρώτη επίσκεψη: Έχει παρατηρηθεί ότι όσο νωρίτερα γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, τόσο πιο συμφιλιωμένο με την ιδέα θα είναι το παιδί. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί εξοικειώνεται με τον τακτικό έλεγχο και δεν του είναι κάτι ξένο.
 • Προετοιμάστε το παιδί σας: Φροντίστε να ενημερώσετε το παιδί σας για το προγραμματισμένο ραντεβού και να του δώσετε απλές απαντήσεις στα ερωτήματα του. Αποφύγετε να αναφέρετε λέξεις όπως ένεση ή πόνος και εστιάστε στα οφέλη που προκύπτουν από τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής.
 • Μην αμελείτε τον τακτικό έλεγχο: Οι συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο φαίνεται να μειώνουν το άγχος των παιδιών καθώς το περιβάλλον τους είναι οικείο. Επιπλέον, με τον τακτικό έλεγχο, διατηρείται η στοματική υγιεινή και συνεπώς δεν απαιτείται κάποια δύσκολη θεραπεία.

Οδοντιατρική θεραπεία με ηλεκτρονική αναισθησία και μέθη

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν τη φοβία του οδοντιάτρου αποτελεί η επιλογή της κατάλληλης αναισθησίας, όπως μέθη ή ηλεκτρονική αναισθησία. Η εναλλακτική αυτή συστήνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας ή σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, όταν πρέπει να υποβληθούν σε μια δύσκολη θεραπεία και αδυνατούν να συνεργαστούν. Εφαρμόζεται όμως σε όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν φοβία με τις ενέσεις.

Κατά την οδοντιατρική θεραπεία με μέθη, ο ασθενής βρίσκεται σε καταστολή, έχοντας μερικώς τις αισθήσεις του. Με το πέρας της αναισθησίας, ο ασθενής δεν έχει καμία ανάμνηση από τη θεραπεία.

Με την ηλεκτρονική αναισθησία Quick Sleeper αποφεύγεται ο πόνος της τοπικής αναισθησίας αλλά και ο φόβος που προκαλεί το θέαμα της σύριγγας στα παιδιά. Κατά την ηλεκτρονική αναισθησία, εγχέεται ελεγχόμενη ποσότητα αναισθητικού, μέσω μιας λεπτής ίνας. Οι εναλλακτικές αυτές συμβάλουν στην αποτελεσματική θεραπεία όταν πρόκειται για πολύπλοκα περιστατικά.

Πλεονεκτήματα ηλεκτρονικής αναισθησίας Quick Sleeper

 • Απολύτως ανώδυνη μέθοδος
 • Χωρίς χρήση σύριγγας ή βελόνας
 • Οι ασθενείς δεν αισθάνονται την ενοχλητική αίσθηση μουδιάσματος στη γλώσσα ή στα χείλη
 • Συμβάλει στη μείωση του άγχους των παιδιών για την επίσκεψή τους στον οδοντίατρο
 • Δημιουργεί μία ανανεωμένη ευχάριστη εμπειρία, αντιμετωπίζοντας τυχόν υπάρχουσες φοβίες από προηγούμενες εμπειρίες

Η παιδοδοντίατρος Λίλα Παπαδοπούλου εφαρμόζει καθημερινά σε ασθενείς του Happy Tooth Clinic τη μέθοδο της ηλεκτρονικής αναισθησία με Quick Sleeper με μεγάλη επιτυχία.