Uncategorized

Iνοαδένωμα Μαστού: Μια πολύ συχνή πάθηση που συχνά υποτιμάται η σοβαρότητά της

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....

Πρόκειται για ανώδυνες, κινητές, καλά περιγεγραμμενες μάζες, που συνήθως εμφανίζονται σε νεαρές γυναίκες, στη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής. Είναι καλοήθεις όγκοι οιστρογονοεξαρτωμενοι. Πόνος μπορεί να εμφανιστεί κατά την εγκυμοσύνη, ενώ μια φλεγμονή τους μπορεί να οδηγήσει σε λεμφαδενοπαθεια, μιμουμενη έτσι τον καρκίνο. Οι ασθενείς με τυπικό ινοαδενωμα δεν θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο.

Τα ινοαδενώματα μαστού μπορούν να παρακολουθούνται αν η μαστογραφική και υπερηχογραφική απεικόνιση είναι χαρακτηριστικές της νόσου. Αν όμως δίνουν ενοχλήματα, αν είναι πάνω απο 2 εκατοστά ή αν αυξάνονται σε μέγεθος πρέπει να αφαιρούνται. Τα ινοαδενωματα αυξάνονται σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της κύησης ή του θηλασμού, δεν έχει αποδειχθεί όμως ότι εξελίσσονται σε καρκίνο.

Η άποψη ότι κάθε συμπαγές ογκίδιο του μαστού πρέπει να υποβάλλεται σε κάποιου τύπου βιοψία δεν είναι λανθασμένη και είναι ασφαλής ΠΡOKEIMENOY ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΚΑΛΟΗΘΕΙΑ είτε με κυτταρολογική εξέταση (συνήθως σε γυναίκες μεχρι 25 ετών ή το πολύ μεχρι 35 ετών) είτε με βιοψία.

Πάντως σε μεγαλύτερες γυναίκες πρέπει να γίνεται βιοψία εκτομής (αφαιρεσης) της βλάβης για αποκλεισμό τυχόν καρκινώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και η ασθενής να επιστρέψει σπίτι την ίδια ήμερα.

ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ ΤΗΣ.