Γενική Χειρουργική, Υγεία

Αιμορροΐδες Κατά Τη Διάρκεια Της Εγκυμοσύνης: Πότε Απαιτείται Επέμβαση;

Δρ. Ιωάννης Δοντάς - Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Δρ. Ιωάννης Δοντάς - Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Δρ. Ιωάννης Δοντάς Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Διευθυντής Laser Surgery Ο Ιωάννης Δοντάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005, έπειτα από 6ετή παρακολούθηση. Τα ίδια χρόνια, από το 1999 έως τον Ιανουάριο του 2006 φοίτησε...

Η ανάπτυξη των αιμορροΐδων  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί μια από τις πιο συχνές παθήσεις η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα και την ψυχολογία της γυναίκας.

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί αγγειακοί σχηματισμοί αρτηριών και φλεβών που συνενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν τα λεγόμενα αγγειακά μαξιλάρια. Βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του ορθού και του πρωκτού και χωρίζονται σε εσωτερικές και εξωτερικές.
Η διόγκωση των αιμορροΐδων ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια.

Ποιοι είναι οι λόγοι δημιουργίας αιμορροΐδων κατά την εγκυμοσύνη;

  • Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται συνήθως το 2ο και 3ο εξάμηνο της εγκυμοσύνης. Την περίοδο αυτή η μήτρα και το έμβρυο μεγαλώνουν καταλαμβάνοντας περισσότερο χώρο στην πυελική περιοχή. Ως αποτέλεσμα, η μήτρα πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα παρεμποδίζοντας την επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Κατά συνέπεια το φλεβικό αίμα λιμνάζει στα αγγεία και αυτό προκαλεί οίδημα (πρήξιμο) των φλεβών του αιμορροϊδικού πλέγματος.
  • Παράλληλα, οι ορμονικές διαταραχές που συντελούνται στη δυσκοιλιότητα προκαλούν αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου οδηγώντας έτσι σε δυσκοιλιότητα.
  • Επιπλέον παράγοντες για τη δημιουργία αιμορροΐδων στην εγκυμοσύνη είναι οι αλλαγές στη διατροφή, όπως η μείωση κατανάλωσης τροφών σε φυτικές ίνες.
  • Η ύπαρξη των αιμορροΐδων πριν την κύηση ή εμφάνιση τους από μία προγενέστερη εγκυμοσύνη (ιστορικό).

Συμπτώματα αιμορροΐδων κατά την Εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από τις αιμορροΐδες κατά την εγκυμοσύνη κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και, συνήθως, αφορούν στις εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα.

Έτσι, η ασθενής που πάσχει από εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να παρουσιάσει:

Τρόποι αντιμετώπισης των αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους, είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά. Όμως, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης, η έγκυος γυναίκα συνιστάται να επισκεφτεί εξειδικευμένο ιατρό πρωκτολόγο ο οποίος θα εκτιμήσει διεξοδικά την κατάσταση και στη συνέχεια θα ορίσει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας.

  • Αν δεν παρατηρείται θρόμβωση στις αιμορροΐδες, τότε η έγκυος γυναίκα μπορεί να προχωρήσει σε αγωγή η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικών αλοιφών τοπικά. Αυτό προϋποθέτει τη συνεννόηση με τον ιατρό ώστε να της χορηγήσει την κατάλληλη κρέμα, καθώς δεν ενδείκνυνται όλες οι κρέμες για την περίοδο της εγκυμοσύνης.
  • Η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει την άσκηση πίεσης κατά την κένωση, ενώ παράλληλα ο χρόνος παραμονής στην τουαλέτα να είναι όσο το δυνατό μικρότερος (κάτω από 5 λεπτά).
  • Επιπλέον, το πιο σημαντικό μέσο πρόληψης είναι η υγιεινή του πρωκτού μετά την κένωση. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση χαρτιού υγείας καθώς προκαλεί τραυματισμό την περιοχή. Αντίθετα, η περιοχή να καθαρίζεται με ένα απλό σαπούνι και χλιαρό νερό. Το ντους με χλιαρό νερό γενικότερα βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και ενδείκνυται 2 με 3 φορές την ημέρα.
  • Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά και η ελάττωση κατανάλωσης της ζάχαρης και των λιπαρών μπορούν να περιορίσουν τις αιμορροΐδες.
  • Η κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως αποτελούν μια από τις κύριες πρακτικές για τη διαχείριση της πάθησης.
  • Συνιστάται το περπάτημα καθώς βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη ορθοστασία.
  • Αν η έγκυος γυναίκα εργάζεται και κάθεται πολλή ώρα, καλό είναι να γίνονται μικρά διαλείμματα για περπάτημα. Στο σπίτι συστήνεται να ξαπλώνει σε πλάγια θέση και όχι να παραμένει καθιστή.

Οι αιμορροΐδες μετά τον τοκετό και σε διάστημα 3 μηνών αρχίζουν να υποχωρούν διότι η μήτρα αποκτά το φυσιολογικό της μέγεθος και δεν πιέζει πλέον την κάτω κοίλη φλέβα. Αν ωστόσο παραμείνουν και παρουσιάσουν έντονα συμπτώματα, τότε συνήθως απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση μετά τον τοκετό.

Χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων – Αιμορροϊδοπλαστική LHP®

Για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και την άμεση ανακούφιση από τα έντονα συμπτώματα, όπως πόνος και αιμορραγία, χρησιμοποιούνται σύγχρονες, ανώδυνες και αναίμακτες τεχνικές όπως η αιμορροϊδοπλαστική LHP®.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® χρησιμοποιεί laser που δεν αφαιρεί ιστό αλλά εισάγεται στον αιμορροϊδικό όζο και συρρικνώνει την αιμορροΐδα μέσω εκπομπής ενέργειας Laser. Με αυτήν την τεχνική δημιουργείται ένας νέος επουλωτικός ιστός που διατηρεί υγιείς τις αιμορροΐδες.

Η διαδικασία της αιμορροϊδοπλαστικής LHP® δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά, είναι ανώδυνη και τα αποτελέσματα άμεσα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και δεν απαιτείται η παραμονή της ασθενούς σε νοσοκομείο.

Έπειτα από μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.