Γενική Χειρουργική, Υγεία

Αιμορροΐδες | Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Ο Χειρουργός Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με “Άριστα”. Εισήχθη, λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πρώτος, από το νομό Ηλείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου...

Υπάρχουν περιοχές στο ανθρώπινο σώμα, όπως είναι η ορθοπρωκτική περιοχή, οι παθήσεις των οποίων αποτελούν παραδοσιακά ταμπού. Οι αιμορροΐδες που βρίσκονται εκεί δεν αποτελούν κάτι άλλο παρά πλούσια σε αιμάτωση αιμοφόρα αγγεία, ακριβώς κεντρικότερα από τον πρωκτό. Μαζί με τους σφιγκτήρες της περιοχής, χρησιμεύουν στον έλεγχο της κένωσης του εντέρου, συμβάλλοντας στο μηχανισμό της εγκράτειας των κοπράνων.

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό σχηματισμό του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Λειτουργούν ως «ανατομικά μαξιλάρια» στη διαδικασία της αφόδευσης, καθώς έχουν την ιδιότητα να συστέλλονται κατά τη διάρκεια αυτής και να διαστέλλονται και πάλι στο τέλος της. Υπό ορισμένες συνθήκες, οι αιμορροΐδες μπορεί να διογκωθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποκολληθούν από τον ιστό που τις συγκρατεί στη θέση τους. Τότε ξεκινούν να εμφανίζονται τα δυσάρεστα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας.

 

Πόσο συχνή είναι η αιμορροϊδική νόσος;

Οι παθήσεις των αιμορροΐδων είναι πολύ συχνές στο δυτικό κόσμο. Στις αναπτυγμένες χώρες περίπου το 80% των ενηλίκων θα ταλαιπωρηθούν από τη νόσο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Με την αύξηση της ηλικίας, αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης της αιμορροϊδοπάθειας, με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης να παρατηρείται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 45 και 65 ετών. Το φύλο δε φαίνεται να σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας;

Πολλοί παράγοντες κινδύνου έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση της αιμορροϊδικής νόσου. Συχνά, ως αιτία αναφέρεται η γενετικά προκαθορισμένη «αδυναμία» του συνδετικού ιστού, η οποία επιτρέπει την πρόπτωση των αιμορροΐδων από το τοίχωμα του εντέρου. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενα επιστημονικά δεδομένα γι’ αυτήν τη θεωρία.

Η πιθανότερη αιτία της αιμορροϊδοπάθειας είναι η αυξημένη πίεση στο αιμορροϊδικό αγγειακό πλέγμα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι φαίνεται πως θα μπορούσαν να ευθύνονται για την αύξηση της πίεσης, με κυριότερους όμως τις διαταραχές στην αφόδευση (δυσκοιλιότητα / εναλλαγή διάρροιας – δυσκοιλιότητας) και την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν στην αιμορροϊδοπάθεια είναι:

  • Η έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Ο καθιστικός τρόπος ζωής
  • Το υπερβάλλον σωματικό βάρος
  • Η χρόνια διάρροια
  • Η μακρόχρονη παραμονή στην τουαλέτα

Η αιμορροϊδική νόσος, φαίνεται να είναι λιγότερο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που αποδίδεται στο ότι η διατροφή σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές είναι πλουσιότερη σε φυτικές ίνες ενώ ο καθιστικός τρόπος ζωής δεν είναι συχνός.

Κατάταξη αιμορροϊδοπάθειας & συμπτώματα

Με βάση τη βαρύτητα της πάθησης, καταγράφονται σε 4 διαφορετικά στάδια, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

 

Στάδιο 1ο Στάδιο 2ο Στάδιο 3ο Στάδιο 4ο
Ορατές Όχι Μετά την κένωση Μετά την κένωση Πάντα
Αιμορραγία Στο χαρτί της τουαλέτας Ελαφριά Ναι Ναι
Ανάταξη Δεν προβάλλουν Αυτόματη Μηχανική (με το χέρι) Μη ανατάξιμες
Συμπτώματα Παροδική ελαφριά ενόχληση Κνησμός

Αίσθημα καύσου

Κνησμός, Αίσθημα καύσου

Τοπικός ερεθισμός

Κνησμός

Αίσθημα καύσου

Πόνος

Εκκρίσεις βλέννας

Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

 

Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό σας;

Η αιμορροϊδοπάθεια δεν αποτελεί επικίνδυνη πάθηση. Περισσότερο είναι ενοχλητική και δυσάρεστη για τον πάσχοντα. Παρόλα αυτά δεν θα έπρεπε κάποιος να αγνοήσει τα παραπάνω συμπτώματα, αποδίδοντάς τα αυθαίρετα στην παρουσία των διογκωμένων αιμορροΐδων.

Η αιμορραγία από το έντερο αποτελεί σύμπτωμα το οποίο χρήζει άμεσης ιατρικής αξιολόγησης, δεδομένου ότι δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο της αιμορροϊδικής νόσου. Αποτελεί σύμπτωμα και άλλων σοβαρότερων παθήσεων όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως μόλις εντοπίσετε έστω και μικρή ποσότητα αίματος στην ορθοπρωκτική περιοχή.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;

Πλέον διαθέτουμε διάφορες τεχνικές αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας, ανάλογα με το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται. Αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού, αντιμετωπίζονται συντηρητικά με οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός. Εναλλακτικός τρόπος μη χειρουργικής αντιμετώπισης της πάθησης είναι η απολίνωση των αιμορροϊδικών όζων με την εφαρμογή ελαστικών δακτυλίων (rubber band ligation). Πρόκειται για μία ανώδυνη αποτελεσματική θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται ακόμη και σε επίπεδο ιατρείου, ειδικά εξοπλισμένου, χωρίς τη χρήση αναισθησίας.

Για αιμορροΐδες 3ου και 4ου σταδίου διατίθενται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες επιλύουν οριστικά το πρόβλημα χωρίς ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται από το Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο είναι οι εξής:

Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδος HAL (Hemorrhoidal Artery Ligation – Απολίνωση Αιμορροϊδικών Αγγείων με τη χρήση Υπερήχου)

Αποτελεί ίσως την καλύτερη τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, με διενέργεια απολίνωσης των αιμορροΐδων.

Με χρήση ειδικού μηχανήματος ενδοορθικών υπερήχων γίνεται εντοπισμός των αιμορροϊδικών κλάδων που δημιουργούν το πρόβλημα και ακολούθως διενεργείται απολίνωση των αγγείων με ειδικά ράμματα, ώστε να διακοπεί εντελώς η παροχή αίματος. Με αυτόν τον τρόπο οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται και ακολούθως εξαφανίζονται.

Η τεχνική αυτή προσφέρει και δυνατότητα επανακαθήλωσης των αιμορροΐδων που προβάλλουν εκτός του πρωκτικού σωλήνα, με αιμορροϊδοπηξία.

Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP)

Αποτελεσματική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία στοχεύει στη σύγκλειση των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όζους με αίμα. Χρησιμοποιεί μια λεπτή ίνα, η οποία εκπέμπει κυκλικά ενέργεια laser στον ιστό στόχευσης, ενώ συμβάλει στη δημιουργία νέου συνδετικού ιστού στην περιοχή, αποτρέποντας έτσι κάθε πιθανή υποτροπή.

Κλασική αιμορροϊδεκτομή Milligan – Morgan

Δεν χρησιμοποιείται πολύ συχνά πλέον, καθώς έχει αντικατασταθεί με τις προαναφερθείσες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας. Παρόλα αυτά, είναι αποτελεσματική σε πολύ προχωρημένες αιμορροϊδοπάθειες 4ου βαθμού.

 

Η επιλογή της τεχνικής αντιμετώπισης θα βασιστεί στην εμπειρία του υπεύθυνου χειρουργού και την έκταση της πάθησης. Ο εξειδικευμένος χειρουργός, έχοντας όλα τα σύγχρονα μέσα στη διάθεσή του, θα σας προτείνει τη βέλτιστη επιλογή. Για άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματός σας, χωρίς πόνο επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το Γενικό Χειρουργό κ. Σπυρόπουλο στους αριθμούς : 210 68 33 193 & 6944 452 148 και μάθετε πώς θα απαλλαγείτε από τη νόσο οριστικά.