Αισθητική Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Υγεία
Αλωπεκία: Είδη και ολιστική αντιμετώπιση
13/06/2018 , 2:19 PM
Κατερίνα Καλογιάννη - Ειδική Δερματολόγος
Η Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη είναι ειδική δερματολόγος, με εξειδίκευση στην επανορθωτική χειρουργική τριχωτού κεφαλής και στην δερματοχειρουργική. Αποφοίτησε απο την Ιατρική Σχολή με άριστα και ειδικεύτηκε για ένα χρόνο στην Παθολογία της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου “Ασκληπιείο” Βούλας....
Αλωπεκία ονομάζεται η διαταραχή στην ανάπτυξη των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής, που οδηγούν στην απώλεια μαλλιών του ασθενούς και στη συνέχεια στην αραίωση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, κάθε άνθρωπος μπορεί να χάνει έως και 100 τρίχες τη μέρα. Η απώλεια μεγαλύτερου αριθμού τριχών οδηγεί στην εμφάνιση αλωπεκίας. Τα αίτια και η εμφάνισή της εξαρτώνται από τον τύπο της αλωπεκίας. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι προσωρινή και ξαφνική (διάχυτη αλωπεκία), σταδιακή ή μη αντιμετωπίσιμη. Παρακάτω θα αναλυθούν εκτενώς τα κύρια είδη αλωπεκίας.
Είδη αλωπεκίας
Οι δύο κύριες κατηγορίες αλωπεκίας είναι οι εξής:
Αφορά την καταστροφή των τριχικών θυλάκων λόγω κάποιας φλεγμονής (λοιμώδη ή μη) ή άλλη παθολογική επεξεργασία. Η καταστροφή των τριχικών θυλάκων είναι μόνιμη και ως εκ τούτου η τριχόπτωση είναι μη αναστρέψιμη.
- Μη ουλωτική αλωπεκία
Στην περίπτωση αυτή δεν εμφανίζονται σημάδια ιστικής φλεγμονής ή ατροφία του δέρματος. Η ουλωτική αλωπεκία αποτελείται από επιπλέον τύπους τριχόπτωσης που αξίζει να αναφερθούν.
- Ανδρογενετική αλωπεκία
Είναι η συνηθέστερη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες και αφορά το 90% των περιπτώσεων τριχόπτωσης. Οι τρίχες σταδιακά λεπταίνουν και συρρικνώνονται εμφανίζοντας αραίωση. Τα αίτια είναι συνήθως κληρονομικά και η αραίωση εμφανίζεται συνήθως στο μπροστινό και πάνω μέρος του κεφαλιού.
- Δυστροφική διάχυτη αλωπεκία
Η αναγενής ή αλλιώς δυστροφική διάχυτη αλωπεκία αφορά την αραίωση σε όλο το κεφάλι. Είναι συχνά ξαφνική και προκύπτει σε περιόδους μεγάλου στρες ή άλλων ψυχολογικών διαταραχών, ισχυρών φαρμάκων ή χημειοθεραπείας. Ο κύκλος ανάπτυξης των τριχών αλλάζει και τα μαλλιά πέφτουν.
- Γυροειδής αλωπεκία
Είναι αρκετά σπάνια (1%). Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση διασκορπισμένων περιοχών αραίωσης, ενώ η υπόλοιπη τριχωτή περιοχή της κεφαλής έχει φυσιολογική ανάπτυξη. Τα αίτια είναι συνήθως ανοσολικά, ψυχολογικά ή και γενετικά.
- Τραυματική αλωπεκία
Αφορά την απώλεια τριχών από μηχανικά αίτια. Μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενο τράβηγμα των τριχών (τριχοτιλλομανία) ή από προσθήκη σφιχτών στερεωμάτων στα μαλλιά για καθαρά αισθητικούς λόγους (αλωπεκία από έλξη).
Αντιμετώπιση
Ανάλογα με το είδος της τριχόπτωσης κρίνεται και η καταλληλόλητα ή όχι του ασθενούς για μεταμόσχευση μαλλιών. Οι δύο βασικότεροι παράγοντες που κρίνουν τη μέθοδο αντιμετώπισης είναι:
- Η συνολική πυκνότητα της δότριας περιοχής
Ως συνολική πυκνότητα της δότριας περιοχής περιλαμβάνει το πάχος την τριχών, το χρώμα και το σχήμα των τριχών για να είναι κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα.
- Υγιής λήπτρια περιοχή, απαλλαγμένη από παθήσεις, όπως ουλές ή πιθανές νόσους που μπορούν να εμποδίσουν την επιβίωση των τριχικών θυλάκων.
Βάση των δύο παραπάνω παραγόντων, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η καταλληλότερη λύση για την ανδρογενετική αλωπεκία. Συγκεκριμένα, η δότρια περιοχή έχει σταθερή τριχοφυΐα και η λήπτρια περιοχή είναι υγιής για την επιβίωση των τριχικών θυλάκων.
Σε κάποιες περιπτώσεις, επιλέγεται η εμφύτευση μαλλιών και στην περίπτωση της ουλωτικής αλωπεκίας σε προχωρημένο στάδιο. Εκεί, η δότρια περιοχή δεν είναι πάντα κατάλληλη και μπορεί να πάσχει από κάποια νόσο. Σε όλους του υπόλοιπους τύπους μη ουλωτικής αλωπεκίας, η μεταμόσχευση μαλλιών δεν αποτελεί λύση.
Σχετικά άρθρα
