
Ανδρογενετική Αλωπεκία: Τι Είναι & Πώς Αντιμετωπίζεται;
Κατερίνα Καλογιάννη – Ειδική Δερματολόγος
Η Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη είναι ειδική δερματολόγος, με εξειδίκευση στην επανορθωτική χειρουργική τριχωτού κεφαλής και στην δερματοχειρουργική. Αποφοίτησε απο την Ιατρική Σχολή με άριστα και ειδικεύτηκε για ένα χρόνο στην Παθολογία της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου “Ασκληπιείο” Βούλας….
Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί μια σταδιακή αλλαγή του τριχωτού της κεφαλής, σε άνδρες και γυναίκες. Χαρακτηριστικό της είναι η αραίωση και η απώλεια των μαλλιών, ενώ παρατηρείται ότι η ποιότητα της τρίχας μεταβάλλεται και τα μαλλιά γίνονται πιο αδύναμα και λεπτά. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι, στην πλειονότητά της, συνδεδεμένη τόσο με κληρονομικούς όσο και με ορμονολογικούς παράγοντες.
Πώς εκδηλώνεται η Ανδρογενετική Αλωπεκία στους άνδρες και τις γυναίκες;
Η ανδρογενετική αλωπεκία εκδηλώνεται -κατά κανόνα- με ορισμένες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.
Στους άνδρες, η πάθηση εξελίσσεται προοδευτικά, συνήθως από το μπροστινό μέρος της κεφαλής μέχρι και την κορυφή, με απώλεια και αραίωση των μαλλιών. Επηρεάζονται λιγότερο ή και καθόλου το πίσω και το πλαϊνό μέρος του τριχωτού.
Στις γυναίκες, η αλωπεκία ξεκινάει από την κορυφή και είναι εμφανής η αλλαγή της ποιότητας της τρίχας, λόγω του μειωμένου όγκου των μαλλιών. Καθώς τα μαλλιά είναι πιο αδύναμα και λεπτά, παρατηρούμε ότι σπάνε και πέφτουν ευκολότερα.
Πού οφείλεται η Ανδρογενετική Αλωπεκία;
Είναι γεγονός ότι η ανδρογενετική αλωπεκία, ειδικά στον ανδρικό πληθυσμό, οφείλεται σε αίτια κληρονομικά. Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει από την μετατροπή της τεστοστερόνης (Τ) σε δι-υδροτεστοστερόνη (DHT). Την μετατροπή αυτή την προκαλεί ένα ένζυμο, που συναντάται στο DNA ορισμένων ανθρώπων.
Άλλοι λόγοι με τους οποίους μπορεί να συνδέεται η πάθηση της αλωπεκίας είναι οι εξής:
- Ψυχολογικοί. Το έντονο στρες και οι καταστάσεις που μπορούν να μας εξωθήσουν σε ακραία ψυχολογική κόπωση, εκφράζονται ψυχοσωματικά και έχουν μεγάλη επίπτωση στον οργανισμό, επηρεάζοντας ακόμα και την υγεία των μαλλιών.
- Διατροφικοί. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, χωρίς θρεπτικά συστατικά και με πολλά σάκχαρα, καθώς και η ελλιπής κατανάλωση νερού μακροπρόθεσμα μεταβάλλουν την όψη και την ποιότητα των μαλλιών.
- Φάρμακα. Οι ισχυρές φαρμακευτικές ουσίες όπως τα φάρμακα για το θυρεοειδή, τα ηρεμιστικά, τα αντισυλληπτικά για τις γυναίκες, συχνά λεπταίνουν την τρίχα και την καθιστούν αδύναμη. Χαρακτηριστικά είναι τα αντικαρκινικά φάρμακα, που προκαλούν εκτεταμένη απώλεια των τριχών.
- Θέματα υγείας, δηλαδή παθήσεις όπως η ανεπάρκεια σιδήρου, η αναιμία, οι αυτοάνοσες παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι παθήσεις του θυρεοειδούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον γυναικείο πληθυσμό η αύξηση ορμονών όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη, αλλά και η διαταραχή των ορμονών όπως σε καταστάσεις προ-εμμηνόπαυσης μπορούν να προκαλέσουν ανδρογενή αλωπεκία.
Συνδέεται η ηλικία με την πάθηση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας;
Η ηλικία δεν συνδέεται άμεσα και δεν προκαλεί την εμφάνιση της ανδρογενούς αλωπεκίας. Είναι βέβαιο ότι τα τριχοθυλάκια εξασθενούν όσο αυξάνεται η ηλικία μας, συγκριτικά με τις νεότερες ηλικίες. Η νόσος όμως παρατηρείται ότι κάνει την εμφάνισή της ήδη από την ηλικία των 20 και πλήττει τον ανδρικό πληθυσμό σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 50%. Σε αντίθεση με τον ανδρικό, ο γυναικείος πληθυσμός λόγω της ύπαρξης των οιστρογόνων, παρουσιάζει το σύνολο των συμπτωμάτων σε ηλικίες μεγαλύτερες από τα 50 έτη και σε ποσοστό μικρότερο από 30%.
Ποια είναι η αντιμετώπιση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας;
Η μέθοδος της εμφύτευσης μαλλιών αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της ανδρογενούς αλωπεκίας. Είναι γνωστή και ως μεταμόσχευση μαλλιών. Δίνει διέξοδο στις περιπτώσεις όπου οι θεραπείες γίνονται με συντηρητικό τρόπο και δεν αποφέρουν πλέον αποτελέσματα στον ασθενή.