Γενική Χειρουργική, Ορθοπαιδική, Πλαστική Χειρουργική, Σώμα, Υγεία

Αρθρίτιδα ώμου: Υπάρχει ολιστική θεραπεία;

Η αρθρίτιδα ώμου είναι η φλεγμονή της άρθρωσης στη περιοχή του ώμου. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, το πρήξιμο και η περιορισμένη κινητικότητα της άρθρωσης. Η δυσκολία κίνησης του ώμου αυξάνεται και ο πόνος επιδεινώνεται με την έντονη δραστηριότητα της άρθρωσης. Οι διαθέσιμες θεραπείες εξαρτώνται από τον βαθμό και τη διάρκεια του πόνου. Όλες όμως έχουν έναν βασικό στόχο: την καταστολή της φλεγμονής.

Συντηρητική θεραπεία

Σε περιπτώσεις ήπιου πόνου, συνίσταται η συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να διαχειριστούν τον πόνο και να παραμείνουν ενεργοί στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Για την ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο προτείνεται:

  1. Ανάπαυση μετά από έντονη δραστηριότητα των μυών του ώμου
  2. Αποφυγή κινήσεων που προκαλούν πόνο
  3. Εφαρμογή αναλγητικών αλοιφών στο σημείο του πόνου και χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (παυσίπονα)
  4. Τοποθέτηση ψυχρού επιθέματος (πάγου) στο σημείο της φλεγμονής 2 με 3 φορές ημερησίως, με τον χρόνο παραμονής του πάγου στο σημείο να μη ξεπερνάει τα 30 λεπτά τη φορά
  5. Φυσικοθεραπείες για την αποκατάσταση του εύρους των κινήσεων
  6. Σε ορισμένους περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προβεί σε τοπικές ενέσεις με κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) ή υαλουρονικό οξύ
  7. Εμπλουτισμός διατροφής με αντιοξειδωτικά και τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3.

Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ώμου περιλαμβάνουν:

  • Τα ωμέγα-3 εξυπηρετούν στη μείωση της φλεγμονής και έχουν πολλά οφέλη. Τα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 όπως ο σολομός, είναι η καλύτερη πηγή τέτοιων βιταμινών. Άλλες πηγές που συμπεριλαμβάνουν ωμέγα-3 είναι το βόειο κρέας, οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και τα καρύδια.
  • Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των αρθρώσεων. Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, πεπτικά ένζυμα και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Μερικές από τις καλύτερες πηγές τέτοιων αντιοξειδωτικών είναι τα φυλλώδη πράσινα φύλλα και φρούτα όπως μούρα, πεπόνι, παπάγια, αβοκάντο και ανανάς.

Επίσης, προτείνονται και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως το μουρουνέλαιο.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Όταν η αρθρίτιδα ώμου χαρακτηρίζεται από έντονο και χρόνιο πόνο, προτείνεται η χειρουργική θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος που νιώθουν οι ασθενείς είναι τόσο έντονος που τους εμποδίζει στις απλές καθημερινές τους δραστηριότητες. Για παράδειγμα, είναι έντονη η αίσθηση του πόνου ακόμη και κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Οι μέθοδοι και το είδος της χειρουργικής αντιμετώπισης διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος της αρθριτικής αλλοίωσης του ασθενή.

Σε κάθε περίπτωση, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η λειτουργία των μυών του ώμου του ασθενή αποκαθίσταται πλήρως.

Επομένως, η θεραπεία για την αρθρίτιδα ώμου εξαρτάται από το είδος και τη διάρκεια του πόνου που νιώθει ο ασθενής. Ο ορθοπεδικός-χειρούργος λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό του ασθενούς είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.