Ορθοπαιδική, Υγεία

Αρθροπλαστική Ώμου

Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης είναι ορθοπαιδικός χειρουργός. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976 και αποφοίτησε από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο του Πειραιά το 1993 και το 1994 εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στο τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών από το οποίο...

Η αρθροπλαστική ώμου αποτελεί μία επαναστατική εξέλιξη στο χώρο της χειρουργικής ορθοπαιδικής. Σκοπός της είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας της άρθρωσης του ώμου που έχει καταστραφεί και η ανακούφιση από τον πόνο.
Κατά την αρθροπλαστική ώμου, πραγματοποιείται αντικατάσταση της αρθρικής επιφάνειας του βραχιόνιου οστού (κεφαλής) και της αντίστοιχης της ωμοπλάτης (ωμογλήνης) με νέα τεχνητά εμφυτεύματα.
Τα εμφυτεύματα αυτά αποτελούνται από μεταλλικό και πλαστικό υλικό και είναι απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό του ανθρώπου.
Η αρθροπλαστική εφαρμόζεται συχνότερα σε παθήσεις του γόνατος και του ισχίου, λόγω της μεγαλύτερης φόρτισης που δέχονται οι συγκεκριμένες αρθρώσεις.

Υπάρχουν τρεις τύποι αρθροπλαστικής:

1. Η ανατομική όπου γίνεται αντικατάσταση όλης της άρθρωσης
2. Η ημιολική όπου αντικαθίσταται μέρος της άρθρωσης
3. Η ανάστροφη ολική, κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης, αντιστρέφοντας, όμως, την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων

Η διάγνωση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου, θα καθορίσει την αναγκαιότητα και τον τύπο της αρθροπολαστικής ώμου.

Αρθροπλαστική Ώμου – Πότε ενδείκνυται;

Η αρθροπλαστική ώμου ενδείκνυται σε περιπτώσεις βαριάς αρθρίτιδας. Τέτοιες περιπτώσεις δημιουργούν έντονο πόνο, δυσκολία στην εκτέλεση κινήσεων, καθώς και πόνο μέσα στη νύχτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση του ασθενούς και τις πολύ δύσκολες συνθήκες καθημερινότητας.

Οι κυριότερες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αρθρίτιδα, όπου η αρθροπλαστική ώμου αποτελεί την κύρια λύση, είναι:

• Οστεοαρθρίτιδα
Πρόκειται για μία εκφυλιστική πάθηση, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών.

• Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Είναι μία πάθηση που παρουσιάζεται σε πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα και χαρακτηρίζεται από την εκδήλωσή της και στις δύο πλευρές του σώματος.

• Μετατραυματική αρθρίτιδα
Όπως το περιγράφει και η ονομασία της, πρόκειται για αρθρίτιδα που δημιουργείται έπειτα από κάποιον τραυματισμό.

Αρθροπλαστική Ώμου – Διαδικασία

Η διαδικασία της αρθροπλαστικής ώμου ξεκινάει με τις προεγχειρητικές εξετάσεις (γενικές εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα). Στη συνέχεια, θα γίνει χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή. Ο χειρουργός, μέσω μικρών τομών, αφαιρεί τα κατεστραμμένα τμήματα του ώμου και προχωράει στην προετοιμασία των οστών, στα οποία θα εφαρμοστούν τα εμφυτεύματα. Κατόπιν, γίνεται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και, τέλος, η σύγκλιση του χειρουργικού τραύματος.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και ο ασθενής είναι σε θέση να κινητοποιηθεί μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωσή της. Η νοσηλεία που απαιτείται είναι μια ημέρα.

Αρθροπλαστική Ώμου – Μετεγχειρητική Πορεία

Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς με αρθροπλαστικής ώμου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτοί είναι η ηλικία, το μέγεθος της βλάβης και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Ο ασθενής είναι σε θέση να κινητοποιηθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα με τη βοήθεια ανάρτησης. Ο μετεγχειρητικός πόνος ρυθμίζεται με τη λήψη παυσίπονων, ενώ, συνήθως, δεν επιμένει πάνω από μία εβδομάδα.
Για μια ολοκληρωμένη θεραπεία, μετά την επέμβαση, ορίζεται ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Στόχος είναι η ανάκτηση του εύρους της κίνησής της άρθρωσης και η ενδυνάμωση των μυών που την υποστηρίζουν.
Τηρώντας με απόλυτη συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αποκατάστασης, ο ασθενής στρέφει το χρόνο επιστροφής στις καθημερινές του ασχολίες, υπέρ του.

Αρθροπλαστική Ώμου – Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής ώμου συνίστανται στα εξής:

  • Ελάχιστα επεμβατική τεχνική
  • Απαλλαγή από τον πόνο
  • Επιστροφή της κίνησης του ώμου
  • Ελάχιστη νοσηλεία
  • Ταχεία κινητοποίηση
  • Μειωμένα ποσοστά επιπλοκών (5% – αντιμετωπίσιμα)