Ορθοπαιδική, Υγεία
Αρθροσκόπηση Ώμου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
06/09/2019 , 2:34 PM
Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης είναι ορθοπαιδικός χειρουργός. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976 και αποφοίτησε από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο του Πειραιά το 1993 και το 1994 εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στο τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών από το οποίο...
Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία επαναστατική μέθοδο ακριβούς διάγνωσης και αποτελεσματικής θεραπείας για τις παθήσεις του ώμου. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία δίνει τη δυνατότητα πλήρους εικόνας στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου. Σε σχέση με την κλασική ανοικτή επέμβαση, η αρθροσκόπηση, επιφέρει ελάχιστο τραυματισμό στην άρθρωση. Έτσι, ο ασθενής απαλλάσσεται από την επίπονη διαδικασία της ανοικτής επέμβασης και την αιμορραγία, καθώς και από τη μακρά νοσηλεία.
Η μέθοδος της αρθροσκόπησης, αρχικά, είχε εφαρμογή στη διαγνωστική διαδικασία των ορθοπαιδικών παθήσεων. Με την πάροδο του χρόνου, η αρθροσκόπηση εξελίχθηκε σε μία μοντέρνα και πολύ αποτελεσματική χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση παθήσεων όλων των αρθρώσεων. Ωστόσο, η αρθροσκόπηση έχει πιο συχνή εφαρμογή στις παθήσεις του γόνατος και του ώμου, καθώς πρόκειται για δύο πολύ επιρρεπείς σε τραυματισμούς αρθρώσεις.
Η συγκεκριμένη τεχνική επιλέγεται τόσο σε περιπτώσεις αθλητών όσο και σε ανθρώπους με παθήσεις που προκύπτουν εκτός αθλητικής δραστηριότητας.
Άρθρωση Ώμου – Ανατομία
Η άρθρωση του ώμου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, ενώ, παράλληλα, προσφέρει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις.
Ο ώμος αποτελείται από:
- Την ωμοπλάτη
- Το βραχιόνιο οστό
- Την κλείδα
Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από:
- Την ωμογλήνη, η οποία είναι μια κοίλη επιφάνεια και βρίσκεται σε μέρος της ωμοπλάτης.
- Τη βραχιόνιο κεφαλή, η οποία έχει σφαιρικό σχηματισμό και βρίσκεται απέναντι από την ωμογλήνη, στην πλευρά του βραχιόνιου οστού.
Η ωμογλήνη και η βραχιόνιος κεφαλή καλύπτονται από τον αρθρικό (επιχείλιο) χόνδρο. Αυτός ο χόνδρος είναι υπεύθυνος για τη σταθερότητα της άρθρωσης αλλά και για την απορρόφηση των κραδασμών. Η άρθρωση του ώμου περιβάλλεται, επίσης, από τον αρθρικό θύλακο, από τον οποίο παράγεται αρθρικό υγρό, με αποτέλεσμα τη λίπανση της άρθρωσης.
Τη σταθερότητα της άρθρωσης εξασφαλίζουν επίσης και οι σύνδεσμοι που την περιβάλλουν.
Η άρθρωση του ώμου περικλείεται, επίσης, από τέσσερις τένοντες που σχηματίζουν ένα πέταλο, το οποίο ονομάζεται «στροφικό πέταλο». Αυτό σταθεροποιεί την άρθρωση και συγχρόνως συντελεί στις στροφικές κινήσεις του ώμου.
Οι τένοντες που αποτελούν το στροφικό πέταλο είναι:
- Υπερακάνθιος
- Υπακάνθιος
- Υποπλάτιος
- Ελάσσονας στρογγυλός
Στο άνω τμήμα της ωμοπλάτης βρίσκεται μια προεξοχή που ονομάζεται ακρώμιο. Ανάμεσα στο ακρώμιο και το στροφικό πέταλο υπάρχει ο ορογόνος θύλακος που βοηθά την ομαλή ολίσθηση κατά την ανύψωση του χεριού.
Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η Αρθροσκόπηση Ώμου;
Η αρθροσκόπηση ώμου, ανάμεσα σε άλλες, εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:
- Ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
- Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης
- Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου
- Ρήξη του ανώτερου επιχείλιου χόνδρου του ώμου (βλάβη SLAP)
- Οστεοαρθρίτιδα, υμενίτιδα, ρήξη ενδαρθρικού μηνίσκου της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
- Συμφυτική θυλακίτιδα (Παγωμένος ώμος)
- Πίεση υπερπλάτιου νεύρου
- Εξάρθρημα ώμου
- Αστάθεια ώμου
- Κατάγματα αρθρώσεων
- Βλάβες του αρθρικού χόνδρου
- Ενδαρθρικά ξένα σώματα
Αρθροσκόπηση Ώμου – Πλεονεκτήματα
Η σημαντική αξία της αρθροσκόπησης ώμου έγκειται σε μια μεγάλη γκάμα πλεονεκτημάτων που προσφέρει στον ασθενή:
- Ελάχιστα επεμβατική
- Ανώδυνη
- Αναίμακτη
- Μικρότερο τραύμα
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
- Ελαχιστοποίηση επιπλοκών (μικρότερες από 1%)
- Ταχύτερη αποκατάσταση
- Μικρότερη νοσηλεία (συνήθως ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα στην οικία του)
Αρθροσκόπηση Ώμου – Διαδικασία
Η διαδικασία για την αρθροσκόπηση ώμου αποτελείται από τα εξής στάδια:
- Προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, καρδιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις.
- Ενημέρωση του αναισθησιολόγου σχετικά με πιθανή φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο ασθενής. Ο αναισθησιολόγος θα κρίνει για το είδος της αναισθησίας που θα χορηγηθεί στον ασθενή.
- Χορήγηση αναισθησίας (τοπικής ή γενικής) στον ασθενή.
- Η επέμβαση ξεκινάει με τη διενέργεια μικρών τομών στην περιοχή της βλάβης.
- Στη συνέχεια, ο χειρουργός θα εισάγει μία μικροσκοπική ειδική κάμερα, το αρθροσκόπιο, η οποία συνδέεται με μόνιτορ υψηλής ευκρίνειας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα πλήρους οπτικής επαφής με την άρθρωση.
- Έπειτα, πραγματοποιείται έγχυση φυσιολογικού ορού μέσα στην άρθρωση μέσω ειδικής αντλίας. Αυτό οδηγεί στη διάταση της άρθρωσης, κάτι που κάνει τη διαδικασία της επέμβασης πιο εύκολη.
- Ο χειρουργός εντοπίζει με ακρίβεια τις βλάβες και προχωράει στην επιδιόρθωσή τους μέσω ειδικών λεπτών εργαλείων.
Αρθροσκόπηση Ώμου – Μετά την Επέμβαση
Αμέσως μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα κληθεί να κινητοποιηθεί, ενώ μερικές ώρες μετά, θα είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του.
Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα αποκατάστασης που θα ακολουθήσει. Οι στόχοι είναι η αποκατάσταση του εύρους κίνησης και η ενδυνάμωση των μυών της περιοχής. Η επιστροφή του στις αθλητικές δραστηριότητες θα πρέπει να γίνει σταδιακά και υπό την παρακολούθηση του εξειδικευμένου χειρουργού ώμου ή του αθλητικού φυσιοθεραπευτή.
Σχετικά άρθρα
