Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα του Ώμου
Categories
Ορθοπαιδική Υγεία

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα του Ώμου

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αφορά στη συγκέντρωση ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα απαντάται συνήθως σε ανθρώπους ηλικίας 40 με 50 ετών και περισσότερο στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες. Η συγκεκριμένη πάθηση του ώμου εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ή θυροειδοπάθεια. Τα αίτια της πάθησης δεν είναι ξεκάθαρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασβεστοποιός τενοντίτιδα συμβαίνει έπειτα από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς που συμβαίνουν στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου, και ιδιαίτερα στον υπερακάνθιο.

Η συγκέντρωση του ασβεστίου είναι ασυμπτωματική και πολλές φορές τα ασβεστώματα ανακαλύπτονται τυχαία. Όμως, σε περιπτώσεις κρίσεως, υπάρχει μια οξύτατη φλεγμονή στον ώμο η οποία προκαλεί ιδιαίτερα έντονο πόνο και ο ασθενής δεν μπορεί να κινήσει σχεδόν το άνω άκρο. Ο πόνος αυτός είναι ανυπόφορος και συχνά περιγράφεται ως ένας από τους πιο δυσάρεστους πόνους που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Οξύτατο πόνο κατά την εκτέλεση κινήσεων αλλά και ορισμένες φορές κατά την ανάπαυση
  • Έντονη δυσκολία στις κινήσεις, που σχεδόν ακινητοποιείται το άκρο
  • Πόνος που κρατάει ξύπνιο τον ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο πόνος που προκαλεί η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εμφανίζεται στην πρόσθια πλευρά του ώμου και σταδιακά φτάνει να αντανακλά σε όλη την επιφάνεια του χεριού. Πολύ συχνά, επίσης, ο πόνος παρουσιάζεται και υποχωρεί ξαφνικά (έξαρση και ύφεση).

Διάγνωση

Η διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας πραγματοποιείται από τον ειδικό ορθοπαιδικόο οποίος, καταγράφει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη συμπτωματολογία. Η φυσική εξέταση ολοκληρώνει την κλινική αξιολόγηση και οι διαγνωστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία) ολοκληρώνουν την διαδικασία. Φυσικά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ένταση του πόνου, καθιστά αδύνατη τη διενέργεια της φυσικής εξέτασης.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Θεραπεία

Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων που εκδηλώνονται, ορίζεται και η αντίστοιχη θεραπεία.

Ο συχνότερος  τρόπος αντιμετώπισης της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι η συντηρητική αγωγή που περιλαμβάνει:

  • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων από το στόμα
  • Τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών
  • Φυσικοθεραπευτικά μέσα
  • Μείωση της δραστηριότητας

Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν παρά τη συντηρητική θεραπεία και η καθημερινότητα του ασθενούς επηρεάζεται δυσμενώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει ένδειξη για αφαίρεση του ασβεστώματος με αρθροσκόπηση ώμου.

Αρθροσκόπηση Ώμου για την Αντιμετώπιση της Ασβεστοποιού Τενοντίτιδας

Κατά την αρθρροσκόπηση ώμου, αφαιρείται το ασβέστωμα που έχει συγκεντρωθεί στους τένοντες. Πρόκειται για μία σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικών τομών. Οι τομές επιτρέπουν την είσοδο μικρών ειδικών εργαλείων αποκατάστασης, καθώς και του αρθροσκοπίου. Αυτό συνδέεται με κάμερα υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας εξαιρετική οπτική επικοινωνία με το εσωτερικό της άρθρωσης. Μέσω της κάμερας, ο χειρουργός είναι σε θέση να εντοπίσει το ασβέστωμα με ακρίβεια, αλλά και άλλες πιθανές συνοδές βλάβες. Στη συνέχεια προχωράει στην αποκατάστασή τους και η επέμβαση ολοκληρώνεται με τη συρραφή των τομών. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα και ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του την ίδια ημέρα.

Η χειρουργική επέμβαση ολοκληρώνεται με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με σκοπό την ανάκτηση του εύρους κίνησης του ώμου και τη μυϊκή ενδυνάμωση.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου περιλαμβάνουν:

  • Τη μειωμένη – στο ελάχιστο- ταλαιπωρία του ασθενούς
  • Την οριστική λύση του προβλήματος
  • Την ανάκτηση της λειτουργικότητας του ώμου μετά από την αποκατάσταση
  • Το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

 

Description of Image

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σολωμού 4 Αγία Παρασκευή 153 41
Τηλ: 210 60 82 271
Fax: 210 60 82 271
Email: info@i-ygeia.gr

Follow us on

Facebook Instagram