Γενική Χειρουργική, Υγεία
Βουβωνοκήλη
25/07/2019 , 9:40 AMΗ βουβωνοκήλη είναι η συνηθέστερη μορφή κήλης, ενώ αποτελεί μία πάθηση που παρουσιάζεται περισσότερο στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες:
- Στις περισσότερες των περιπτώσεων εμφανίζεται στο δεξί μέρος στους άνδρες.
- Το 10-15% παρουσιάζεται και στα δύο μέρη.
- Το 3% των νεογνών παρουσιάζουν βουβωνοκήλη κατά τη γέννησή τους.
- Ανά έτος γίνονται 15 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης.
Η βουβωνοκήλη παρουσιάζεται στη βουβωνική χώρα με μια προβολή (διόγκωση). Το μέγεθός της μπορεί να είναι πολύ μικρό και μη εμφανές ή και αρκετά μεγάλο. Η πάθηση προκύπτει όταν κάποιο όργανο ή το κοιλιακό λίπος προεκβάλλει από το κοιλιακό τοίχωμα μέσω ενός ανοίγματος του κοιλιακού τοιχώματος.
Η συγκεκριμένη διόγκωση πολύ συχνά οδηγεί σε άλγος και έντονη ενόχληση, ειδικότερα όταν η περιοχή φορτίζεται (βήχας, γυμναστική κ.α.).
Ποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Βουβωνοκήλη;
Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βουβωνοκήλη αποτελούν ομάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως είναι:
- Γενετική προδιάθεση
- Επαγγέλματα που απαιτούν βαριά εργασία
- Παχυσαρκία
- Εγκυμοσύνη
- Χρόνια Δυσκοιλιότητα
- Κάπνισμα
- Χρόνιος και οξύς βήχας
Ποια Συμπτώματα Εκδηλώνονται με τη Βουβωνοκήλη;
Στα αρχικά στάδια της βουβωνοκήλης, τα συμπτώματα δεν είναι ορατά. Το βασικότερο σύμπτωμά της είναι το «πρήξιμο» στο πάνω μέρος των γεννητικών οργάνων. Αυτό διακρίνεται πολύ έντονα κατά την όρθια στάση και υποχωρεί κατά την ύπτια στάση. Πολλές φορές οι ασθενείς παραπονούνται για «βάρος» ή καύσος στη βουβωνική περιοχή.
Ωστόσο, η επικινδυνότητα της βουβωνοκήλης για επιπλοκές, ισχύει, ακόμα και αν τα συμπτώματα δεν είναι διακριτά. Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της βουβωνοκήλης είναι η περίσφιξη του εντέρου ή κοιλιακού λίπους στο κοιλιακό τοίχωμα. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νέκρωσης του οργάνου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ειλεό, σηψαιμία, κ.α. Ο ασθενής, όταν νιώσει οξύ πόνο, έχει ναυτία ή εμετό, θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί εξειδικευμένο ιατρό. Στην περίπτωση περίσφιξης, η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση είναι επιτακτική και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε μερικές ώρες.
Η βουβωνοκήλη, εκτός από τη διόγκωση, μπορεί να παρουσιάζει συνοδευτικά συμπτώματα όπως είναι:
- Πόνος
- Δυσφορία
- Γαστρεντερικές ανωμαλίες
- Αίσθημα καύσου στην κοιλιακή χώρα
- Αύξηση του μεγέθους της διόγκωσης μέσα από τη φόρτιση της περιοχής (γέλιο, βήχας κλπ)
Πώς γίνεται η Διάγνωση για τη Βουβωνοκήλη;
Η διάγνωση για τη βουβωνοκήλη γίνεται από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, ο οποίος, αρχικά θα πραγματοποιήσει λήψη ιατρικού ιστορικού. Θα ακολουθήσει λεπτομερής κλινική εξέταση, κατά την οποία ο γιατρός θα ψηλαφήσει την περιοχή για τον εντοπισμό της κήλης. Παράλληλα, θα αξιολογήσει το μέγεθος, καθώς και θα αναζητήσει άλλες τυχόν παθήσεις που φέρουν παρόμοια συμπτώματα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχος, σπανιότερα αξονική ή μαγνητική τομογραφία). Η συγκεκριμένη διαδικασία θα δώσει μία ακριβή διάγνωση αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων παθήσεων, ως αιτίες για τη δημιουργία της κήλης.
Πότε πρέπει να γίνεται επέμβαση για τη Βουβωνοκήλη;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βουβωνοκήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσω επέμβασης. Ο κυριότερος λόγος είναι ο αυξημένος κίνδυνος για περίσφιξη και, ως εκ τούτου η αποφυγή βαρύτερων επιπλοκών. Επίσης, η βουβωνοκήλη είναι μία πάθηση, η οποία έχει τάση επιδείνωσης και αύξησης του μεγέθους της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονες ενοχλήσεις του ασθενούς και σε ακόμα πιο σοβαρές επιπλοκές.
Αποκατάσταση της Βουβωνοκήλης μέσω Λαπαροσκόπησης
Η πιο ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδος για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι η λαπαροσκόπηση.
Η λαπαροσκόπηση είναι μία επαναστατική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία έχει συστηθεί στο χώρο της ιατρικής τα τελευταία είκοσι χρόνια. Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο, η ανοιχτή επέμβαση έρχεται δεύτερη πια στις επιλογές των γιατρών. Οι ασθενείς πλέον έχουν τη δυνατότητα για πιο ταχεία και ήπια ανάρρωση.
Η διαδικασία της λαπαροσκόπησης είναι απλή και σύντομη:
- Πραγματοποιείται γενική αναισθησία.
- Ο χειρουργός διενεργεί 3 μικρές τομές κάτω από την περιοχή του ομφαλού.
- Μέσα από τη μία τομή εισέρχεται μικρή ειδική κάμερα (λαπαροσκόπιο), η οποία δίνει πλήρη εικόνα στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας.
- Οι άλλες δύο τομές εξυπηρετούν στην είσοδο των λαπαροσκοπικών εργαλείων, με τα οποία πραγματοποιείται η αποκατάσταση της βλάβης.
- Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση ειδικού πλέγματος, απόλυτα συμβατού με τον ανθρώπινο οργανισμό. Με το πλέγμα περιορίζονται οι πιθανότητες υποτροπής.
Ποια είναι τα Πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης για τη Θεραπεία της Βουβωνοκήλης;
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης για τη θεραπεία της βουβωνοκήλης ποικίλουν και δίνουν το προβάδισμα της μεθόδου σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική:
- Μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας
- Άμεση και εύκολη ανάρρωση
- Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες από τις πρώτες ημέρες
- Επιστροφή στην οικία την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση
- Μειωμένος πόνος έως και ανώδυνη
- Ελάχιστες τομές και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα
- Ελαχιστοποίηση στις πιθανότητες υποτροπής
Σχετικά άρθρα
