Αισθητική Χειρουργική, Ανδρολογία, Πλαστική Χειρουργική, Υγεία

Γυναικομαστία: αποτελεί το χειρουργείο λύση;

Τι είναι η γυναικομαστία

Ως γυναικομαστία ορίζεται η διόγκωση του μαζικού αδένα & ιστού του μαστού των ανδρών. Προκαλείται από την ανισορροπία των οιστρογόνων (γυναικεία ορμόνη) και της τεστοστερόνης (ανδρική ορμόνη). Αφορά σε μια πάθηση που συναντάται σε βρέφη, εφήβους αλλά και σε ενήλικους άνδρες και οφείλεται σε φυσιολογικές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών. Αν και η γυναικομαστία δεν αποτελεί μία σοβαρή ή επικίνδυνη πάθηση, πολλές φορές οι παθόντες νιώθουνε ντροπή. Έτσι, υπάρχει μεγάλη επίπτωση στην ψυχολογία και αυτοπεποίθηση τους.

Τα συμπτώματα της γυναικομαστίας είναι εμφανή, καθώς παρουσιάζεται διόγκωση του μαστού και υπερευαισθησία. Σε περίπτωση που εμφανίζεται οξύς πόνος ή απορρόφηση της θηλής προτείνεται η άμεση επίσκεψη τον θεράποντα ιατρό σας για πλήρη ιατρικό έλεγχο.

Πολλές φορές η γυναικομαστία συγχέεται με την ψευδο-γυναικομαστία. Δηλαδή, την συσσώρευση του λίπους λόγω παχυσαρκίας. Ο διαχωρισμός και η διάγνωση μεταξύ των δύο γίνεται με υπερηχογράφημα ή μαστογραφία.

Αποτελεί το χειρουργείο λύση;

Η γυναικομαστία σε πολλά βρέφη είναι συνήθης καθώς γεννιούνται με διογκωμένο στήθος λόγω των αυξημένων ορμονών που έχουν λάβει από τη μητέρα τους. Παρομοίως, η γυναικομαστία στους εφήβους εμφανίζεται λόγω των αλλαγών στις ορμόνες και των αλλαγών στο σώμα τους. Και στις δύο περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους, χωρίς κάποια αγωγή σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες και έξι με δύο χρόνια, αντίστοιχα.

Η γυναικομαστία στους άνδρες, εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 50 με 70. Ενώ υπάρχουν ποικίλοι τρόποι αντιμετώπισης, όπως τα συμπληρώματα τεστοστερόνης ή οι ρυθμιστές οιστρογόνων πολλοί επιλέγουν το χειρουργείο. Οι προτιμώμενες χειρουργικές επεμβάσεις είναι οι εξής:

  • Λιποαναρρόφηση. Με την λιποαναρρόφηση ο γιατρός αφαιρεί το περιττό λίπος. Δημιουργεί μια μικρή τρύπα από την οποία «ρουφάει» το λίπος και η οποία δεν αφήνει εμφανή σημάδια.
  • Μαστεκτομή. Με την μαστεκτομή ο ιατρός αφαιρεί τον περιττό ιστό του στήθους και συνήθως αφήνει μια ουλή κοντά στη θηλή.

Σε σοβαρές περιπτώσεις γυναικομαστίας ή σε περιπτώσεις που οι υπόλοιπες μέθοδοι είναι αναποτελεσματικές, το χειρουργείο αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική λύση. Και οι δύο επεμβάσεις είναι αποτελεσματικές και ανώδυνες .