Γενική Χειρουργική, Υγεία

Εκκολπώματα παχέος εντέρου

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....

Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου και η εκκολπωματίτιδα είναι δύο καταστάσεις που σχετίζονται μεταξύ τους και αφορούν το παχύ έντερο.

Τι είναι τα εκκολπώματα;

Με τον όρο εκκολπώματα εννοούμε μικρούς θύλακες που παρουσιάζονται στα τοιχώματα του εντέρου. Μοιάζουν με μικρά «σακουλάκια» ή «τσέπες» που εμφανίζονται σε αδύναμα σημεία του εντέρου, τις περισσότερες φορές κατά ομάδες, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και ένα μεμονωμένα.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία (95%) εντοπίζονται στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου (σιγμοειδές), ενώ η πιθανότητα εμφάνισής τους αυξάνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται πως ένας στους δύο ανθρώπους άνω των 60 ετών παρουσιάζει εκκολπώματα στο παχύ έντερο, ενώ για ανθρώπους άνω των 40 ετών η αναλογία είναι ένας στους δέκα.

Πώς δημιουργούνται τα εκκολπώματα;

Τα εκκολπώματα συνήθως αναπτύσσονται σε φυσικά αδύναμα σημεία του παχέος εντέρου, εξαιτίας της πίεσης κατά τη διάρκεια των κενώσεων. Η δυσκοιλιότητα και η αφυδάτωση του περιεχομένου του εντέρου, σε συνδυασμό με την εξασθένηση και τη χαλάρωση του εσωτερικού τοιχώματός του με την πάροδο της ηλικίας, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης των εκκολπωμάτων.

Τι είναι η εκκολπωματίτιδα;

Τα εκκολπώματα από μόνα τους δε δημιουργούν συμπτώματα και οι ασθενείς συνήθως ανακαλύπτουν την ύπαρξή τους κατά τη διενέργεια εξετάσεων για κάποια άλλη πάθηση ή αν αυτά αιμορραγήσουν. Συμπτώματα προκαλούνται όταν ένα ή περισσότερα από τα εκκολπώματα φλεγμαίνουν, οπότε προκαλείται η κατάσταση που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

Στα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας περιλαμβάνοντα;

  • Οξύ κοιλιακό άλγος κυρίως στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Πυρετός
  • Κοιλιακή ευαισθησία
  • Δυσκοιλιότητα ή λιγότερο συχνά διάρροια

Πότε να επισκεφθείτε τον Ιατρό;

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια κάθε φορά που αντιμετωπίζετε επίμονο και ανεξήγητο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, ιδιαίτερα όταν αυτός συνοδεύεται από πυρετό και διαταραχές στην κινητικότητα του εντέρου.

Πώς θεραπεύονται τα εκκολπώματα και η εκκολπωματίτιδα παχέος εντέρου;

Μία ήπια εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται με ξεκούραση, αλλαγές στη διατροφή και αντιβιοτική αγωγή, την οποία θα σας προτείνει ο ιατρός.

Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και η αύξηση της κατανάλωσης υγρών, ώστε να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα, αποτελούν συνήθως την πρώτη θεραπευτική προσέγγιση των εκκολπωμάτων του παχέος εντέρου.

Σε περίπτωση που ο ασθενής αντιμετωπίσει περισσότερα από δύο επεισόδια εκκολπωματίτιδας, ανάλογα και με την ηλικία, μπορεί να συστηθεί η χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του εντέρου, σύμφωνα πάντα και με τη γενικότερη κλινική εικόνα του ασθενή.

Πρόληψη των εκκολπωμάτων και της εκκολπωματίτιδας

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με σωστή διατροφή και άσκηση, αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης των εκκολπωμάτων του παχέος εντέρου και της εκκολπωματίτιδας:

  • Ασκηθείτε τακτικά

Η άσκηση προάγει τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και μειώνει την πίεση στο σιγμοειδές τμήμα του παχέος εντέρου.

  • Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, διευκολύνουν τις κενώσεις προστατεύοντας από την ανάπτυξη εκκολπωμάτων.

  • Καταναλώστε πολλά υγρά

Η κατανάλωση πολλών υγρών επίσης διευκολύνει τις κενώσεις και αποτρέπει την αφυδάτωση του περιεχομένου του εντέρου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Ειδικού Χειρουργού Δρ. Γιώργου Ανθιμίδη.