Γενική Χειρουργική, Υγεία
Καρκίνος Του Δέρματος
11/08/2021 , 7:09 PM
Μανόλης Σεβαστιάδης - Γενικός Χειρουργός
Dr.med. Μανόλης Σεβαστιάδης Γενικός χειρούργος Επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία και άλλων Ιδιωτικών Νοσοκομείων Ο κύριος ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Dr MED είναι εξειδικευμένος Χειρουργός, με έδρα την Αγία Παρασκευή. Ο Dr.med. ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ μετά απο 20ετη παραμονή στην Γερμανία, όπου αποφοίτησε με...
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα είδος καρκίνου το οποίο δημιουργείται από τα της επιδερμίδας και αφορά σε 3 βασικούς τύπους:
- Μελάνωμα
- Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
- Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
Καρκίνος Του Δέρματος – Μελάνωμα
Το μελάνωμα αποτελεί τη μορφή καρκίνου του δέρματος που απαντάται λιγότερο. Μπορεί να είναι η πιο σπάνια, ωστόσο είναι και η πιο βλαβερή. Αναπτύσσεται μέσω των μελανοκυττάρων, δηλαδή των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης του δέρματος. Το θετικό αυτής της πάθησης είναι ότι μπορεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Τα σημάδια που δημιουργεί είναι πολύ έντονα και έχουν τη μορφή σπίλου, ή αλλιώς ελιάς, ο οποίοι είναι σκουρόχρωμοι και χωρίς σαφές σχήμα. Σπανίως υπάρχουν και αμελανωτικές μορφές.
Καρκίνος Του Δέρματος – Βασικοκυτταρικό Κακρίνωμα
Αντίθετα, η πιο συχνή μορφή του καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Έχει σημείο ανάπτυξης στα βασικά κύτταρα του δέρματος, αναπτύσσεται με αργό ρυθμό, ενώ παραμένει σε μια μόνο περιοχή και δεν εξαπλώνεται. Εμφανίζεται στο πρόσωπο, το αυτί και τον λαιμό με τη μορφή εξανθήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να ξεφλουδίζει, ενώ η απόχρωσή του είναι μπορεί πανομοιότυπη με αυτή του σώματος. Συγκριτικά με άλλες μορφές, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αντιμετωπίζεται εύκολα.
Καρκίνος Του Δέρματος – Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα
Η αμέσως επόμενη πιο συχνή μορφή του καρκίνου του δέρματος είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Σημείο ανάπτυξης είναι τα ακανθοκύτταρα το οποία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του δέρματός μας. Συνήθως δημιουργείται στα σημεία του σώματος που έρχονται σε επαφή με τον ήλιο (πρόσωπο, χέρια κ.α.). Ο τρόπος εκδήλωσης μπορεί να είναι με την αλλαγή χρώματος (σκούρο) και την σκλήρυνση του δέρματος.
Καρκίνος Του Δέρματος – Συμπτώματα
Ανάλογα με τη μορφή του καρκίνου του δέρματος, μπορεί να εμφανιστούν ποικίλα συμπτώματα στο σώμα μας:
- Όπως προαναφέρθηκε, το μελάνωμα εκδηλώνεται με σπίλους. Βεβαίως η συντριπτική πλειοψηφία των σπίλων που έχουμε στο δέρμα μας είναι καλοήθεις. Ένα πολύ μικρό ποσοστό θα παρουσιάσει αλλαγές σε χρώμα, σχήμα και μέγεθος. Αυτοί οι σπίλοι θα πρέπει να διερευνηθούν για την ύπαρξη κακοήθειας.
- Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η μορφή όπου εκδηλώνονται συμπτώματα που θυμίζουν συμπτώματα άλλων δερματικών παθήσεων. Εμφανίζεται ως λευκή ή κόκκινη κηλίδα, πληγή και όζος (παρόμοιος με την ελιά).
- Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η μορφή της οποίας τα συμπτώματα μπορεί να είναι επώδυνα. Παρουσιάζεται με τη μορφή κηλίδων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία. Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται ως ανοιχτή πληγή η οποία δεν επουλώνεται και αιμορραγεί.
Καρκίνος Του Δέρματος – Αίτια
Υπάρχουν αρκετά αίτια και παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το δέρμα και να οδηγήσουν σε κακοήθεια.
Το πιο βασικό είναι η έκθεση στον ήλιο. Η παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδης ακτίνες του ηλίου αυξάνει τις πιθανότητες στο μέλλον να εμφανίσουμε καρκίνο του δέρματος.
Εκτός της φυσικής έκθεσης στον ήλιο υπάρχει και η τεχνητή. Το μαύρισμα με solarium μπορεί να έχει τις ίδιες επιπτώσεις με την πολύωρη έκθεση στον ήλιο.
Η γενική μας υγεία μπορεί να παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο. Εάν ήμαστε επηρεασμένοι από μια χρόνια ασθένεια ή νοσούμε από κάποια άλλη πάθηση αυτό αποτελεί ένδειξη πως ο οργανισμός μας είναι ευάλωτος.
Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος είναι η ηλικία. Όσο περνούν τα χρόνια το δέρμα μας χάνει την ελαστικότητα και τις αντοχές του. Έτσι, οι ηλικιωμένοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.
Καρκίνος Του Δέρματος – Διάγνωση
Για να γίνει πλήρης διάγνωση του καρκίνου του δέρματος ο δερματολόγος ή ο γενικός χειρουργός πρέπει να ολοκληρώσει μια σειρά από εξετάσεις. Έτσι, ο εξειδικευμένος ιατρός θα εξετάσει τα συμπτώματα και τα σημάδια στην επιδερμίδα του ασθενή, αλλαγές σε χρώμα, σχήμα και μέγεθος πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν. Αν χρειαστεί θα λάβει δείγμα από την προσβεβλημένη περιοχή (βιοψία). Το δείγμα θα υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να αποκλεισθεί η πάθηση.
Καρκίνος Του Δέρματος – Θεραπεία
Σε περίπτωση όπου ο ασθενής χρειαστεί θεραπεία τότε ο ιατρός θα εξετάσει ορισμένα κριτήρια προκειμένου να επιλέξει αυτή που αρμόζει:
- Μορφή καρκίνου του δέρματος
- Ηλικία του ασθενούς
- Γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς
Αφού πραγματοποιηθεί πλήρης αξιολόγηση, ο γιατρός θα προτείνει τις επιλογές θεραπείας στον ασθενή, με τον οποίο θα πάρουν την τελική απόφαση.
Η θεραπευτική μέθοδος μπορεί να αφορά σε χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια επιλογή με υψηλά ποσοστά επιτυχίας κατά την οποία γίνεται αφαίρεση του όγκου.
Εναλλακτική επιλογή αποτελεί η απόξεση και ο καυτηριασμός του όγκου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι απόλυτα αξιόπιστη, καθώς έχει αυξημένα ποσοστά υποτροπής.
Άλλες πιο προηγμένες μέθοδοι για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος είναι η ακτινοθεραπεία και η επέμβαση με laser.
Η ακτινοθεραπεία συνιστά επιλογή σε περίπτωση που η χειρουργική επέμβαση δεν είναι εφικτή. Πραγματοποιείται σε διαφορετικές συνεδρίες, ενώ τα ποσοστά επιτυχίας της είναι αρκετά υψηλά.
Η επέμβαση με laser αφαιρεί το σημείο που έχει προσβληθεί, με την εφαρμογή laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Καρκίνος Του Δέρματος – Πρόληψη
Προκειμένου να προστατευθούμε και να προλάβουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο. Ιδίως το καλοκαίρι όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ο ήλιος καυτός θα πρέπει να εκτεθούμε όσο γίνεται λιγότερο. Είναι γνωστό πως οι μεσημεριανές ώρες είναι οι πιο επικίνδυνες για την έκθεση στον ήλιο.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καλύπτουμε το κεφάλι μας με τη χρήση καπέλου, να εφαρμόζουμε αντιηλιακή προστασία στο δέρμα μας και να τρεφόμαστε σωστά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που βλάπτουν το δέρμα μας.
Σχετικά άρθρα
