Γενική Χειρουργική, Υγεία

Καρκίνος του Μαστού και Κορονοϊός

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε πολλές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή. Η εξάπλωση του covid-19 προκάλεσε ανησυχία όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται και οι ογκολογικοί ασθενείς, όπως οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος του Μαστού και Κορονοϊός: Πώς επηρεάζει η ανοσοκαταστολή τον κίνδυνο σοβαρότερων επιπλοκών απ’ τον κορονοϊό;

Ορισμένες θεραπείες που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ασθενείς που είναι σε ανοσοκαταστολή, όπως μπορεί να είναι εκείνοι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορονοϊό, γιατί ακριβώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, δεν μπορεί να καταπολεμήσει με την ίδια αποτελεσματικότητα τον ιό. Επομένως, οι άνθρωποι που ακολουθούν τέτοιου είδους θεραπείες μπορεί να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρές επιπλοκές, εάν μολυνθούν.

Το ανοσοποιητικό δεν αποδυναμώνεται μόνο από τις θεραπείες που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και από διάφορες άλλες παθήσεις, από το κάπνισμα και από συνήθειες που βλάπτουν την υγεία μας.

Καρκίνος του Μαστού και Κορονοϊός: Ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού στο παρελθόν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου;

Ασθενείς που έχουν ολοκληρώσεις τις θεραπείες και δεν λαμβάνουν καμία αγωγή, μετά από ένα διάστημα δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου από τον κορονοϊό αλλά διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα του γενικού πληθυσμού.

Καρκίνος του Μαστού και Κορονοϊός: Μέτρα προστασίας

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού, όπως:

  • Αποφύγετε τις μετακινήσεις σε μέρη με συνωστισμό, για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό.
  • Ακολουθείτε σχολαστικά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, δηλαδή πλένετε συχνά τα χέρια σας, φοράτε μάσκα και χρησιμοποιείτε γάντια.
  • Κρατάτε αποστάσεις.
  • Απολυμαίνετε τις επιφάνειες.
  • Αποφύγετε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο, τα μάτια και το στόμα.
  • Όταν πρέπει να προσέλθετε για εξέταση ή θεραπεία, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας. Αυτός θα σας καθοδηγήσει και θα προγραμματίσει κατάλληλα το ραντεβού σας για την αποφυγή συνωστισμού, όπως και θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τον εμβολιασμό.

Καρκίνος του Μαστού και Κορονοϊός: Τι θα πρέπει να κάνει ένας ασθενής με καρκίνο του μαστού αν εμφανίσει συμπτώματα;

Ο ασθενής θα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό. Αν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, βήχας, πυρετός ή κάποιο άλλο σύμπτωμα θα πρέπει να μετακινηθεί άμεσα σε νοσοκομείο, αφού πρώτα ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές για την πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό.

Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε φόβο και ανησυχία στην καθημερινότητά μας. Το διάστημα αυτό της εξάπλωσης του ιού ήταν κρίσιμο για τους ογκολογικούς ασθενείς, όπως τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Ελπίζουμε να βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, ώστε να  επιτύχουμε επιστροφή στην κανονικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και τον κορονοϊό επικοινωνήστε με τον Ειδικό Χειρουργό – Μαστολόγο Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη, για να διαλευκάνετε όσα σας προβληματίζουν για την υγεία σας αλλά και την πορεία της θεραπείας σας.