Γενική Χειρουργική, Υγεία
Καρκίνος του Παχέος Εντέρου
23/09/2020 , 7:09 PM
Μανόλης Σεβαστιάδης - Γενικός Χειρουργός
Dr.med. Μανόλης Σεβαστιάδης Γενικός χειρούργος Επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία και άλλων Ιδιωτικών Νοσοκομείων Ο κύριος ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Dr MED είναι εξειδικευμένος Χειρουργός, με έδρα την Αγία Παρασκευή. Ο Dr.med. ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ μετά απο 20ετη παραμονή στην Γερμανία, όπου αποφοίτησε με...
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία μορφή καρκίνου η οποία αναπτύσσεται στο τελευταίο τμήμα του πεπτικού συστήματος (παχύ έντερο).
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως προσβάλλει ηλικιωμένους ανθρώπους, αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως, σε πρώτη φάση εμφανίζονται μικρές, μη καρκινικές (καλοήθεις) συστάδες κυττάρων που ονομάζονται πολύποδες οι οποίοι σχηματίζονται στο εσωτερικό του παχέος εντέρου. Με την πάροδο του χρόνου, οι πολύποδες αυτοί υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια και να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου;
Μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι αιτίες που οδηγούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Γενικά, ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζεται όταν τα υγιή κύτταρα στο παχύ έντερο αναπτύσσουν αλλαγές (μεταλλάξεις) στο DNA τους. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται με ομαλό τρόπο ώστε ο οργανισμός να λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο, όταν το DNA ενός κυττάρου καταστραφεί και γίνει καρκινικό, τα κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται – ακόμα και όταν δεν χρειάζονται νέα κύτταρα. Καθώς τα κύτταρα συσσωρεύονται, σχηματίζουν έναν όγκο. Με τον καιρό, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν εισβάλλοντας και καταστρέφοντας τον γειτονικό φυσιολογικό ιστό. Επίσης, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος με αποτέλεσμα να σχηματίσουν εναποθέσεις σε αυτά τα σημεία (μετάσταση).
Σημαντικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:
- Πολύποδες εντέρου
- Χρόνιες κολίτιδες
- Γενετικές παθήσεις του εντέρου
- Κακές διατροφικές συνήθειες (μειωμένα λαχανικά και φρούτα, κατανάλωση λιπαρών, ζάχαρης, κλπ.)
- Κληρονομικότητα
Ποια συμπτώματα εμφανίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου;
Στα πρώτα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου τα συμπτώματα είναι ήπια. Κάτι τέτοιο έχει συχνά ως αποτέλεσμα ο ασθενής να αργεί να εντοπίσει το πρόβλημα και ως εκ τούτου να μην πραγματοποιηθεί έγκαιρα η διάγνωση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τακτικές εξετάσεις πρόληψης κρίνονται απαραίτητες, ειδικά στις ηλικίες αυξημένου κινδύνου.
Σε πιο προχωρημένο στάδιο, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Αλλαγές στις εντερικές λειτουργίες
- Έντονη δυσκοιλιότητα
- Διάρροια
- Αίμα στα κόπρανα
- Κοιλιακή δυσφορία, όπως είναι οι κράμπες, τα αέρια και το επίμονο άλγος
- Αίσθηση ότι δεν ολοκληρώνεται η κένωση
- Αδυναμία και κόπωση
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου;
Ο κατάλληλος γιατρός που θα θέσει τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ο γαστρεντερολόγος ή ο γενικός χειρουργός. Αρχικά, ο εξειδικευμένος ιατρός θα κάνει λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενούς ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει φυσική (δακτυλική) εξέταση στον ασθενή. Σύμφωνα με το ιστορικό και την εξέταση, θα ορίσει τον απαραίτητο παρακλινικό έλεγχο ο οποίος περιλαμβάνει:
- Εξετάσεις αίματος και κοπράνων
- Ακτινογραφία θώρακος
- Πρωκτοσκόπηση
- Κολονοσκόπηση
- Υπερηχογράφημα
- Αξονική και μαγνητική τομογραφία
Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου συνήθως επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται αφαίρεση του όγκου ο οποίος είναι υπεύθυνος για σειρά συμπτωμάτων λόγω της απόφραξης που προκαλεί στο έντερο. Παράγοντες που θα καθορίσουν την ανάγκη ακτινοχημειοθεραπείας είτε πριν είτε μετά την επέμβαση είναι το στάδιο του καρκίνου, καθώς και το μέγεθος και η θέση του όγκου.
Σχετικά άρθρα
