Γενική Χειρουργική, Υγεία

Κονδυλώματα πρωκτού

Αλέξανδρος Κυρίτσης - Γενικός Χειρουγός

Αλέξανδρος Κυρίτσης - Γενικός Χειρουγός

Ο Αλέξανδρος Κυρίτσης γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Το 1996 αποφοίτησε από το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Το 2005 έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., στην οποία είχε εισαχθεί με πανελλαδικές εξετάσεις. Το 2006 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, έχοντας...

E-mail: drkyritsis@gmail.com Τηλέφωνο: 241 055 1891

Τι είναι τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού εκδηλώνονται στο εσωτερικό του πρωκτού ή στην περιπρωκτική περιοχή. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή μεταδιδόμενη ασθένεια που οφείλεται στη λοίμωξη από τον ιό HPV. Μπορεί αρχικά να μοιάζουν με κοινούς σπίλους, ωστόσο μπορεί να εξαπλωθούν και να καλύψουν μεγάλο τμήμα της περιοχής. Η λοίμωξη από τον ιό HPV, αν και τις περισσότερες φορές είναι αντιμετωπίσιμη, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου. Αυτό συμβαίνει διότι, κάποια από τα στελέχη του HPV είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και προκαλούν μεταλλάξεις των κυττάρων.

 

Πώς προκαλούνται τα κονδυλώματα πρωκτού;

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που ευθύνεται για την ανάπτυξη των κονδυλωμάτων είναι ο πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενος ιός. Η λοίμωξη από τον HPV είναι πιο συχνή σε άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους ή που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κονδυλώματα πρωκτού μπορεί να εμφανιστούν και στα γεννητικά όργανα. Μάλιστα, πολλές φορές, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εξαπλώνονται έως και την περιπρωκτική περιοχή. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο ο ασθενής να έχει πρωκτικές επαφές για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων πρωκτού.

 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται τα κονδυλώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι διακριτά εξαρχής και ο ασθενής να μην έχει καταλάβει πως έχει κονδυλώματα. Ωστόσο, ενδέχεται να παρατηρηθούν τα εξής:

  • Κνησμός στην περιοχή του πρωκτού
  • Αιμορραγία
  • Εκκρίσεις από τον πρωκτό
  • Πόνο
  • Αίσθημα καύσου
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης

 

Πότε πρέπει να επισκεφτεί κανείς τον ιατρό;

Ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό εάν γνωρίζει πως έχει έρθει σε επαφή με άτομο που νοσεί ή εάν εντοπίσει τα κονδυλώματα. Η επιλογή του ιατρού είναι καίριας σημασίας, αφού πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένος και εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των παθήσεων πρωκτού. Ο ειδικός χειρουργός είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια εμπεριστατωμένη διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση περιλαμβάνει μια σειρά από εξετάσεις που θα υποδείξουν την ύπαρξη ή όχι κονδυλωμάτων. Αρχικά, ο ιατρός θα πραγματοποιήσει έναν οπτικό έλεγχο της πάσχουσας περιοχής καθώς και δακτυλική εξέταση. Επιπλέον, μπορεί να γίνει πρωκτοσκόπηση ώστε να εντοπιστούν κονδυλώματα εσωτερικά του πρωκτού, ή να γίνει Τεστ Παπ Πρωκτού. Σε κάποιες περιπτώσεις, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ο χειρουργός ενδέχεται να συλλέξει δείγμα ιστού που θα δοθεί για βιοψία.

 

Ποια είναι η θεραπεία για τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού πρέπει να θεραπευτούν άμεσα, καθώς υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε καρκίνο του πρωκτού.

Εάν τα κονδυλώματα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο (λίγα σε αριθμό και μικρά σε μέγεθος), τότε η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Αλοιφές που εφαρμόζονται τοπικά
  • Κρυοπηξία
  • Χρήση ποδοφυλλίνης και άλλων ειδικών υγρών

 

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται χειρουργείο;

Όταν τα κονδυλώματα έχουν επεκταθεί αρκετά και υπάρχει υποψία για κακοήθεια, τότε ο Γενικός Χειρουργός θα προτείνει την επιλογή του χειρουργείου. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού και γίνεται πλέον με σύγχρονες τεχνικές. Συνήθως, η διαδικασία που ακολουθείται είναι με τη χρήση ειδικού χειρουργικού laser. Στόχος είναι να αφαιρεθούν και τα εσωτερικά κονδυλώματα εκτός από τα εξωτερικά, ενώ σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο, συλλέγεται ιστός για βιοψία.

 

Ο Αλέξανδρος Κυρίτσης είναι εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μάλιστα, μέχρι σήμερα παραμένει ενεργό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου της Αγγλίας και της κοινότητας των Λαπαροσκόπων Χειρουργών των ΗΠΑ (SLS). Ο ιατρός εφαρμόζει καθημερινά πολλές επεμβάσεις προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Με επαγγελματισμό και σεβασμό, επιλέγει τη θεραπεία που ταιριάζει περισσότερο στις προσωπικές ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς. Προγραμματίστε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού!