Γυναικολογία, Δερματολογία, Υγεία

Κυτταρίτιδα: Τι την προκαλεί;

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία σχηματίζονται θρόμβοι και κοιλότητες στο δέρμα. Είναι η λεγόμενη όψη «φλούδας πορτοκαλιού». Η κυτταρίτιδα επηρεάζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες λόγω των διαφορετικών κατανομών του λίπους, των μυών και του συνδετικού τους ιστού. Περίπου το 90% των γυναικών παρουσιάζουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους και περίπου 10% των ανδρών αντίστοιχα. Συνήθως επηρεάζει τους γοφούς και τους μηρούς.

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;

 

Ο ακριβής λόγος της εμφάνισης κυτταρίτιδας είναι άγνωστος αλλά φαίνεται πως εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της πίεσης και των τροποποιήσεων του λιπώδη ιστού μέσω του συνδετικού ιστού, κάτω από το δέρμα.

Στις γυναίκες, τα λιπώδη κύτταρα και ο συνδετικός ιστός είναι διατεταγμένα κάθετα. Όταν τα λιπώδη κύτταρα προεξέχουν στο δέρμα, τότε δίνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Στους άνδρες, ο ιστός έχει μια διασταυρούμενη δομή και αυτό εξηγεί τον λόγο για τον οποίο είναι λιγότερο πιθανή η εμφάνιση κυτταρίτιδας, σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την κυτταρίτιδα όπως:

Ορμονικοί παράγοντες και ηλικία. Οι ορμόνες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, η νοραδρεναλίνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες και η προλακτίνη αποτελούν μέρος της διαδικασίας δημιουργίας κυτταρίτιδας.

Επιπλέον, με την εμμηνόπαυση το οιστρογόνο στις γυναίκες μειώνεται με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ροή του αίματος στον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα. Η χαμηλότερη κυκλοφορία σημαίνει μικρότερη ποσότητα οξυγόνου στην περιοχή, και συνεπάγεται τη μικρότερη παραγωγή κολλαγόνου.

Επίσης, τα λιπώδη κύτταρα αυξάνονται καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, ενώ η ηλικία κάνει το δέρμα λιγότερο ελαστικό και πιο πιθανό να κρεμάσει.

Γενετικοί παράγοντες. Υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κυτταρίτιδας όπως η ταχύτητα του μεταβολισμού, η κατανομή του λίπους κάτω από το δέρμα, η εθνικότητα και τα επίπεδα του κυκλοφορικού.

Διατροφή και τρόπος ζωής. Η κυτταρίτιδα δεν προκαλείται από «τοξίνες», όμως ένας υγιεινός τρόπος ζωής, η άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να συμβάλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης.