
Λίπωμα
Δρ. Ιωάννης Δοντάς – Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός
Δρ. Ιωάννης Δοντάς Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Διευθυντής Laser Surgery Ο Ιωάννης Δοντάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005, έπειτα από 6ετή παρακολούθηση. Τα ίδια χρόνια, από το 1999 έως τον Ιανουάριο του 2006 φοίτησε…
Το λίπωμα είναι καλοήθης όγκος που εμφανίζεται στον υποδόριο ιστό (κάτω από το δέρμα) και αποτελεί μία πολύ συχνή δερματική πάθηση.
Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, εφόσον πρόκειται για λιπώδη ιστό (εξ ου και η ονομασία), όμως η αιτία που το προκαλεί δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, θεωρείται ότι η ανάπτυξή του σχετίζεται με ραγδαίο πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων.
Τα λιπώματα συνήθως παρουσιάζονται σε σημεία, όπως είναι τα εξής:
- Αυχένας
- Μέτωπο
- Χέρια
- Πόδια
- Ώμοι
- Ράχη
- Κοιλιά
- Θώρακας
Παρόλο που τα παραπάνω αποτελούν τις συχνότερες περιοχές όπου ένα λίπωμα θα αναπτυχθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εντοπιστεί και εσωτερικά στο σώμα, σε όργανα που περιβάλλονται ή αποτελούνται από λίπος.
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω λίπωμα και όχι κάποια άλλη πάθηση;
Το λίπωμα χαρακτηρίζεται από ένα εξόγκωμα και μπορεί να διακριθεί από κάποια άλλη πάθηση εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων του: Έχει μαλακή σύσταση, μετακινείται εύκολα και η μορφή του είναι είτε στρογγυλή είτε ωοειδής, ενώ κάποιες φορές μπορεί να έχει ακανόνιστο σχήμα.
Συνήθως τα λιπώματα παρουσιάζονται ως μονάδες και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.
Εντούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να εμφανιστούν πολλά λιπώματα μαζί – είτε δεκάδες είτε ακόμα και εκατοντάδες – οπότε και κάνουμε λόγο για την πάθηση της «λιπωμάτωσης».
Ένα λίπωμα είναι εύκολα ψηλαφητό, λόγω της μαλακής υφής του, και κινείται με μεγάλη ευκολία κατά την πίεση με το χέρι ή την κίνηση. Κατά κανόνα δεν προκαλεί πόνο, εκτός και αν δημιουργεί κάποια πίεση σε νεύρο. Το κύριο πρόβλημα με τα λιπώματα είναι, ουσιαστικά, αισθητικής φύσης, καθώς δημιουργούν μία «παραμόρφωση» στο σημείο που παρουσιάζονται. Ο βαθμός της παραμόρφωσης εξαρτάται από το μέγεθος του λιπώματος και, σαφώς, όσο πιο εμφανές είναι το σημείο που αναπτύσσεται (π.χ. πρόσωπο ή λαιμός) τόσο μεγαλύτερη η ενόχληση του ασθενούς.
Κάποια συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν πιο σπάνια με την εμφάνιση του λιπώματος είναι:
- Μούδιασμα
- Περιορισμός κάποιων κινήσεων
- Αίσθημα βάρους
- Δυσφορία κατά τον ύπνο καθώς το λίπωμα πιέζεται
Διάγνωση
Ο γενικός χειρουργός θα αναλάβει τη διαδικασία εξέτασης, έτσι ώστε να γίνει διαχωρισμός του λιπώματος από άλλους τύπους όγκων και να θέσει τη διάγνωση.
Η διαδικασία περιλαμβάνει κλινική εξέταση με ψηλάφηση όπου αξιολογείται η σύσταση του λιπώματος και η δυνατότητα της υποδόριας κίνησής του.
Ο εξειδικευμένος ιατρός θα διακρίνει το λίπωμα από το λιποσάρκωμα (σπάνια μορφή κακοήθειας) και θα καταλήξει στην τελική διάγνωση.
Εάν τα χαρακτηριστικά του όγκου δεν είναι ευδιάκριτα κατά την κλινική εξέταση, τότε ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε απεικονιστικό έλεγχο όπως είναι η αξονική ή μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα.
Σε περίπτωση υποψίας ή για τον αποκλεισμό κακοήθειας συστήνεται βιοψία.
Πώς αντιμετωπίζεται το λίπωμα;
Το λίπωμα αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με χειρουργική αφαίρεση. Η διαδικασία είναι σημαντικό να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η πλήρης εξαίρεση του λιπώματος και των προσεκβολών του, για την αποφυγή πιθανής υποτροπής.
Μεγάλο ρόλο στη μετεγχειρητική φάση παίζει το μέγεθος του λιπώματος, καθότι ένα πολύ μεγάλο λίπωμα απαιτεί και μεγάλη τομή, κάτι που ως αποτέλεσμα έχει τη δημιουργία ουλής στην περιοχή από όπου αφαιρείται.
Στα μικρά λιπώματα η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ενώ στα μεγαλύτερα συνήθως επιλέγεται περιοχική ή γενική αναισθησία.
Χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) για την Αντιμετώπιση του Λιπώματος
Η εξέλιξη στη χειρουργική έχει οδηγήσει σε νέες τεχνικές που προσφέρουν πιο απλές και εύκολες διαδικασίες στην αντιμετώπιση του λιπώματος, όπως είναι το χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2).
Μερικά από τα πλεονεκτήματά του είναι:
- Αναίμακτο
- Δεν προκαλεί πόνο
- Ασφαλές
- Σύντομο
- Πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία
- Επιτρέπεται το ντους την αμέσως επόμενη ημέρα
- Δεν απαιτούνται αλλαγές μετεγχειρητικά
- Διενεργείται στο χώρο του ιατρείου
- Ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του φυσιολογικά την ίδια ημέρα
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
- Οι πιθανότητες υποτροπής είναι σχεδόν μηδενικές