Ορθοπαιδική, Υγεία

Μορφές Αρθρίτιδας

Ιωσηφίδης Μιχάλης - Oρθοπαιδικός Χειρουργός

Ιωσηφίδης Μιχάλης - Oρθοπαιδικός Χειρουργός

Oρθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρίας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων «Γεώργιος Νούλης» και Α’ Αντιπρόεδρος της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας και Θράκης.

Τι δηλώνει ο όρος αρθρίτιδα;

Ο όρος αρθρίτιδα χρησιμοποιείται για να δηλώσει μία ομάδα διαφορετικών παθήσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις. Όλες οι αρθρώσεις που υπάρχουν στο σώμα μας μπορούν να εμφανίσουν αρθρίτιδα, είτε στο σύνολο της άρθρωσης, είτε σε σημεία της. Αρθρίτιδα μπορεί να παρατηρηθεί σε όλες τις ηλικίες. Παρόλα αυτά εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους. Τα κύρια συμπτώματα με τα οποία εμφανίζονται οι διάφορες μορφές αρθρίτιδας είναι τα εξής:

 • Πόνος
 • Πρήξιμο
 • Δυσκαμψία

 

Τι είναι η άρθρωση;

Ουσιαστικά η άρθρωση είναι το σημείο επαφής δύο οστών. Τις περισσότερες φορές επιτρέπει την ελευθερία και το εύρος κινήσεων τους διατηρώντας τα στην κατάλληλη θέση.

 

Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές αρθρίτιδας;

Ο όρος αρθρίτιδα περιλαμβάνει πολλές μορφές παθήσεων, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

 1. Οστεοαρθρίτιδα (ή εκφυλιστική αρθρίτιδα): αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή.

Προκαλείται από φθορές που προέρχονται από την πάροδο του χρόνου. Για αυτό εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 45 ετών και πιο συχνά σε γυναίκες. Το βάρος και οι κινήσεις του σώματος επιβαρύνουν τις αρθρώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να αρχίσουν να τρίβονται και να εμφανίζονται συμπτώματα όπως πόνος πρήξιμο και παραμόρφωση. Συνήθως η οστεοαρθρίτιδα προσβάλει μία άρθρωση στο σύνολο της.

Η εκφυλιστική αυτή νόσος μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα εξ αρχής. Πολλοί ασθενείς ανακαλύπτουν τυχαία την πάθηση σε απεικονιστικές εξετάσεις.

 

 1. Ρευματοειδής αρθρίτιδα: είναι φλεγμονώδης αυτοάνοση μορφή αρθρίτιδας. Προσβάλλει τις αρθρώσεις του σώματος και κυρίως των άκρων και μπορεί να εμφανιστεί και στις δυο πλευρές. Πρόκειται για επίθεση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού στους ιστούς και στις αρθρώσεις του. Όπως και η οστεοαρθρίτιδα, παρατηρείται πιο συχνά σε άτομα άνω των 45 ετών και κυρίως σε γυναίκες. Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι πόνος στις κινήσεις, πρήξιμο, δυσκαμψία και αίσθηση αδιαθεσίας. Η φλεγμονή που προκαλεί η νόσος μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα όπως μειωμένη κινητικότητα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

 

 1. Ουρική αρθρίτιδα: είναι μία φλεγμονώδης πάθηση γνωστή και ως “ποδάγρα”. Κυρίως προσβάλλει την άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, όμως μπορεί να προσβάλει και άλλες αρθρώσεις. Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος αλλά και γενετικοί παράγοντες είναι οι λόγοι της εμφάνισης της νόσου. Η συγκέντρωση ουρικού οξέος σε μεγάλο βαθμό προκαλεί το σχηματισμό κρυστάλλων στο σημείο της άρθρωσης. Τα συμπτώματα της νόσου είναι ίδια με τις άλλες μορφές αρθρίτιδας. Πόνος, οίδημα και πρήξιμο μπορούν να παρουσιαστούν ξαφνικά δηλώνοντας την εμφάνιση της πάθησης. Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές αρθρίτιδας, αυτή προσβάλλει κυρίως άνδρες που έχουν περάσει τα 40 τους έτη.

 

Επιπλέον μορφές αρθρίτιδας είναι:

 1. Μετατραυματική: προκαλείται μετά από τραυματισμό στην άρθρωση (με τραυματισμό του αρθρικού χόνδρου) ή πέριξ αυτής σε προγενέστερο χρόνο.
 2. Σπονδυλοαρθρίτιδα: νόσος της σπονδυλικής στήλης με πιο συνηθισμένη μορφή την αγκυλωσική σπονδυλίτιδα.
 3. Ψωριασική: φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει αρθρώσεις και δέρμα.
 4. Του Ερυθυματώδη Λύκου: αυτοάνοση νόσος.
 5. Νεανική: μορφή αρθρίτιδας (πιθανά αυτοάνοση) που εμφανίζεται σε άτομα μικρότερα των 16 ετών.
 6. Σηπτική: μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από ενδαρθρική λοίμωξη.

 

Ποια είναι η θεραπεία για τις διάφορες μορφές αρθρίτιδας;

Η συντηρητική αγωγή δίνει ιδιαίτερη σημασία στην διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του σώματος και στην άσκηση για να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις. Παράλληλα συνοδεύεται από αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Περιλαμβάνει κυρίως βιολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ύφεση της πάθησης. Τέλος, η χειρουργική επέμβαση πετυχαίνει σημαντική βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης. Οι τεχνικές για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχουν πλέον εξελιχθεί και τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν βελτιωθεί επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Αν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα σας ταλαιπωρεί απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Η διάγνωση του είδους της αρθρίτιδας θα ανοίξει το δρόμο για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Επικοινωνήστε με την Κλινική Ορθοπαιδικών Παθήσεων Orthobiology Surgery Center και με τον Δρ. Μιχάλη Ιωσηφίδη ειδικό στην επανορθωτική χειρουργική αρθρώσεων.