Ορθοπαιδική, Υγεία

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος, τι είναι και πώς θεραπεύεται;

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος αποτελεί την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Εμφανίζεται περισσότερο σε ηλικίες άνω των 50 ετών και προσβάλλει κατά το πλείστων τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως πάνω από το 25% των γυναικών και το 16% των ανδρών παρουσιάζουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε ηλικία των 60 και άνω.

 

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

 

Γύρω από τις αρθρώσεις μεταξύ των οστών του γονάτου υπάρχει ο αρθρικός χόνδρος. Αυτός ο χόνδρος είναι ένας πολύπλοκος ζωντανός ιστός ο οποίος έχει προστατευτική δράση. Συγκεκριμένα, επιτρέπει στην άρθρωση του γονάτου να αντεπεξέρχεται στο φορτίο που δημιουργείται κατά την κίνηση στην καθημερινότητα χωρίς να δημιουργούνται επιβαρύνσεις και βλάβες. Όταν ο αρθρικός χόνδρος αυτός παρουσιάζει προοδευτική απώλεια, τότε μιλάμε για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας γονάτου. Αυτό που συμβαίνει είναι τα οστά των αρθρώσεων να τρίβονται και να χτυπάν ολοένα και περισσότερο μεταξύ τους. Με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίζει πόνο, πρήξιμο, σκλήρυνση και σταδιακή μείωση ικανότητας κίνησης.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους με το πιο βασικό σύμπτωμα να είναι ο πόνος. Στην αρχή ο πόνος εκδηλώνεται σε ένα από τα διαμερίσματα του γονάτου . Έπειτα όμως εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του γονάτου ή και σε ολόκληρο το γόνατο. Επιπλέον συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι τα ακόλουθα.

 • Δυσκαμψία
 • Διόγκωση της άρθρωσης που μπορεί να προκύψει λόγω της συλλογής υγρού στην άρθρωση (οίδημα)
 • Αίσθημα αδυναμίας στο γόνατο
 • Κριγμός (τρίξιμο) όταν λυγίζετε ή τεντώνετε το πόδι
 • Κοκκίνισμα του δέρματος στην περιοχή του γονάτου
 • Άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή του γονάτου

 

Για ποιο λόγο δημιουργείται η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

 

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα τα αίτια τα οποία προκαλούν την οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Έρευνες έχουν δείξει πως σε ορισμένους ανθρώπους υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και πως αυτή αυξάνει τις πιθανότητες κάποιος να προσβληθεί από την ασθένεια. Εκτός από τα γονίδια υπάρχουν και οι παρακάτω λόγοι εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

 1. Ηλικία. Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος εμφανίζεται πιο συχνά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με τα παιδιά ή τους νέους.
 2. Ανωμαλίες οστών. Ένας άνθρωπος που εμφανίζει φυσικές ανωμαλίες στα οστά του, παρουσιάζει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
 3. Ουρική αρθρίτιδα. Ασθενείς που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, μπορούν πιο εύκολα να προσβληθούν από την οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
 4. Τραυματισμοί
 5. Υπερβολική κίνηση και άθληση
 6. Αυξημένο βάρος σώματος

 

 

Πως θεραπεύεται η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

 

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μια ασθένεια η οποία δεν θεραπεύεται πλήρως. Μπορεί όμως να μειωθούν στο ελάχιστο οι πόνοι και τα γενικότερα συμπτώματά, ώστε ο ασθενής να ζει μια φυσιολογική ζωή χωρίς ταλαιπωρία. Ειδικά στα αρχικά στάδια είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μη επεμβατικά,συμβουλεύει ο Δρ. Μπεσίρης. Συγκεκριμένα υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να μειώσει τον πόνο που προκαλείται. Αυτοί οι τρόποι είναι οι ακόλουθοι:

 • Μείωση σωματικού βάρους
 • Προτίμηση για αθλήματα χαμηλής έντασης (κολύμβηση, ποδήλατο) και αποφυγή έντονης άσκησης όπως τρέξιμο.
 • Φυσιοθεραπεία για την αύξηση της κινητικότητας του γονάτου και την ενδυνάμωση των μυών
 • Επιγονατίδες
 • Χορήγηση αντιφλεγμονώδων φαρμάκων
 • Αρθροσκόπηση

Ωστόσο, πολλές φορές αυτοί οι τρόποι δεν βοηθούν ανθρώπους με εξελιγμένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με επεμβάσεις όπως την αρθροπλαστική γόνατος. Μέσα από αυτήν την επέμβαση αντικαθίσταται το κατώτερο μέρος του μηριαίου οστού και το ανώτερο μέρος της κνήμης με εμφυτεύματα. Ο ασθενής απαλλάσσεται από τον πόνο και μπορεί επιτέλους να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής του.

 

 

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι πολύ σημαντική, καθώς επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα του ασθενή και μπορεί επίσης να επιδεινωθεί άμεσα. Για το λόγο αυτό επικοινωνήστε με τον ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη για μια εξατομικευμένη διάγνωση με βάση το στάδιο της πάθησης και των συμπτωμάτων σας.