Γενική Χειρουργική, Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας: 5 Πληροφορίες Που Δε Γνωρίζατε Για Τα Κονδυλώματα Πρωκτού

Δρ. Ιωάννης Δοντάς - Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Δρ. Ιωάννης Δοντάς - Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Δρ. Ιωάννης Δοντάς Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Διευθυντής Laser Surgery Ο Ιωάννης Δοντάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005, έπειτα από 6ετή παρακολούθηση. Τα ίδια χρόνια, από το 1999 έως τον Ιανουάριο του 2006 φοίτησε...

Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας καθιερώθηκε το 2010 από την Παγκόσμια Ένωση Σεξουαλικής Υγείας (World Association of Sexual Health). Σκοπός της είναι να αναδείξει τα δικαιώματα των ανθρώπων στη σεξουαλικότητα και τα οφέλη που απορρέουν από μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Η πρωκτική επαφή κατέχει το δικό της μερίδιο στο φάσμα της σεξουαλικής ζωής, αναλόγως των προσωπικών προτιμήσεων των σεξουαλικών συντρόφων. Οι ομοφυλόφιλοι άντρες καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς η σεξουαλική δραστηριότητά τους αφορά σχεδόν κατεξοχήν στην πρωκτική επαφή.

Η σεξουαλική επαφή είναι ένας από τους ωραιότερους και πιο ελεύθερους τρόπους έκφρασης. Ωστόσο,οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θαπρέπει να εξασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα και υγεία τους, αποφεύγοντας δυσμενείς καταστάσεις, όπως είναι οι λοιμώξεις με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία προκαλούνται από τον ιό HPV (Human Papilloma Virus). Ο ιός δημιουργεί οζίδια στην περιπρωκτική περιοχή και το βλεννογόνο του πρωκτού. Η πρωκτική επαφή είναι ένας από τους βασικούς τρόπους μετάδοσης του ιού. Συνεπώς, η σωστή ενημέρωση είναι μείζονος σημασίας για τη σεξουαλική υγεία και την ελευθερία της σεξουαλικής έκφρασης.

Παρακάτω αναφέρουμε 5 από τα πιο βασικά σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας για τα κονδυλώματα πρωκτού.

1.    Κονδυλώματα Πρωκτού & Κάπνισμα

Τα τελευταία χρόνια, έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κάπνισμα συνδέεται με τα κονδυλώματα του πρωκτού. Συγκεκριμένα, εκτεταμένες μελέτες αναδεικνύουν ότι οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κονδυλώματα και άλλες HPV αλλοιώσεις στον οργανισμό. Τα άτομα αυτά θεωρούνται πιο ευάλωτα στη νόσο, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, ανεξαρτήτως συχνότητας ή ποσότητας καπνίσματος αλλά και ηλικίας.

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι καπνιστές αποτελούν ομάδα αυξημένου κινδύνου για τα κονδυλώματα πρωκτού είναι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το κάπνισμα υποβαθμίζει την ισχύ του ανοσολογικού συστήματος, επηρεάζοντας την ανθεκτικότητα του οργανισμού όταν έρχεται αντιμέτωπος με λοιμώξεις.

Σε γενικές γραμμές, έχει παρατηρηθεί ότι το κάπνισμα εντείνει τον πολλαπλασιασμό του ιού και την επιμονή του να παραμένει στον οργανισμό. Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες αναδεικνύουν ότι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στον καπνό, όπως η νικοτίνη, προσβάλλουν και αποδυναμώνουν τα κύτταρα της ανοσίας. Επίσης, αναφέρεται ότι όσοι συνεχίζουν να καπνίζουν μετά από θεραπεία των κονδυλωμάτων, αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες υποτροπής της πάθησης.

2.    Παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση των κονδυλωμάτων πρωκτού

Οι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι οι εξής:

  • Άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, εξαιτίας του ανοσοκατεσταλμένου οργανισμού τους.
  • Οι ηλικίες άνω των 50.
  • Η έλλειψη προφύλαξης κατά την σεξουαλική επαφή.
  • Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.
  • Η χρήση ερωτικών βοηθημάτων που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί από άτομο με κονδυλώματα στον πρωκτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η τήρηση κανόνων υγιεινής και καθαριότητας των ερωτικών βοηθημάτων.

3. Κονδυλώματα & Καρκίνος του Πρωκτού

Ποια η συσχέτιση των κονδυλωμάτων πρωκτού και του καρκίνου πρωκτού; Σύμφωνα με έρευνες, ο καρκίνος του πρωκτού έχει συσχετισθεί με τα κονδυλώματα πρωκτού, καθώς αυτά μπορεί να συνοδεύονται από προκαρκινικές βλάβες.
Ο ιός HPV διαθέτει περίπου 30 σεξουαλικώς μεταδιδόμενες εκδοχές -στελέχη. Ένα μέρος των συγκεκριμένων στελεχών είναι ένοχα για την εκδήλωση υψηλόβαθμων ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων ή δυσπλασιών στον πρωκτό. Είναι αυτές που χαρακτηρίζονται ως προκαρκινικές βλάβες και οι οποίες είναι απαραίτητο να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν εγκαίρως, ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού.

4. Προλαμβάνοντας τα κονδυλώματα πρωκτού

Η πρόληψη συχνά αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για τα κονδυλώματα πρωκτού:

  • Η τήρηση κανόνων υγιεινής είναι εξαιρετικά σημαντική.
  • Η χρήση προφυλακτικού μειώνει τις πιθανότητες λοίμωξης από τον ιό, σε ένα μεγάλο ποσοστό.
  • Η μη συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων αποτελεί σημαντικό βήμα για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HPV.
  • Η διακοπή του καπνίσματος κατέχει τον δικό της σημαντικό ρόλο στην αποφυγή της ανάπτυξης των κονδυλωμάτων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην ενεργή πρόληψη ανήκει και ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συνίσταται στις νεαρές ηλικίες, ιδανικά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, και σε ηλικία έως 26 ετών. Συνήθως εφαρμόζεται σε δύο ή τρεις δόσεις και προστατεύει από 9 τύπους του ιού, που προκαλούν το 90% των κονδυλωμάτων πρωκτού αλλά και των καρκινικών δυσπλασιών.

5. Διάγνωση &Θεραπεία Των Κονδυλωμάτων Πρωκτού

Η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού. Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης εξέτασης εντοπίζονται τα ενδοπρωκτικά κονδυλώματα και οι προκαρκινικές δυσπλασίες με τρόπο ανώδυνο και ασφαλή. Θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη και σύγχρονη μέθοδος ανίχνευσης των κονδυλωμάτων του πρωκτού.
Σε συνδυασμό με μια σειρά ποικίλων άλλων μεθόδων για μια ολοκληρωμένη ιατρική εκτίμηση, ο πρωκτολόγος θέτει τη διάγνωση της πάθησης.

Μετα την ανεύρεση των κονδυλωμάτων και των συνοδών βλαβών, ακολουθεί η στοχευμένη θεραπεία. Ανάμεσα στους τρόπους αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, η θεραπεία με Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνιστά μια από τις καταλληλότερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους. Εφαρμόζεται στο χώρο του ιατρείου, σε μια απλή και σύντομη διαδικασία όπου ο ασθενής δε βιώνει κάποιου είδους πόνο, ενώ επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές συνήθειές του.