Γυναικολογία, Υγεία

Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης

Πατραμάνης Παναγιώτης - Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Πατραμάνης Παναγιώτης - Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

O Ιατρός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας Πατραμάνης - Γεωργαλής Παναγιώτης Dr - Medifem, κάτοχος Διδακτορικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί σύγχρονο ιδιωτικό ιατρείο στη Γλυφάδα. Η επιστημονική ομάδα του ιατρείου, με την πολύχρονη εμπειρία, εγγυάται ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, ποιότητα και ηθική. Λειτουργεί με υπερσύγχρονες...

Website: www.medifem.gr E-mail: info@medifem.gr Τηλέφωνο: 210 96 80 883

Η εγκυμοσύνη σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας, δημιουργώντας παράλληλα ποικίλα συναισθήματα στη μελλοντική μητέρα αλλά και το σύντροφό της. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν η χαρά και το άγχος αλλά και σειρά προβληματισμών και ερωτημάτων για την πολύ ξεχωριστή αυτή διαδρομή μέχρι τον τοκετό.

Είναι σημαντικό η γυναίκα να γνωρίζει πως η συναισθηματική φόρτιση, ιδιαίτερα στην πρώτη εγκυμοσύνη, είναι φυσικό επακόλουθο. Η ίδια βρίσκεται σε μία φυσιολογική κατάσταση και δεν αντιμετωπίζεται ως ασθενής.

Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης από το γυναικολόγο – μαιευτήρα έχει ως σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ενδεχόμενης παθολογίας που μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της κύησης.

Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης – Πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο πρέπει να πραγματοποιείται σε διάστημα έξι – οκτώ εβδομάδων από την 1η ημέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας (περιόδου).

Κατά την επίσκεψη στο γιατρό θα γίνει λεπτομερής καταγραφή του προσωπικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού της γυναίκας.
Ο γυναικολόγος θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση όπου θα μετρηθεί το βάρος και η αρτηριακή πίεση.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα αρχόμενης κύησης όπου θα ελεγχθούν τα παρακάτω:

 • Επιβεβαίωση ενδομήτριας κύηση (αποκλεισμός εξωμήτριας κύησης)
 • Αριθμός εμβρύων
 • Λειτουργία της καρδιάς του/ των εμβρύου/ ων

Κατά το υπερηχογράφημα θα προσδιορισθεί επίσης η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και η – κατά προσέγγιση – ημερομηνία του τοκετού.

Τέλος, κατά την πρώτη επίσκεψη, ο γιατρός θα ενημερώσει την έγκυο σχετικά με τον προγεννητικό έλεγχο και τις εξετάσεις που θα ακολουθήσουν.

Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται επίσκεψη στο γυναικολόγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να πραγματοποιείται ως εξής:

 • Μέχρι την 32η εβδομάδα, μία φορά το μήνα
 • Μέχρι την 38η εβδομάδα, κάθε 15 ημέρες
 • Μέχρι τον τοκετό, κάθε εβδομάδα

Εάν πρόκειται για κύηση υψηλού κινδύνου (δίδυμη κύηση, αυξημένη ηλικία της γυναίκας, κ.α.) η συχνότητα παρακολούθησης είναι μεγαλύτερη και κρίνεται από το γιατρό.

Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης – Υπερηχογραφήματα

Η παρακολούθηση εγκυμοσύνης περιλαμβάνει 3 κύρια υπερηχογραφήματα, τα οποία διενεργούνται ανάλογα με το στάδιο της κύησης. Αυτά είναι:

 1. Αυχενική διαφάνεια
  Γίνεται τον τρίτο μήνα της κύησης, ανάμεσα την 11η και 14η εβδομάδα. Με την αυχενική διαφάνεια θα αποκλεισθούν τυχόν ανωμαλίες στα χρωμοσώματα του εμβρύου, ενώ συνδυάζεται με βιοχημικές αιματολογικές εξετάσεις στην έγκυο. Επιπλέον, μετριέται το μήκος του τραχήλου (για να εντοπισθεί πιθανός κίνδυνος πρόωρου τοκετού), καθώς και η κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες της μήτρας με σκοπό να αναγνωριστεί το ενδεχόμενο προεκλαμψίας της γυναίκας.
 2. Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου
  Αφορά τον πέμπτο μήνα, ανάμεσα στην 21η και 24η εβδομάδα. Με την εξέταση αυτή ελέγχεται η ανατομική κατασκευή του εμβρύου στα τμήματα του προσώπου, του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης, της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, κ.α. Επίσης προσδιορίζεται το φύλο του μωρού, καθώς και το βάρος του. Το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα του αμνιακού υγρού και σε ποιο σημείο τοποθετείται ο πλακούντας.
 3. Εξέταση Doppler
  Η εξέταση Doppler πραγματοποιείται κατά τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης, ανάμεσα στην 32η και 34η εβδομάδα. Με το Doppler μετριέται η ροή αίματος στην ομφαλική αρτηρία του μωρού, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά του αίματος από τον πλακούντα στο μωρό. Παράλληλα πραγματοποιείται μέτρηση της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας του μωρού, καθώς και σε αγγείο του ήπαρ που ονομάζεται φλεβώδης πόρος.