Επανορθωτική Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Πρόσωπο, Υγεία

 Πλαστική Μύτης | Πώς θα βελτιώσετε την υγεία και την εμφάνισή σας με μία επέμβαση

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη - MD, PhD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη - MD, PhD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Η ιατρός Ειρήνη Μάντζαρη γεννήθηκε στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας. Εισήχθη το 1998 με Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε από αυτήν το 2004. Συμμετέχοντας στο ερευνητικό  έργο και στα...

Η μύτη είναι ένα πολύ ιδιαίτερο όργανο. Είναι το σημείο από όπου ξεκινάει η διαδικασία της αναπνοής και συνεπώς σχετίζεται άμεσα με την καλή υγεία του ανθρώπου.

Ταυτόχρονα είναι το σημείο “κλειδί” στη διαμόρφωση της εξωτερικής μας εμφάνισης.  Για αυτό ακόμη και οι καλλιτέχνες «σκιαγραφούν» τους χαρακτήρες τους με βάση το προφίλ του προσώπου τους, λαμβάνοντας υπόψιν την εμφάνιση της μύτης τους:” Μακριά, ή  λεπτή, φαρδιά, με εξογκώματα, ή μικρή μυτούλα, εκείνη που «κοιτάει» προς τα πάνω ή προς τα κάτω” είναι όροι που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν αμέσως μια ζωντανή εικόνα στο μυαλό μας για την εξωτερική εμφάνιση του χαρακτήρα

Η ομορφιά δεν κρύβεται στα τέλεια χαρακτηριστικά, αλλά στο αρμονικό δέσιμο των στοιχείων του προσώπου μεταξύ τους. Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά σ’ ένα πρόσωπο οι περισσότεροι πιστεύουν πως παρατηρούν πρώτα τα μάτια, όταν όμως η μύτη είναι δυσανάλογη των υπόλοιπων χαρακτηριστικών το βλέμμα στρέφεται σε αυτήν. Τότε το πρόσωπο δείχνει πιο κουρασμένο, πιο σκυθρωπό , τα μάτια και το χαμόγελο κρύβονται. Γι’ αυτόν το λόγο έπειτα από μια επιτυχημένη πλαστική μύτης λαμβάνουμε θετικά σχόλια για την εμφάνισή μας συνολικά και όχι αποκλειστικά για την “καινούργια” μας μύτη.

 

Λειτουργικός ρόλος της μύτης

Μια σημαντική πτυχή που οι ασθενείς συχνά υποτιμούν είναι αυτή της ρινικής λειτουργίας. Η ανώτερη είσοδος του αναπνευστικού μας, οι ρινικές κοιλότητες δε δημιουργήθηκαν από τη φύση για αισθητικούς λόγους, αλλά για να εκπληρώνουμε τη σημαντικότερη λειτουργία όλων :την  αναπνοή.

Η αναπνοή, η εφύγρανση & το φιλτράρισμα του εισερχόμενου αέρα , καθώς και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του είναι μερικές από τις λειτουργίες της ρινικής κοιλότητας, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που είναι δυσαρεστημένοι με την εξωτερική εμφάνιση της μύτης τους, η κλινική εξέταση και ενδοσκόπηση της μύτης αποδεικνύουν πως αντιμετωπίζουν παράλληλα και κάποιο λειτουργικό πρόβλημα στην αναπνοή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της πολύ λοξής (στραβής) μύτης. Όταν κάποια μύτη εξωτερικά παρουσιάζει σημαντική κλίση προς τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά του προσώπου, τότε σίγουρα θα συνοδεύεται και από ένα στραβό (σκολιωτικό) ρινικό διάφραγμα.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει το στραβό ρινικό διάφραγμα ;

  • Δυσκολία στη ρινική αναπνοή σε κατάσταση ηρεμίας, που εντείνεται κατά την προσπάθεια εκτέλεσης κάποιας δραστηριότητας
  • Προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, που συχνά συνδυάζονται με ροχαλητό ή επεισόδια υπνικής άπνοιας
  • Σχεδόν μόνιμο αίσθημα ρινικής συμφόρησης
  • Συχνές κεφαλαλγίες
  • Συχνές επιστάξεις – ρινορραγίες
  • Επανειλημμένες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (Ιγμορίτιδα, ρινίτιδα, ωτίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα)

Πλαστική μύτης – γιατί πρέπει να διενεργείται από Εξειδικευμένο Ρινοχειρουργό;

Ακούγοντας τη φράση πλαστική μύτης οι περισσότεροι πιστεύουν πως πρόκειται αποκλειστικά για την αισθητική αναδιαμόρφωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης. Όπως όμως προαναφέρθηκε κάτι τέτοιο δεν ισχύει σχεδόν ποτέ. Η επέμβαση που διενεργείται κατά τη συντριπτική πλειοψηφία ονομάζεται Λειτουργική Ρινοπλαστική και περιλαμβάνει εξωτερική και εσωτερική διόρθωση της ρινικής κοιλότητας, με στόχο να προσφέρει αφενός μεν μία όμορφη εμφάνιση και αφετέρου δε  μία ποιοτική και ανεμπόδιστη αναπνοή.

Μία τέτοια διαδικασία παρουσιάζει δυσκολίες, τόσο στην εκμάθηση, όσο και στην εκτέλεση, καθώς απαιτεί συγκεκριμένους χειρισμούς, που μόνο ένας εκπαιδευμένος Χειρουργός με  εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα θα μπορούσε να εκτελέσει σωστά.  Συνεπώς κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιείται από Εξειδικευμένο Χειρουργό Ρινός ο οποίος μπορεί να χειριστεί με ασφάλεια τόσο τις εξωτερικές, όσο και τις εσωτερικές δομές της ρινικής κοιλότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τα οφέλη της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα της Εξειδικευμένης Ρινοχειρουργού, Διευθύντριας του τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής της κλινικής ΙΑΣΩ,  Δρ. Ειρήνης Μάντζαρη.

www.orlplastic.gr