Γενική Χειρουργική, Επανορθωτική Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Υγεία

Τριχόπτωση: Αποτελεί το χειρουργείο λύση;

Κατερίνα Καλογιάννη - Ειδική Δερματολόγος

Κατερίνα Καλογιάννη - Ειδική Δερματολόγος

Η Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη είναι ειδική δερματολόγος, με εξειδίκευση στην επανορθωτική χειρουργική τριχωτού κεφαλής και στην δερματοχειρουργική. Αποφοίτησε απο την Ιατρική Σχολή με άριστα και ειδικεύτηκε για ένα χρόνο στην Παθολογία της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου “Ασκληπιείο” Βούλας....

Είναι γνωστό ότι η τριχόπτωση εμφανίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της λόγω της κληρονομικότητας. Η αποδοχή όμως του γεγονότος ότι την κληρονομούμε από την μητέρα ή τον πατέρα μας και δεν την αντιμετωπίζουμε έχει πλέον καταρριφθεί. Η μεταμόσχευση μαλλιών με την μέθοδο FUE αποτελεί την λύση στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και υπόσχεται ένα φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα.

Πώς προκαλείται;

Εκτιμάται ότι η τριχόπτωση εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες, λόγω της ύπαρξης υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης, που είναι κατεξοχήν ανδρική ορμόνη. Η τεστοστερόνη, σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα και την ηλικία επιφέρουν την αποκαλούμενη ανδρογενετική αλωπεκία, γνωστή ως «φαλάκρα».

Η ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ) προκαλεί τριχόπτωση στους άνδρες και στη συνέχεια αραίωση σε ορισμένα σημεία του τριχωτού της κεφαλής . Το πρόβλημα επιδεινώνεται σταδιακά με την αύξηση της ηλικίας. Συγκεκριμένα, η τριχόπτωση μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή μετά την εφηβεία. Ξεκινώντας από ένα ποσοστό 5% έως 20% στην ηλικία των 20, το ποσοστό αυτό σταδιακά αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια.

Οι παράγοντες που προκαλούν την ΑΓΑ είναι τόσο ορμονικοί (άνδρο-) όσο και γενετικοί (-γενετική). Οι γενετικοί παράγοντες είναι και αυτοί που συνδέονται με την εμφάνιση τριχόπτωσης λόγω κληρονομικότητας.

Ουσιαστικά, ο κύκλος των τριχών αλλάζει. Κατά την εφηβεία και τη νεανική ηλικία, οι τρίχες πέφτουν και ξαναβγαίνουν. Οι νέες τρίχες όμως προοδευτικά λεπταίνουν, γίνονται άχρωμες και κοντύτερες προκαλώντας αραίωση. Όσο αυτό συνεχίζεται, μέσα στις επόμενες δεκαετίες εμφανίζεται η τριχόπτωση δημιουργώντας τη γνωστή σε όλους «φαλάκρα».

Σε ποια σημεία εμφανίζεται η τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση στους άνδρες εμφανίζεται συνήθως στα εξής σημεία:

  • Στους κροτάφους
  • Στις παρυφές του κεφαλιού
  • Στην κορυφή του κεφαλιού

Σε νεαρή ηλικία, η αραίωση εμφανίζεται από τους κροτάφους και την κορυφή της κεφαλής και τα επόμενα χρόνια εξαπλώνεται προς το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης γίνεται είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά. Παρά τις διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες στο εμπόριο όμως, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την μοναδική μόνιμη λύση. Ως εκ τούτου, προτείνεται η μεταμόσχευση μαλλιών με την μέθοδο FUE. Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής, γίνεται αφαίρεση των τριχοθυλάκων ένας προς έναν από την ινιακή (δότρια) περιοχή και στη συνέχεια τοποθετούνται στην περιοχή της αραίωσης. Ως δότρια περιοχή επιλέγεται συνήθως το πίσω κάτω μέρος της κεφαλής που αποτελεί ζώνη σταθερής τριχοφυΐας. Ο ασθενής μετά την επέμβαση επιστρέφει σχεδόν άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ τα μαλλιά του συνεχίζουν να μακραίνουν φυσικά.