Αισθητική Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Πρόσωπο, Υγεία

Ωτοπλαστική: Δώστε λύση στα πεταχτά αυτιά & αγαπήστε τον εαυτό σας

Τα αφέστωτα ώτα ή αλλιώς πεταχτά αυτιά, είναι μια αισθητική δυσμορφία η οποία απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες το 5% του πληθυσμού έχει πεταχτά αυτιά. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι αυτό οφείλεται σε κληρονομικούς κυρίως παράγοντες.

Στο 96% των περιπτώσεων, το πτερύγιο του αυτιού προβάλλει από το κρανίο λόγω της μη δημιουργίας ανθέλικας στο πτερύγιο. Η ανθέλικα είναι υπεύθυνη για την διατήρηση του αυτιού κοντά στην κεφαλή. Συνεπώς, η έλλειψη αυτής έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο των πεταχτών αυτιών.

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας που συνιστά την ολιστική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Γιατί να διαλέξω την ωτοπλαστική;

Η ωτοπλαστική επιλέγεται για να δώσει λύση στις ανησυχίες όλων όσων έχουν πεταχτά αυτιά και να τους βοηθήσει να κερδίσουν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Ουσιαστικά, στόχος της είναι να δημιουργηθεί στο αυτί χειρουργικά η ανθέλικα, η οποία απουσιάζει εκ γενετής. Η τεχνική που εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από το είδος της δυσμορφίας, το πάχος του χόνδρου και το μέγεθος των κογχών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί μια επέμβαση ρουτίνας, η οποία διαρκεί από είκοσι λεπτά μέχρι μία ώρα. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της επέμβασης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του σε χρονικό διάστημα δύο έως έξι ωρών.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Όσον αφορά τη διαδικασία της εν λόγω επέμβασης, το είδος της αναισθησίας εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή. Συγκεκριμένα, σε ενηλίκους η ωτοπλαστική διεξάγεται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, ενώ στα παιδιά με ολική αναισθησία, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο φόβος. Η καλύτερη ηλικία για να προβεί ένα παιδί σε ωτοπλαστική είναι κοντά στην ηλικία των έξι, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει το σχολείο. Αυτό συνιστάται διότι σκοπός είναι να αποφευχθούν τα συνηθισμένα σχολικά πειράγματα που μπορούν να το σημαδέψουν σε αυτήν την «τρυφερή» ηλικία.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την συρραφή του τραύματος χρησιμοποιώντας είτε απορροφήσιμα είτε νάιλον δερματικά ράμματα. Η διαφορά είναι ότι τα απορροφήσιμα ράμματα δεν απαιτούν αφαίρεση, σε αντίθεση με τα δερματικά. Παρ’ όλα αυτά, η αφαίρεση των δεύτερων είναι εύκολη και ανώδυνη.

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;

Μετά τη διεξαγωγή της επέμβασης, τοποθετούνται γάζες με αντιβιοτική αλοιφή για την αποφυγή μολύνσεων καθώς και ελαστικός επίδεσμος και προστατευτικό δίχτυ, τα οποία διατηρούνται για δύο με τρείς μέρες στην περιοχή των ώτων.

Επίσης, όποια μέθοδο συρραφής κι αν επιλέξετε, δε μένουν σημάδια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία εγχείρηση στην οποία ο ασθενής δεν βιώνει μετατραυματικό πόνο και είναι ελεύθερος να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς καμία λειτουργική δυσκολία. Τέλος, μέσα στο διάστημα ενός περίπου μήνα, το οίδημα θα έχει υποχωρήσει πλήρως και θα έχετε το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας, η ωτοπλαστική είναι μία χαμηλού ρίσκου και μικρής ταλαιπωρίας χειρουργική επέμβαση η οποία υπόσχεται να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη.