Γυναικολογία, Υγεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ινοαδενώματα μαστού

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....

Τα ινοαδενώματα μαστού είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση που εμφανίζεται στο γυναικείο μαστό. Τις περισσότερες φορές γίνονται αντιληπτά από την ίδια τη γυναίκα με την ψηλάφηση του μαστού της. Ακόμη, μπορεί να αποκαλυφθούν με υπερηχογράφημα μαστού ή μια μαστογραφία.

Τι είναι τα ινοαδενώματα μαστού;

Τα ινοαδενώματα είναι καλοήθη οζίδια του μαστού, μη καρκινικά, τα οποία συνήθως εμφανίζονται σε νεαρές γυναίκες μεταξύ 15-25 ετών. Τα ινοαδενώματα ποικίλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και την υφή τους. Ακόμη, με το πέρας του καιρού τα ινοαδενώματα ενδέχεται να αλλάξουν σε μέγεθος.

Πώς αναγνωρίζουμε τα ινοαδενώματα μαστού;

Τα ινοαδενώματα γίνονται αντιληπτά από την ίδια τη γυναίκα ψηλαφώντας το μαστό της , ως ένα ευκίνητο μόρφωμα, γι’ αυτό οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες από νεαρή ηλικία να ψηλαφούν το μαστό τους. Κατά τις μέρες πριν την έναρξη της έμμηνου ρύσης ο μαστός είναι πιο διογκωμένος και η ψηλάφηση πιο επώδυνη. Το ινοαδένωμα μαστού αναγνωρίζεται εύκολα σε προληπτικούς ελέγχους από ειδικευμένους ιατρούς.

Πότε κρίνεται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή για τα ινοαδενώματα;

Η ιατρική συμβουλή είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη, ώστε να γίνει ενδελεχής έλεγχος της κατάστασης και να κρατηθεί το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς. Τα γεγονότα που θα σας οδηγήσουν πιο κοντά στο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον ιατρό είναι :

  • Εάν κατά την ψηλάφηση του μαστού σας εντοπίσετε διόγκωση που δεν υπήρχε πριν
  • Εάν μια παλιά διόγκωση που είχατε, έχει διαφοροποιηθεί
  • Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στον μαστό σας

Πώς προκαλούνται τα ινοαδενώματα;

Δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς η αιτία που προκαλεί τα ινοαδενώματα, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει μια συσχέτιση με τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Έτσι είναι πιθανότερο κάποια γυναίκα να εμφανίσει ινοαδενώματα κατά την αναπαραγωγική της ηλικία και ειδικά κατά την εφηβεία και την πρώτη ενήλικη ζωή,  καθώς και αυτά να αυξηθούν κατά την εγκυμοσύνη, ενώ είναι μικρότερη η πιθανότητα να εμφανιστούν κατά την εμμηνόπαυση, όταν οι ορμόνες ελαττώνονται.

Σχετίζονται τα ινοαδενώματα με τον καρκίνο του μαστού;

Τα ινοαδενώματα είναι καλοήθεις διογκώσεις και δεν σχετίζονται ουσιαστικά με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Ο κύριος λόγος που μας απασχολούν τα ινοαδενώματα είναι η ανάγκη να αποκλείσουμε την περίπτωση του καρκίνου. Όταν μία γυναίκα ψηλαφήσει κάποιον όγκο στο μαστό της, δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα αν αυτός ο όγκος είναι καρκινικός ή είναι κάποιο καλοήθες ινοαδένωμα.  Σ’ αυτό το σημείο έρχεται η εξέταση και διάγνωση έμπειρου ιατρού που από τη ψηλάφηση μπορεί να ταξινομήσει τον όγκο μιας και τα ινοαδενώματα του μαστού είναι στρογγυλά, με ελαστική σύσταση, με ομαλά όρια και ευκίνητα. Αντιθέτως, ο καρκίνος είναι σκληρός, με ανώμαλα όρια, ανελαστικός και δεν μετακινείται εύκολα.

Ποια είναι η θεραπεία των ινοαδενωμάτων;

Η αντιμετώπιση των ινοαδενωμάτων περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την παρακολούθηση για την εντόπιση τυχόν αλλαγών στο μέγεθος και στο σχήμα ή βιοψία για την αξιολόγηση του ογκιδίου.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ογκιδίου ενδείκνυται, αν προκαλεί ενοχλήματα, αν είναι μεγαλύτερο από 2 εκατοστά ή τέλος αν αυξάνεται σε μέγεθος. Ειδικά σε μεγαλύτερες γυναίκες είναι καλό να γίνεται βιοψία  ή ακόμη και αφαίρεση της βλάβης για αποκλεισμό τυχόν καρκινώματος. Η χειρουργική αφαίρεση γίνεται με μέθοδο άμεσης αισθητικής αποκατάστασης, χωρίς όμως να απαιτείται διανυκτέρευση της ασθενούς.