μαστεκτομή
Categories
Γενική Χειρουργική Υγεία

5 σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν τη μαστεκτομή

 Dr Ανθιμίδης Γεώργιος MSc, PhD – Γενικός Χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ. με γνωστικό πεδίο σχετικό με τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Website: www.anthimidis.grEmail: anthimid@gmail.com

 

Κάθε 15 δευτερόλεπτα μια γυναίκα μαθαίνει πως νοσεί από καρκίνο του μαστού. Η στιγμή αυτή σημαίνει την έναρξη μιας αρκετά ψυχοφθόρας και απαιτητικής περιόδου, μιας «περιπέτειας» όπως συχνά χαρακτηρίζεται.

Ένα από τα βασικά μέτρα της θεραπείας του καρκίνου του μαστού είναι η χειρουργική επέμβαση. Καρκινώματα τα οποία διαγνώσθηκαν με σχετικά μικρό μέγεθος συνήθως αντιμετωπίζονται με ογκεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση του όγκου από το μαστό. Σε περιπτώσεις που η ασθένεια διαγνώσθηκε με πιο μεγάλο σχετικά μέγεθος, συνήθως απαιτείται η διενέργεια μαστεκτομής, με ή χωρίς μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό.

Οι απορίες των ασθενών γύρω από την επέμβαση είναι συνήθως αρκετές, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις κυριαρχεί το άγχος για τη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να παραλείπουν ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις.

Παρακάτω συγκεντρώνονται ορισμένες από τις πιο καίριες ερωτήσεις που πρέπει να τεθούν στον Ειδικό Χειρουργό πριν από ένα χειρουργείο μαστεκτομής.

 

1.      Ποιοι τύποι μαστεκτομής υπάρχουν;

  • Απλή μαστεκτομή: Ολική μαστεκτομή, δηλαδή εκτομή ολόκληρου του μαστού, της θηλής – θηλαίας άλω και δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει διατήρηση δέρματος ή ακόμη και της θηλής.
  • Τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή: Ολική εκτομή του μαστού, της θηλής – θηλαίας άλω, δέρματος και μασχαλιαίος λεμφαδενικός καθαρισμός.
  • Ριζική μαστεκτομή: Ολική εκτομή του μαστού, της θηλής – θηλαίας άλω, δέρματος, πλήρης μασχαλιαίος λεμφαδενικός καθαρισμός και εκτομή ελάσσονος και μείζονος θωρακικού μυός.

 

2.      Τι να περιμένω μετά από το χειρουργείο;

Η περίοδος μετά από τη μαστεκτομή ακολουθείται από ορισμένους περιορισμούς για κάποιο χρονικό διάστημα, έως και κάποιους μήνες. Τα προβλήματα, τα οποία καλείται να ξεπεράσει η ασθενής σχετίζονται με το μαστό, τη μασχάλη και το άνω άκρο γενικότερα,  από τη μεριά που έχει πραγματοποιηθεί η μαστεκτομή.

Συχνά οι ασθενείς αισθάνονται ένα μούδιασμα ή ενόχληση στο άνω άκρο εκείνης της πλευράς, συμπτώματα τα οποία μπορεί και να υποχωρήσουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να ζητήσετε από τον ιατρό σας να σας προτείνει ορισμένες ασκήσεις, με απλές κινήσεις, οι οποίες θα σας ανακουφίσουν και θα συμβάλλουν στην ομαλότερη μετεγχειρητική πορεία.

 

3.      Τι είναι το λεμφοίδημα και πώς θα το αποφύγω;

Το λεμφοίδημα άνω άκρου μετά τη μαστεκτομή είναι οίδημα (πρήξιμο) που οφείλεται στην παρέμβαση στους μασχαλιαίους λεμφαδένες και αποτελούσε αρκετά συχνό πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια. Ευτυχώς πλέον, με τη συχνή εφαρμογή της βιοψίας του φρουρού λεμφαδένα και τη συχνή αποφυγή του μασχαλιαίου λεμφαδενικού καθαρισμού, δεν είναι τόσο σύνηθες. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές πληροφορίες σχετικά με το τι είναι και πώς θα μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης και κυρίως επιδείνωσής του.

 

4.      Ποιες είναι οι επιλογές αποκατάστασης του μαστού μετά από τη μαστεκτομή;

Μια από τις σημαντικότερες πληροφορίες που θα πρέπει να έχετε πριν τη διενέργεια της μαστεκτομής σχετίζεται με τις επιλογές αποκατάστασης του μαστού μετά από την επέμβαση.

Ανάλογα με το περιστατικό, η αποκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη μαστεκτομή, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο (άμεση αποκατάσταση) ή μετά από ένα χρονικό διάστημα (απώτερη αποκατάσταση). Η αποκατάσταση μπορεί να  γίνει είτε με αυτόλογους ιστούς της ασθενούς είτε με χρήση ενθεμάτων.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της μαστεκτομής είναι ένα θέμα το οποίο δεν πρέπει να υποτιμάται από ασθενείς και χειρουργούς. Η αποκατάσταση μαστού μετά τη μαστεκτομή πραγματοποιείται για την αποκατάσταση της ανατομίας και της συμμετρίας του σώματος και επιδρά θετικά στην ψυχολογία της ασθενούς που αγωνίζεται ενάντια της νόσου.

 

5.      Τι προετοιμασίες πρέπει να κάνω στο σπίτι ή τη δουλειά μου μετά το χειρουργείο;

Όπως προαναφέρθηκε, το πρώτο χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο θα υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, κυρίως στις κινήσεις του άνω άκρου στην πλευρά στην οποία έχει πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

Μερικές συμβουλές – πληροφορίες για τις επόμενες ημέρες:

  • Η νοσηλεία της ασθενούς μετά τη μαστεκτομή διαρκεί συνήθως 2-3 ημέρες. Στη συνέχεια θα πρέπει να έχει κανονίσει τη μεταφορά της στο σπίτι, καθώς τις πρώτες ημέρες δεν συστήνεται η οδήγηση.
  • Μην κάνετε βαριές χειρωνακτικές εργασίες το πρώτο διάστημα. Η άρση βάρους καθώς και η υπερέκταση του σύστοιχου άνω άκρου δεν συστήνονται.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη συνέχιση τυχόν φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνατε πριν το χειρουργείο.
  • Προμηθευτείτε έναν ειδικό στηθόδεσμο για μετά τη μαστεκτομή.
  • Συζητήστε με το Χειρουργό σας, σχετικά με την επιστροφή στην εργασία σας, ανάλογα με τη φύση αυτής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπισή του, επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Ειδικού Χειρουργού Δρ. Γιώργου Ανθιμίδη.

Description of Image

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σολωμού 4 Αγία Παρασκευή 153 41
Τηλ: 210 60 82 271
Fax: 210 60 82 271
Email: info@i-ygeia.gr

Follow us on

Facebook Instagram