Ανδρολογία, Γυναικολογία, Δερματολογία, Νευρολογία - Ψυχιατρική, Υγεία
Αφροδίσια νοσήματα
05/02/2016 , 10:24 AMΟ όρος
αφροδίσια νοσήματα
ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αναφέρεται σε αυτά που μπορούν να μεταδοθούν με το
σεξ
.
Έρπης Γεννητικών Οργάνων: οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα. Υπάρχουν οι τύποι 1 και 2 του ιού, που προκαλούν την ανάπτυξη μικρών πληγών στη γεννητική περιοχή. Ο τύπος 2 είναι το συχνότερο αίτιο του γεννητικού έρπη, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των περιστατικών τύπου 1 (που προκαλεί τον απλό έρπητα σε χείλη και στόμα), λόγω πιθανών αλλαγών των πρακτικών σεξ. Όταν κάποιος μολυνθεί πρώτη φορά από τον ιό μπορεί να εμφανίσει μικρές φουσκάλες στα γεννητικά όργανα με πόνο ή αίσθημα καψίματος που από διάφανες γίνονται πιο σκούρες και καταλήγουν να δημιουργούν μικρές πληγές.
Οξυτενή Κονδυλώματα: προκαλούνται από τον ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων HPV-Human Papilloma Virus. Εμφανίζονται στην ουρήθρα, τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό ως δερματικές παθήσεις που μοιάζουν εξ όψεως σαν μικρό κουνουπίδι. Τα
κονδυλώματα
είναι συνήθως ανώδυνα, ερυθρορόδινης ή φαιόγκριζης απόχρωσης. Έχουν μαλακή σύσταση και πεπλατυσμένη βάση ή με μίσχο.
Χλαμύδια: ένα από τα συχνότερα αφροδίσια νοσήματα. Μεταδίδονται με κολπική, πρωκτική ή στοματική ερωτική επαφή. Εάν μια έγκυος έχει μολυνθεί από χλαμύδια, το νεογέννητο μπορεί να μολυνθεί κατά τον τοκετό. Τα χλαμύδια αποτελούν μια «σιωπηρή νόσο», καθώς το 75% των γυναικών και το 50% των ανδρών μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Μετά από μόλυνση του τραχήλου ή της ουρήθρας μπορεί να προκληθούν ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο ή το πέος ή καύσος κατά την ούρηση. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό, πόνο στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, πόνο κατά την ερωτική επαφή, ναυτία, ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Αν δεν θεραπευθούν τα χλαμύδια μπορεί να αποτελέσουν αίτια στειρότητας. Η διάγνωση των χλαμυδίων γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις και η θεραπεία με αντιβιοτική αγωγή. Τα άτομα με χλαμύδια πρέπει να απέχουν από ερωτικές επαφές μέχρι να θεραπευθούν.
Βλεννόρροια: οφείλεται σε ένα βακτήριο που μεταδίδεται σεξουαλικά. Μπορεί είτε να μην εμφανίζει συμπτώματα είτε να προκαλέσει αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, εκκρίσεις από το πέος στους άνδρες ή τον κόλπο σε γυναίκες. Αν επεκταθεί το νόσημα αυτό στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και στειρότητα. Επίσης, αν μία γυναίκα μολυνθεί κατά την εγκυμοσύνη, το νεογέννητο είναι δυνατόν να μολυνθεί κατά τον τοκετό. Κατόπιν διάγνωσης ο ιατρός χορηγεί αντιβιοτική αγωγή στον ασθενή και στον/στην σύντροφο.
Σύφιλη: οφείλεται σε ένα νηματοειδές μικρόβιο με 14-20 σπείρες. Αρχικά 2-6 βδομάδες μετά τη μόλυνση, εκδηλώνεται ένα ανώδυνο κυκλικό έλκος στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό ή στο στόμα, με διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής (πρωτογόνος σύφιλη). Αν δεν τεθεί η διάγνωση και δε χορηγηθεί θεραπεία, το νόσημα διασπείρεται στον οργανισμό και εξελίσσεται στο δευτερογόνο στάδιο. Μετά από 1-6 μήνες μπορεί να εμφανισθούν διάφορα εξανθήματα σε περιοχές του σώματος (παλάμες, πέλματα, κορμός), με γενική αδιαθεσία, πυρετό, αρθραλγίες (δευτερογόνος σύφιλη). Η σύφιλη χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά, τα εγκεφαλικά αγγεία, το νευρικό σύστημα και αλλού. Κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να μολυνθεί το νεογέννητο. Η διάγνωση του νοσήματος γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις. Η θεραπεία χορηγείται στον ασθενή και τον/την σύντροφο.
HIV/AIDS: ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human Immunodeficiency Virus) που χρησιμοποιεί το γενετικό μηχανισμό των Τ- λεμφοκυττάρων για να αναπαραχθεί και να προκαλέσει το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Όταν κάποιος μολυνθεί από τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει και σε άλλους. Ο φορέας του ιού διανύει κάποια περίοδο κατά την οποία δεν εμφανίζει τα συμπτώματα της ασθένειας. Όταν αναπτυχθεί το
AIDS
τότε ο φορέας του ιού-HIV αρχίζει να «νοσεί» και εμφανίζονται συμπτώματα του AIDS. Ο ιός αυτός προκαλεί πυρετό, διάρροια, απώλεια βάρους, λοιμώξεις και μπορεί να είναι θανατηφόρος. Πλέον είναι διαθέσιμες διάφορες θεραπείες και φάρμακα για την αντιμετώπισή του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αφροδίσια νοσήματα, επισκεφθείτε το http://www.lekas-urology.com/index.php/el/.