Γενική Χειρουργική, Ειδήσεις - Νέα, Υγεία

Αίμα στα κόπρανα: Αναζητήστε τις πιθανές αιτίες

Όταν εμφανίζεται αίμα στα κόπρανα μπορεί να αποτελεί μια ανησυχητική ένδειξη που συχνά συνδέεται με την εμφάνιση κάποιας λοίμωξης. Το αίμα στα κόπρανα κάποιες φορές είναι ορατό με γυμνό μάτι. Κάποιες φορές όμως ο μόνος τρόπος να εντοπιστεί είναι μέσω ειδικού τεστ κοπράνων. Συνεπώς, είναι πρωταρχικής σημασίας η αναζήτηση των πιθανών αιτιών, όπως οι αιμορροΐδες, για την αντιμετώπισή του. Παρακάτω αναλύονται οι συχνότερες αιτίες του προβλήματος.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν έναν από τους συνηθέστερους λόγους εμφάνισης αίματος στα κόπρανα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι αιμορροΐδες εμφανίζονται στην περιοχή του πρωκτού και συντελούν στην εγκράτεια των κοπράνων βοηθώντας τον πρωκτικό σφιγκτήρα. Το πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας εμφανίζεται όταν οι αιμορροΐδες θρομβώνονται, και συνεπώς προκαλείται αιμορραγία.

Εκκολπώματα

Άλλη μία αιτία της εμφάνισης αίματος στα κόπρανα είναι τα εκκολπώματα. Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου, ή αλλιώς εκκολπωματική νόσος, είναι μία φλεγμονή του εντέρου που προκαλεί αιμορραγία κατά την αφόδευση. Συνήθως πλήττονται άτομα προχωρημένης ηλικίας, λόγω αλλαγών που υφίστανται στο εντερικό τοίχωμα.

Πολύποδες, ή καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο πολύποδας του παχέος εντέρου είναι εξ’ ορισμού ένας καλοήθης όγκος. Η ανάπτυξή του όμως μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καρκινωμάτων. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας (από τα 50 και έπειτα) και η αντιμετώπισή του πραγματοποιείται αποκλειστικά με χειρουργική εξέταση. Οι πολύποδες είναι μία από τις περιπτώσεις όπου το αίμα στα κόπρανα δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. Συνεπώς, το τεστ κοπράνων είναι αναγκαίο.

Πρωκτική σχισμή

Η πρωκτική σχισμή είναι ένας ακόμη λόγος εμφάνισης αίματος στα κόπρανα. Αφορά, ουσιαστικά, μια λεπτή ρωγμή στον πρωκτικό ιστό, η οποία προκαλεί πόνο κατά την προετοιμασία του εντέρου για αφόδευση και ευθύνεται για την εμφάνιση αίματος στα κόπρανα. Η πρωκτική σχισμή παρατηρείται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες και ηλικιωμένους, αλλά δεν αποκλείεται η εμφάνισή της και σε μικρότερες ηλικίες.

Οι αιμορροΐδες, τα εκκολπώματα, ο πολύποδας και η ραγάδα στον πρωκτό είναι μόνο κάποια από τα αίτια που σχετίζονται με την εμφάνιση αίματος στα κόπρανα. Για να εντοπίσετε όλα τα πιθανά συμπτώματα, καθώς και τους κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης, συμβουλευτείτε τον αρμόδιο γιατρό.