Γενική Χειρουργική, Υγεία
Αίμα στα κόπρανα: Υπάρχει λόγος ανησυχίας;
26/06/2017 , 3:22 PM
Όθων Μιχαήλ MD, MSc, PhD - Γενικός Χειρουργός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι παντρεμένος με την Δικηγόρο Αθηνών Ρομίνα Καραγιάννη. Είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα» καθώς και κάτοχος τίτλου Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Λαπαροσκοπική, Ελάχιστα Επεμβατική και Ρομποτική Χειρουργική. Είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Παλαιού...
Το αίμα στα κόπρανα, συνήθως, υποδεικνύει την ύπαρξη αιμορραγίας σε κάποιο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Το χρώμα του αίματος υποδυκνείει σε πολλές περιπτώσεις και την πηγή προέλευσης της αιμορραγίας καθώς και το μέγεθός της. Αν πρέπει να ανησυχήσει ο ασθενής και να προσέλθει στον ιατρό δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Ακόμα και μια μικρή απώλεια αίματος είναι αίτιο διερεύνησης, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Εάν τα κόπρανα έχουν έντονο μαύρο χρώμα, η κένωση ονομάζεται μέλαινα και αυτό είναι ένδειξη πως η αιμορραγία προέρχεται από το ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Ενώ εάν το χρώμα είναι έντονο ζωηρό κόκκινο τότε η αιμορραγία ενδεχομένως προέρχεται από κάποιο σημείο του κατώτερου πεπτικού συστήματος
Εξαίρεση στον κανόνα της παθολογίας του γαστρεντερικού συστήματος αποτελεί η αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων που οφείλεται σε λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγήςς, συμπληρώματος διατροφής ή φαγητού. Σε αυτό περιλαμβάνονται η ασπιρίνη, ο σίδηρος, τα αντιπηκτικά φάρμακα, τα παντζάρια κ.α.
Επίσης κάποιες φορές μπορεί να προέρχεται απο κάποιον μικρό τραυατισμό, π.χ λόγω δυσκοιλιότητας ή λόγω κάποιας εξέτασης, π.χ κολονσκόπηση,ορθοσκόπηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδιαίτερη σημασία έχει εκτός απο το χρώμα το κοπράνων και η ποσότητας της πρόσμιξης του αίματος στα κόπρανα.
Οι παθήσεις που συχνά εμφανίζουν απώλεια αίματος στα κόπρανα, ή αναμεμειγμένα με το χαρτί ή σταγόνες αίματος στη λεκάνη της τουαλέτας αφορούν κυρίως παθήσεις της ορθοπρωκτικής περιοχής με συνηθέστερες τις αιμορροϊδες και τις ραγάδες πρωκτικού δακτυλίου.
Άλλες παθήσεις που εμφανίζουν αυξημένη απώλεια αίματος είναι συνήθως καταστάσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνσης, όπως η φλεγμονώδης νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn), οι πολύποδες του παχέος εντέρου, η εκκολπωματίτιδα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Πιο οξείες καταστάσεις που παρουσιάζουν και απώλεια αίματος απο το ορθό είναι οι διάφορες αγγειακές δυσπλασίες, το έλκος στομάχου, οι κιρσοί του οισοφάγου και διάφοροι όγκοι.
- Ραγάδα Πρωκτικού Δακτυλίου: Η ραγάδα πρωκτού είναι ένας μικρός τραυματισμός στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου κοντά στον πρωκτό Μπορεί να προκληθεί απο δυσκοιλιότητα, τραυματισμό, κονδυλώματα ή δυσλειτουργία του σφιγητριακού μηχανισμού. Οι ασθενείς αισθάνονται έντονο οξύ πόνο ή αίσθημα καψίματος κατά την κένωση με παρουσία κηλίδων αίματος στα κόπρανα, στο χαρτί ή στην λεκάνη. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει απο λίγα λεπτά έως και ώρες μετά την κένωση. Σε μεγάλο ποσοστό οι ραγάδες θεραπεύονται μόνες του ενώ σε χρόνιες καταστάσεις απαιτείται χειρουργική θεραπεία με κλασσικές μεθόδους ή με τη χρήση εξελιγμένων εργαλείων όπως το Εφαρμογή βρίσκει επίσης η θεραπεία με Botox.
- Αιμορροϊδοπάθεια: Οι αιμορροϊδες είναι φυσιολογικά αγγεία του οργανισμού που δρουν σαν προστετυτικά μαξιλάρια στον πρωκτό και ενισχύουν την εγκράτεια. Όταν γίνουν παθολογικές οι αιμορροΐδες, προακλείται πλέον αιμορροϊδοπάθεια. Η παθολογική αυτή κατάσταση μπορεί να υποστεί κάποια ρωγμή στο εξωτερικό τοίχωμα και η παρουσία αίματος στο χαρτί, στη λεκάνη ή μαζί με τα κόπρανα να θορυβήσει τον ασθενή. Επίσης μπορείνα θρομβωθούν και να υποστούν ρήξη με αρκετά μεγάλη απώλεια αίματος. Σε αιμορροϊδοπάθεια αρχικού και μετρίως προχωρημένου σταδίου εφαρμόζεται η ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική αντιμετώπισης με Οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια συνιστάται να μην παραμελούν την κατάστασή τους για να πετύχει ο χειρουργός το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, ανώδυνα και αναίμακτα.
- Εκκολπωματίτιδα: Τα εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια στο εσωτερικό τμήμα του εντέρου που μπορεί να φράξουν και να μολυνθούν. Η κατάσταση ονομάζεται εκκολπωματιτιδα και εμφανίζεται με πόνο στο αριστερό κάτω σημείο της κοιλιάς και ενδεχόμενη παρουσία αίματος. Είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή, αλλά η επιπλοκή της που είναι η ρήξη του εκκολπώματος χρειάζεται μια βαρειά χειρουργική επέμβαση.
- Ελκώδης Κολίτιδα: Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία ασθένεια που ανήκει στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ξεκινάει λίγο πριν την μέση ηλικία και προκαλεί φλεγμονή στο παχύ έντερο. Πρόκειται για μια πάθηση που γίνεται χρόνια, ο ασθενής μαθαίνει να ζεί με αυτήν, αντιμετωπίζεται μα φαρμακευτική αγωγή και ο χειρουργός επεμβαίνει μόνο στην περίπτωση αντιμετώπισης επιπλοκών, όπως είναι η δημιουργία περιεδρικών συριγγίων
- Πολύποδες Παχέος Εντέρου: Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι μικρές μάζες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου και αυξάνονται σταδιακά με την ηλικία. Συχνά κάποιοι πολύποδες τραυματίζονται με την διέλευση των κοπ΄ρανων και αιμορραγούν. Συνιστάται η κολονοσκόπηση διότι κάποιοι απο αυτούς μπορεί να εξαλλαγούν σε καρκίνο.
- Καρκίνος Εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πιο συνηθισμένους καρκίνους στη Δυτική κοινωνία. Σε αυτό έχει συμβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η διατροφή. Η απώλεια αίματος θα θορυβήσει σίγουρα τον ασθενή επειδή θα είναι σταθερή σχεδόν μετά απο κάθε κένωση και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε καταστάσεις ηρεμίας. Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να αποβεί σωτήρια για τον ασθενή
Η απώλεια αίματος από τον πρωκτό ή η παρουσία του στο χαρτί, στη λεκάνη ή μαζί με τα κόπρανα είναι ένα πρώτο σημάδι οτι κάτι έχει συμβεί στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Όσο ήπια και να είναι τα συμπτώματα, η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να σώσει τη ζωή μας.