Γενική Χειρουργική, Υγεία

Αιμορροΐδες: Σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, δηλαδή του πρωκτού και μοιάζουν με αγγειακά ‘‘μαξιλαράκια’’.

Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός καθώς εξασφαλίζουν τη στεγανότητα του πρωκτού, δηλαδή την εγκράτεια και προστατεύουν τον βλεννογόνο του εντέρου από τραυματισμούς.

Όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και εξέρχονται του πρωκτού, έχουμε αιμορροϊδοπάθεια.

Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς ενώ έχει υπολογιστεί ότι ταλαιπωρεί περίπου το 75% του δυτικού πληθυσμού.

Κατηγορίες αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες  μπορεί να είναι εσωτερικές ή εξωτερικές.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες δημιουργούνται λόγω πήξης συγκεντρωμένου αίματος κάτω από το δέρμα του πρωκτού προκαλώντας περιπρωκτική θρόμβωση. Η θεραπεία των εξωτερικών αιμορροΐδων είναι άμεση με απλή αφαίρεση του θρόμβου υπό τοπική αναισθησία.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες  έχουν την τάση να προβάλλουν έξω από τον πρωκτό και διακρίνονται σε 4 βαθμούς:

1ου βαθμού: Δεν προβάλλουν προς τα έξω. Είναι εμφανείς μόνο με τη χρήση πρωκτοσκοπίου.

2ου βαθμού: Προβάλλουν κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται από μόνες τους.

3ου βαθμού: Προβάλλουν κατά την κένωση, αλλά δεν μπορούν να αναταχθούν από μόνες τους.  Η ανάταξη γίνεται με το χέρι από τον ίδιο τον ασθενή.

4ου βαθμού: Η πρόπτωση είναι μόνιμα εκτός του πρωκτού και η ανάταξη δεν είναι δυνατή.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των αιμορροΐδων;

Οι πιο συχνές αιτίες της αιμορροϊδοπάθειας είναι:

 • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Η κληρονομική προδιάθεση
 • Η καθιστική ζωή
 • Το άγχος
 • Η διατροφή δυτικού τύπου ( πλούσια σε ζάχαρη και φτωχή σε φυτικές ίνες)
 • Το πρωκτικό σεξ
 • Οτιδήποτε αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση: εγκυμοσύνη, παχυσαρκία, βήχας, συχνή άρση βαρών

Αιμορροΐδες: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα βασικότερα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι:

 • διόγκωση
 • αιμορραγία
 • αίσθημα ατελούς αφόδευσης
 • έκκριση βλέννας
 • κνησμός
 • πόνος
 • ερεθισμός

Πώς γίνεται η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας;

Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας πρέπει να γίνεται από έμπειρο εξειδικευμένο χειρουργό παχέος εντέρου και πρωκτού. Πολλές φορές οι ενοχλήσεις στην περιοχή του πρωκτού λανθασμένα αποδίδονται στις αιμορροΐδες ενώ μπορεί να οφείλονται σε άλλες παθήσεις όπως η ραγάδα δακτυλίου, το περιπρωκτικό απόστημα και ο καρκίνος του πρωκτού.

Τα πρώτα στάδια της διάγνωσης είναι η λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και η λεπτομερής κλινική εξέταση που περιλαμβάνει επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας, δακτυλική εξέταση του πρωκτού και του ορθού και ψηφιακή πρωκτοσκόπηση.

Ανάλογα με το στάδιο της αιμορροϊδοπάθειας, ο ιατρός θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος θεραπείας.

Αιμορροΐδες και Θεραπεία

Η θεραπεία των αιμορροΐδων πρέπει να είναι πάντα εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή και εξαρτάται από το στάδιο της εξέλιξης.

Για τις αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού η θεραπεία είναι συντηρητική  και επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.  Αυτό επιτυγχάνεται με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως. Ταυτόχρονα, προτείνεται η αποφυγή πικάντικων τροφίμων και αλκοολούχων ποτών.

Παράλληλα, συνιστάται χρήση τοπικών αλοιφών αλοιφών με αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και φαρμάκων που μαλακώνουν τη σύσταση των κοπράνων.

Συστήνονται επίσης πλύσεις με χλιαρό νερό στην περιοχή μετά την αφόδευση ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση χαρτιού υγείας.

Για τις αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού, η θεραπεία στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι επεμβατική. Τα τελευταία 20 χρόνια η επιστημονική γνώση, σε συνδυασμό με την συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία έχουν συντελέσει στον σχεδιασμό καινοτόμων και επαναστατικών μεθόδων θεραπείας των αιμορροΐδων.

Στις μέρες μας οι χειρουργοί ιατροί της περιπρωκτικής περιοχής έχουν στη διάθεσή τους ένα σύνολο τεχνικών που τους επιτρέπουν να απαλλάξουν μόνιμα τον ασθενή από τα δυσάρεστα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας των αιμορροΐδων

Σήμερα, οι χειρουργοί έχουν στη διάθεσή τους μια πληθώρα καινοτόμων μεθόδων που έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση:

 • Περίδεση αιμορροΐδων: Πρόκειται για μία ευρέως εφαρμοζόμενη πρακτική στα πρωκτολογικά κέντρα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Είναι εξαιρετικά ανώδυνη ενώ πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία στο ιατρείο.
 • Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan: Οι αιμορροΐδες αφαιρούνται ριζικά, ενώ η μέθοδος χαρακτηρίζεται από τα πολύ μικρά ποσοστά υποτροπής.
 • Αιμορροϊδοπηξία κατά Longo: Εφαρμόζεται κυρίως για αιμορροΐδες 3ου βαθμού. Με την αιμορροϊδοπηξία μειώνεται η αιμάτωση των αιμορροΐδων, ενώ προκαλείται η ανόρθωσή τους.
 • Μέθοδος HAL ή THD: Βασίζονται στην απολίνωση των αρτηριών που τροφοδοτούν τις αιμορροΐδες, με αποτέλεσμα αυτές σταδιακά να συρρικνώνονται.
 • Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP): Αποτελεί την πιο σύγχρονη και καινοτόμο μέθοδο αντιμετώπισης των αιμορροΐδων. Είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητά του.
 • Επέμβαση Rafaelo: Έχει παρόμοια φιλοσοφία με το Laser, με τη χρήση μικρότερη ς ενέργειας, αποφεύγοντας την πρόκληση εγκαυμάτων στην περιοχή. Είναι εξαιρετικά ανώδυνη και έχει διάρκεια μόλις 15 λεπτά.

Η τεχνικές αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας απαιτούν εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση του ιατρού που θα τις εφαρμόσει. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Κυρίτσης μετεκπαιδεύτηκε στον τομέα της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής και συγκεκριμένα, εξειδικεύτηκε στην αντιμετώπιση παθήσεων του παχέος εντέρου και πρωκτού, ενώ διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του παχέος εντέρου και του πρωκτού.