Γενική Χειρουργική, Υγεία

Αιμορροϊδοπάθεια: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Όθων Μιχαήλ MD, MSc, PhD - Γενικός Χειρουργός

Όθων Μιχαήλ MD, MSc, PhD - Γενικός Χειρουργός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι παντρεμένος με την Δικηγόρο Αθηνών Ρομίνα Καραγιάννη. Είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα» καθώς και κάτοχος τίτλου Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Λαπαροσκοπική, Ελάχιστα Επεμβατική και Ρομποτική Χειρουργική. Είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Παλαιού...

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές αγγειακές ανατομικές δομές του ανθρώπινου σώματος. Η ετυμολογία της ονομασίας «αιμορροϊδες» προέρχεται από τις λέξεις «αίμα» και «ρέω», δηλαδή το αίμα που ρέει ή κυκλοφορεί και το οποίο αποτελεί το κύριο συστατικό στοιχείο των αιμορροιδικών αγγείων.

Οι αιμορροΐδες τρεις μικροί σάκοι που έχουν διάμετρο 2-15 χιλ. περίπου και βρίσκονται στο τελευταίο μέρος του πρωκτικού σωλήνα, σε απόσταση 1,5-2 εκ. από το δέρμα του πρωκτού.

Οι αιμορροϊδες ή αλλιώς «αιμορροϊδικοί όζοι» δρούν σαν προστατευτικά μαξιλαράκια της περιοχής εξασφαλίζοντας μόνιμη, πλήρη και χαλαρή απόφραξη του αυλού του εντέρου στο σημείο όπου βρίσκονται βοηθώντας και ελέγχοντας την αποβολή των αερίων και των κοπράνων.

Πώς προκαλείται η αιμορροϊδοπάθεια;

Με την πάροδο του χρόνου ο σύνδεσμος που συγκρατεί τις αιμορροΐδες στο τοίχωμα του πρωκτού αρχίζει να εκφυλίζεται και να χαλαρώνει. Οι αιμορροϊδες παύουν να είναι πλέον ισχυρά προσκολλημένες στα βαθύτερα στρώματα, και ιδιαίτερα στο τοίχωμα του σφιγκτήρα, και έτσι υφίστανται μετακίνηση από την αρχική τους θέση και τελικά καταλήγουν σε πρόπτωση προς το πρωκτικό χείλος, η οποία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της αιμορροΐδοπάθειας. Η χαλάρωση των στηρικτικών ιστών οδηγεί επίσης στη διάταση των αγγείων και επομένως στην αύξηση του μεγέθους των αιμορροϊδικών όζων. Η αλλαγή θέσης και η διάταση έχουν ως αποτέλεσμα την ευθραυστότητα του βλεννογόνου που καλύπτει τους  αιμορροϊδικούς όζους.

Η νόσος των εσωτερικών αιμορροΐδων μπορεί να προκαλείται από:

1.    Κώλυμα στη φλεβική επαναφορά, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης όπως κύηση, προσπάθεια κατά την αφόδευση, πυλαία υπέρταση, χρόνιο βήχα.

2.    Από κακή αγγειακή αιμάτωση, η οποία προκαλείται είτε από μηχανική απόφραξη (όπως δυσκολία κατά την αφόδευση και παραμονή των κοπράνων στη λήκυθο), είτε από λειτουργική απόφραξη και διαταραχή στη φλεβική παροχέτευση λόγω αδυναμίας του εσωτερικού σφιγκτήρα να υφίσταται χαλάρωση κατά την αφόδευση.

3.    Αύξηση της ροής του αρτηριακού αίματος στην περιοχή των σπλάγχνων που επηρεάζει την κάτω μεσεντέριο αρτηρία (αρτηρία η οποία τροφοδοτεί με αίμα τους αιμορροϊδικούς όζους). Αυτή η αύξηση της ροής θα μπορούσε να συμμετάσχει ως ένα βαθμό στη διαστολή των εσωτερικών αιμορροΐδων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και κυρίως των συμπτωμάτων μετά απο γεύματα.

Τι είναι η οξεία αιμορροϊδική κρίση;

Η οξεία αιμορροϊδική κρίση είναι η περίοδος κατά την οποία εμφανίζονται έντονα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι αρκετά θορυβώδη και περιλαμβάνουν ισχυρό πόνο, αίσθημα τραυματισμού κατα την διαδικασία της κένωσης και απώλεια αίματος.

Ο σκοπός της θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας δεν είναι η αφαίρεση των αιμορροϊδικών αγγείων, αλλά η μόνιμη εξάλειψη του πόνου η διόρθωση της τυχόν αναιμίας, όταν υπάρχει μακροχρόνια απώλεια αίματος από τις αιμορροΐδες, η ανάταξη της πρόπτωσης των αιμορροΐδων και διόρθωση του οιδήματος λόγω κωλύματος στη φλεβική κυκλοφορία.

Για την χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις και σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει ο χειρουργός να προβαίνει σε αφαίρεση των αιμορροϊδων χωρίς να λαμβάνονται υπ΄όψιν οι παρακάτω συνθήκες:

·         Έντονα και επαναλαμβανόμενα κατά συχνά χρονικά διαστήματα συμπτώματα της αιμορροϊδικής νόσου

·         Τα συμπτώματα πρέπει να  προέρχονται από την αιμορροϊδοπάθεια

·         Το στάδιο της νόσου παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση για την επιλογή της θεραπείας

·         Οι επιπλοκές ή αποτυχίες από προηγούμενες συντηρητικές ή χειρουργικές θεραπείες

·         Απώλεια αίματος κατά την αφόδευση ή ανεξαρτήτως

·         Έντονος πόνος

·         Στένωση που προκαλεί πρόβλημα στην αφόδευση

Για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας υπάρχουν και εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι που λόγω της ακρωτηριαστικής τεχνικής που ακολουθείται ακόμη και σήμερα απο την πλειονότητα των μη εξειδικευμένων χειρουργών,  εγκυμονούν διάφορους κινδύνους εμφανών επιπλοκών, όπως είναι η ακράτεια και η στένωση του πρωκτού. Όλα τα προβλήματα των παλαιότερων τεχνικών, έχουν πλέον ξεπεραστεί με την εφαρμογή νέων και ανώδυνων τεχνικών αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας με Laser.

Η εφαρμογή του Laser στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας έχει όλα τα οφέλη της σύγχρονης χειρουργικής. Είναι μέθοδος ανώδυνη, αναίμακτη, χωρίς νοσηλεία, χωρίς χειρουργικό τραύμα και χωρίς μετεγχειρητικούς περιορισμούς. Η πιο διαδεδομένη θεραπεία που εφαρμόζει ο εξειδικευμένος στις πρωκτικές παθήσεις χειρουργός,  είναι η Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP).

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική,  ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας 2ου, 3ου και σε επιλεγμένους ασθενείς 4ου βαθμού. Η επέμβαση διενεργείται με μια μικρή παρακέντηση μέσα στον αιμορροϊδικό όζο και την εφαρμογή με απόλυτα ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο της ενέργειας Laser στα τοιχώματα του αγγείου. Επειδή δεν πρόκειται για κανονικό χειρουργείο, δεν υπάρχει δηλαδή αφαίρεση ιστών, δεν τοποθετούνται ράμματα, δεν προκαλείται τραύμα στους ιστούς, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ακράτειας και δεν χρειάζεται γενική αναισθησία. Για την πραγματοποίηση της επέμβασης δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο και η έξοδος πραγματοποιείται μετά απο μερικές ώρες. Η συνολική θεραπεία διαρκεί λίγα λεπτά διαφυλάσσοντας απόλυτα τον βλεννογόνο και το σφικτήρα, εξαλλείφοντας τον κίνδυνο της ακράτειας ή της στένωσης του πρωκτού. Η συρρίκνωση του αιμορροϊδικού όζου είναι απόλυτα εμφανής μετά απο μερικές ημέρες και τα κλινικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Για να μπορέσει ο ασθενής με αιμορροϊδοπάθεια να εκμεταλλευτεί τα οφέλη των νέων αναίμακτων και ανώδυνων τεχνικών, δεν θα πρέπει να αμελήσει την επίσκεψή του στον εξειδιεκυμένο χειρουργό αμέσως με την έναρξη των συμπτωμάτων. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πάθηση που εξελίσσεται και όσο αυξάνεται ο βαμός αιμορροϊδοπάθειας, τόσο μειώνεται και η πιθανότητα εφαρμογής ανώδυνων και αποτελεσματικών τεχνικών