Παθολογία, Υγεία

Αίτια Υψηλής Χοληστερίνης: Τι την προκαλεί;

Η χοληστερίνη βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος μας και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, βοηθά στην σωστή πέψη των τροφών, στην παραγωγή ορμονών και επιτρέπει την παραγωγή της βιταμίνης D. Παράγεται από το ίδιο το σώμα, αλλά μπορεί να βρεθεί και στις προσλαμβάνουσες τροφές.

Ενώ, γενικά, η χοληστερίνη βοηθά θετικά τον οργανισμό μας, η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να αποτελέσει υψηλό κίνδυνο για την υγεία μας και να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ποια είναι όμως τα αίτια υψηλής χοληστερίνης και τι στην προκαλεί;

Αίτια Υψηλής Χοληστερίνης

 

Κακή διατροφή. Θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν:

  • Χοληστερόλη, η οποία βρίσκεται σε ζωικά φαγητά, κόκκινο κρέας και τυρί
  • Κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στις εξής τροφές: μερικά είδη κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα, σοκολάτα, ψημένα και τηγανητά προϊόντα και επεξεργασμένες τροφές
  • Trans λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε μερικά τηγανητά και επεξεργασμένα φαγητά

Παχυσαρκία. Οι άνθρωποι με δείκτη μάζας σώματος άνω των 30 βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερίνης.

Κάπνισμα. Το τσιγάρο βλάπτει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων καθιστώντας πιο εύκολη την συσσώρευση λίπους. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης.

Έλλειψη άσκησης. Η άσκηση εξασφαλίζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής! Αποτελεί αρωγό της καλής χοληστερίνης, ενώ παράλληλα βοηθά στην απώλεια βάρους και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Προτιμήστε ισοτονικές ασκήσεις, δηλαδή το βάδισμα, ελαφρύ τρέξιμο, κολύμπι και ποδήλατο.

Κληρονομικότητα. Κάποιοι άνθρωποι πάσχουν από μια γενετική πάθηση, η οποία ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Πρόκειται για μια κληρονομική νόσο κατά την οποία η χοληστερίνη παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα χωρίς όμως να συντρέχει κάποιος από τους ανωτέρω λόγους.

Μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης λόγω άλλων ιατρικών συνθηκών, όπως:

  • Διαβήτης
  • Ηπατική ή νεφρική νόσος
  • Πολυκυστικές ωοθήκες
  • Εγκυμοσύνη και άλλες συνθήκες που αυξάνουν τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών
  • Υπολειτουργικός θυροειδής αδένας, ή αλλιώς υποθυρεοειδισμός
  • Φάρμακα που αυξάνουν τη κακή χοληστερίνη