Δερματολογία, Υγεία

Ακμή δέρματος: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Τι είναι η ακμή δέρματος και πως προκαλείται;

 

Η ακμή αποτελεί μία πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία. Δεν αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, όπως σε γυναίκες είκοσι πέντε ετών και άνω.

Η δερματική αυτή πάθηση, δεν οφείλεται κατά βάση σε κάποιο συγκεκριμένο βακτήριο αλλά σε παράγοντες που εστιάζουν στην αντίδραση του ίδιου του οργανισμού στις διάφορες ορμόνες. Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες που μπορεί να δημιουργηθούν από εξωτερικούς παράγοντες.

Μία ακόμα βασική αιτία που οδηγεί στην εμφάνιση της, είναι το άγχος, αλλά και η κόπωση που συνήθως ρυθμίζεται και αντιμετωπίζεται σε πιο μακροχρόνια βάση. Στις καταστάσεις αυτές, προκαλείται παραγωγή σμήγματος κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, το οποίο όταν πλέον δεν μπορεί να ρεύσει, δημιουργεί “φράξιμο” στους πόρους της επιδερμίδας. με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται η δερματική ακμή.

Ποιες είναι οι μορφές της δερματικής ακμής;

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί η πάθηση της ακμής. Ο κυριότερος είναι η “κοινή ακμή” (Acne Vulgaris). Η βασική συμπτωματολογία επικεντρώνεται στην εμφάνιση μαύρων ή και λευκών στιγμάτων, κυρίως σε περιπτώσεις μη φλεγμονωδών κατατάσεων, αλλά και μεγαλύτερων δερματικών αλλοιώσεων οι οποίες δημιουργούν και τη λεγόμενη φλεγμονώδη ακμή. Αυτές οι δύο μορφές είναι πιθανό να συνυπάρχουν δημιουργώντας  πιο έντονο πρόβλημα.

Πώς αντιμετωπίζεται η δερματική ακμή;

 

Το κομμάτι της αντιμετώπισης της ακμής επικεντρώνεται κυρίως στις αιτίες που τη δημιουργούν. Αρχικά, δέρματα τα οποία εμφανίζουν την τάση να αναπτύξουν ακμή σε κάποια επερχόμενη φάση λόγω της λιπαρής τους σύστασης, ενδείκνυται προληπτικά να καθαρίζονται με ειδικά προϊόντα καθαρισμού για λιπαρές επιδερμίδες, σχολαστικά και σε καθημερινή βάση. Στις περιπτώσεις που συνυπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή ή και ψυχολογικοί λόγοι, είναι θετική και απαραίτητη η συμβουλή ειδικού ιατρού στην εκάστοτε περίπτωση. Ο εξειδικευμένος ιατρός, σε συνδυασμό με την αγωγή του δερματολόγου θα μπορέσει αν όχι να εξαφανίσει, τότε να περιορίσει τον παράγοντα που δυσχεραίνει το πρόβλημα.

Tι περιλαμβάνει η αγωγή για την καταπολέμηση της δερματικής ακμής;

 

Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα προϊόντα είτε από το στόμα είτε σε μορφή κρέμας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αρχίζουν να εμφανίζονται κατά βάση μετά από τρεις μήνες και δεν υπόσχονται την ολοκληρωτική αντιμετώπιση της ακμής, ούτε αποκλείουν την επανεμφάνισή της. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η τήρηση των συμβουλών των ειδικών, μπορεί να δώσει  θεαματικά αποτελέσματα και ανά την περίπτωση να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την πάθηση, ακόμα και να την εξαλείψει.