Υγεία, Ωτορινολαρυγγολογία

Αλλεργική Ρινίτιδα

Δρ. Μιχαήλ Τσούνης - ΩΡΛ – Ρινοχειρουργός

Δρ. Μιχαήλ Τσούνης - ΩΡΛ – Ρινοχειρουργός

Δρ Μιχαήλ Τσούνης ΩΡΛ - Ρινοχειρουργός Ο Μιχάλης Τσούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Το 1997 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) από όπου και αποφοίτησε το 2003. Ειδικεύτηκε στην Ωτορινολαρυγγολογία-Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου στο...

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως και εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε άντρες, γυναίκες και παιδιά. Ουσιαστικά, αποτελεί μια υπερευαισθησία, δηλαδή μία υπέρμετρη αντίδραση του οργανισμού σε ερεθιστικούς παράγοντες που βρίσκονται στο φυσικό μας περιβάλλον.

 

Σε ποιους ερεθιστικούς παράγοντες (αλλεργιογόνα) οφείλεται η αλλεργική ρινίτιδα;

Όπως είπαμε, η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα, τα οποία καταφέρνουν να ερεθίσουν το βλεννογόνο της μύτης. Κάποια από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα είναι:

 • Η γύρη από τα φυτά ή τα δέντρα
 • Το γρασίδι
 • Τα ακάρεα (μικρά ζωύφια με μέγεθος συνήθως μικρότερο του ενός χιλιοστού)
 • Η σκόνη
 • Οι μύκητες (μούχλα)
 • Τα επιθήλια ή οι εκκρίσεις από ζώα

 

Τύποι αλλεργικής ρινίτιδας

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο άνθρωπος εκτίθεται σε ορισμένα αλλεργιογόνα όλο το χρόνο, ενώ σε κάποια άλλα ορισμένες εποχές του έτους. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η ρινίτιδα διακρίνεται σε:

Εποχιακή

Εμφανίζεται πιο συχνά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Οφείλεται στην έξαρση των αλλεργιογόνων που βρίσκονται στη φύση (π.χ. γύρη, γρασίδι, έντομα).

Ολοετής

Μπορεί να εμφανιστεί καθόλη τη διάρκεια του έτους. Οφείλεται κυρίως σε αλλεργιογόνες ουσίες που βρίσκονται μέσα στο σπίτι (π.χ. ακάρεα, σκόνη, μούχλα).

 

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Η αλλεργική ρινίτιδα εκφράζεται συνήθως σαν ένα κοινό κρυολόγημα. Στα συχνότερα συμπτώματα συγκαταλέγονται:

 • Φτάρνισμα
 • Βήχας
 • Ρινική καταρροή
 • Κνησμός
 • Δερματικά εξανθήματα
 • Ευερέθιστα μάτια
 • Πονοκέφαλος

 

Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν ειδικό ΩΡΛ;

Όταν ο ασθενής παρατηρήσει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι σημαντικό να συμβουλευτεί έναν εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο. Ο ιατρός θα διαγνώσει την αλλεργική ρινίτιδα και θα απορρίψει το ενδεχόμενο συσχετισμού των συμπτωμάτων με άλλες παθήσεις. Καλό θα είναι ο ασθενής να μην ακολουθεί μια θεραπεία που νομίζει ο ίδιος πως είναι σωστή για αυτόν. Το σωστό και το ασφαλές είναι ο ειδικός ιατρός να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, μετά από μια εμπεριστατωμένη διάγνωση.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση για την αλλεργική ρινίτιδα;

Αρχικά, ο ΩΡΛ λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και έπειτα προχωρά στην κλινική εξέταση και στον έλεγχο της ρινός ενδοσκοπικά. Ο ιατρός αξιολογεί το ρινικό βλεννογόνο και την εικόνα της ρινικής κοιλότητας, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο παρουσίας υπερτροφικών ρινικών κογχών.

Εκτός από την ενδοσκοπική εξέταση της μύτης, μπορεί να πραγματοποιηθεί και έλεγχος αλλεργιών με τη δοκιμασία νυγμών (skin prick test). Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη και η διεξαγωγή αιματολογικών εξετάσεων.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα του ασθενούς. Για αυτό, στόχος της θεραπείας είναι η εξασθένιση των συμπτωμάτων που είναι συνήθως ιδιαίτερα ενοχλητικά.

Ήπια Συμπτώματα

Ο ιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά χάπια και να προτείνει τη χρήση ειδικών ρινικών σπρέι. Έχει αποδειχθεί πως οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή άλλα διαλύματα μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά από τη ρινική συμφόρηση και την καταρροή.

Σοβαρά Συμπτώματα

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, τότε επιλέγεται η ανοσοθεραπεία. Με την ανοσοθεραπεία επιτυγχάνεται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι τον αλλεργιογόνων και η «καταπολέμηση» του προβλήματος.

Συνδυασμός παθήσεων

Εάν ο ΩΡΛ διαπιστώσει την ύπαρξη και άλλων παθήσεων, όπως για παράδειγμα:

 • Στραβό ρινικό διάφραγμα
 • Πολύποδες μύτης
 • Υπερβολικά υπερτροφικές ρινικές κόγχες

τότε παράλληλα με την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας συστήνεται και χειρουργική επέμβαση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το χειρουργείο αλλάζει όλη τη ζωή του ασθενούς, ο οποίος πλέον παύει να ταλαιπωρείται από δυσκολία στην αναπνοή του.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται έπειτα από συνεννόηση του ασθενούς με τον ιατρό.

 

Ο Δρ. Μιχάλης Τσούνης είναι Χειρουργός ΩΡΛ, Στρατιωτικός Ιατρός και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εξειδικευτεί στη Ρινολογία και τη Ρινοχειρουργική σε υψηλού κύρους νοσοκομεία της Ολλανδίας και της Μ. Βρετανίας. Μεταξύ άλλων είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας και έχει αναγνωριστεί ως Ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος του Ιατρικού Συλλόγου της Αγγλίας.