Νευρολογία - Ψυχιατρική, Υγεία

Ίντερνετ και απιστία

Το

Ίντερνετ

έχει εισχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια στη ζωή των ανθρώπων και πλέον είναι μια κοινωνική πραγματικότητα, που διαμορφώνει ένα καινούριο είδος σχέσεων, που είναι συχνά το ίδιο στενές, αληθινές και σημαντικές, όσο και οι σχέσεις που γίνονται εκτός διαδικτύου. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες γνωριμιών έχουν όλο και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ενώ πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων θα προχωρούσε σε σχέση και σε σεξουαλική επαφή με άτομο που θα γνώριζε στο Ίντερνετ.

Τα διαζύγια με κύριο αίτιο τη διαδικτυακή απιστία έχουν σημειώσει αύξηση την τελευταία δεκαετία στην Αμερική, πράγμα που καταδεικνύει τη σημασία των αρνητικών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει στο γάμο ή στη σχέση των χρηστών μια παράλληλη διαδικτυακή σχέση. Παρ’ ότι έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για τη διάκριση μεταξύ σεξουαλικής και ψυχικής απιστίας, όπως φαίνεται, στις διαδικτυακές σχέσεις υπάρχει τόσο το σεξουαλικό, όσο και το συναισθηματικό στοιχείο.

Σε τέτοιου είδους σχέσεις οι σύντροφοι αποκαλύπτουν πιο εύκολα και σε μικρότερο χρονικό διάστημα τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και έχουν λιγότερες αναστολές. Αυτό προκύπτει πιθανώς από την προστασία που τους προσφέρει η ανωνυμία και από την απουσία κοινωνικής κριτικής που θα υφίσταντο διαφορετικά. Επίσης, δεν είναι μικρό το ποσοστό αυτών που φέρονται να ανταλλάσσουν μηνύματα και ερωτικές ιστορίες, να εκτονώνονται σεξουαλικά μέσω του αυνανισμού και να προχωρούν σε συνάντηση με το διαδικτυακό τους ταίρι.

Εκτός του σεξουαλικού, το συναισθηματικό στοιχείο σε αυτές τις

σχέσεις

είναι έντονο καθώς σε πολλές περιπτώσεις καλύπτεται η ανάγκη για αγάπη και φροντίδα που έχει σταματήσει να προσφέρει ο υπάρχων σύντροφος. Συνήθως, τα άτομα που κάνουν διαδικτυακές σχέσεις έχουν κοινά ενδιαφέροντα και πεποιθήσεις, μιλάνε για τα προβλήματα στις υπάρχουσες σχέσεις τους και τις ανησυχίες τους για αυτά, και προσφέρουν υποστήριξη και κατανόηση ο ένας στον άλλον. Η πλειονότητα των ανδρών δίνει έμφαση στην ικανοποίηση μέσω του

σεξ

, ενώ οι γυναίκες στη συναισθηματική κάλυψη που απολαμβάνουν από το διαδικτυακό σύντροφο.

Ακόμα και σε περίπτωση που η

απιστία

περιορίζεται στο διαδίκτυο και η σωματική σεξουαλική επαφή απουσιάζει, οι επιπτώσεις της στη συμβίωση και το γάμο μπορεί να είναι σημαντικές. Οι χρήστες καταναλώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να διατηρήσουν τη σχέση τους στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να μην ασχολούνται επαρκώς με τους ανθρώπους που υπάρχουν πραγματικά στη ζωή τους. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται σταδιακά η επικοινωνία και η ουσία της σχέσης και το ζευγάρι να αποξενώνεται και να απομακρύνεται σεξουαλικά και ψυχικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απιστία στο

διαδίκτυο

, επισκεφθείτε το http://www.askitis.gr/.