Γυναικολογία, Υγεία

Τι είναι τα χλαμύδια και πως μεταδίδονται;

Τα χλαμύδια αποτελούν το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Όπως όλα τα νοσήματα αυτής της κατηγορίας, τα χλαμύδια εμφανίζονται κυρίως σε άτομα που έχουν συχνή εναλλαγή συντρόφων. Παρακάτω θα αναλυθεί περαιτέρω τι είναι τα χλαμύδια, καθώς και οι κύριοι τρόποι μετάδοσής τους.

Τι είναι τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Μετά τη μετάδοσή του, το βακτήριο ζει μέσα στα κύτταρα του οργανισμού.

Η μόλυνση εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες, χωρίς να σημαίνει όμως ότι και οι άντρες δεν είναι υποψήφιοι για μόλυνση από χλαμύδια. Στατιστικά, όλοι οι σεξουαλικά δραστήριοι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από χλαμύδια, αλλά οι πιθανότητες αυξάνονται σε όσους κάνουν τακτική εναλλαγή παρτενέρ.

Στη περίπτωση των χλαμυδίων, ισχύει η φράση ότι «η γνώση είναι η καλύτερη θεραπεία», καθώς η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Δηλαδή, μπορεί ο ασθενής να μην εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα, συνεπώς να μην έχει υποβληθεί σε κάποια θεραπεία, αλλά να μεταδίδει την μόλυνση στους συντρόφους του. Συγκεκριμένα, μόνο το 20% με 30% των ασθενών παρουσιάζει συμπτώματα.

Πώς μεταδίδονται τα χλαμύδια;

Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης των χλαμυδίων είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αν το μολυσμένο άτομο είναι γυναίκα, τα βακτήρια εμφανίζονται στον τράχηλο, στην ουρήθρα και στον κόλπο. Έτσι, μεταφέρονται μέσω των υγρών ή των τοιχωμάτων του κόλπου της γυναίκας. Στην περίπτωση του άντρα, τα βακτήρια εμφανίζονται στο άκρο του πέους και μεταφέρονται στο τοίχωμα του έξω στομίου της ουρήθρας.

Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης των χλαμυδίων είναι από τη μολυσμένη μητέρα στο νεογνό. Η μετάδοση γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού, αφού το βρέφος περνάει από τον μολυσμένο κόλπο της γυναίκας. Η μετάδοση της μόλυνσης στο νεογέννητο μωρό μπορεί να του προκαλέσει από επιπεφυκίτιδα μέχρι και πνευμονία.

Επομένως, η μόλυνση από χλαμύδια είναι μια σχετικά συχνή ασθένεια. Επειδή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα, οι γυναίκες με συχνή εναλλαγή συντρόφων θα πρέπει να ελέγχονται για την ύπαρξη του βακτηρίου. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με καλλιέργεια για χλαμύδια.